• C Novo mesto
  • 19:55
  • Sob, 04.12.2021

Število cepljenih, ki resno obolevajo za koronavirusom narašča: Strokovnjaki pojasnjujejo, kaj se dogaja

Je »izostanek imunosti« znak, da cepivo ni uspelo? Ne. Toda nobeno cepivo ne nudi stoodstotne zaščite. Inštitut Robert Koch je namreč izračunal, da je bila med 18. in 59. letom starosti učinkovitost cepiva v zadnjih devetih mesecih 83 odstotkov. Za starejše od 60 let je ta učinkovitost 82 odstotna. Zaščita pred hujšimi oblikami bolezni, ki bi zahtevala zdravljenje na oddelku za intenzivno nego, je 95 oziroma 93 odstotkov. Zaščita cepljenja je odvisna tudi od časa cepljenja, torej koliko časa je minilo od drugega odmerka. »Še vedno nimamo ljudi, ki so bili cepljeni pred več kot letom dni. Zato ne moremo reči, kako dolgo traja zaščita,« je dejala Christina Falk, predsednica nemškega združenja za imunologijo (DGfI). A dodaja, da je že znano, da se število protiteles po šestih do devetih mesecih nekoliko zmanjša.

»Ne bi me skrbelo, če ne bi bilo delta različice, ki je bistveno bolj nalezljiv kot prejšnji sevi,« je dejala. »Ko obramba cepiva ni več dovolj učinkovita, lahko virus prebije to obrambno linijo, vstopi v celico in povzroči okužbo. To je potem izničevanje imunitete,« je dejala. Vseeno zaščita pred hujšimi oblikami bolezni ostaja. Inštitut Robert Koch ob tem navaja, da je le 0,56 odstotka od 67.661 bolnikov, pri katerih cepivo ni v celoti prijelo, prispelo na enoto za intenzivno nego. Smrtnost pri teh bolnikih je 1,06 odstotka. Inštitut še zapiše, da je od 722 ljudi, ki so kljub cepljenju zboleli in umrli, 75 odstotkov starejših od 80 let. To tudi pomeni, da je četrtina cepljenih umrlih mlajših od 80 let, piše DW.

Po uradnih podatkih Inštituta Robert Koch je bilo v tednu od 27. septembra do 3. oktobra registriranih 8224 novih primerov ‘imunskega preboja’ med 18. in 59. letom starosti. Povečanje je opazno tudi pri skupini bolnikov, starejših od 60 let. Primeri kršitev imunitete so se od začetka leta povečali za 10,1 odstotka, vendar je ta odstotek v zadnjih štirih tednih višji in znaša kar 52,6 odstotka. Za Inštitut Robert Koch je to povečanje pričakovano, ker je bilo cepljenih več ljudi in se virus še vedno širi, zato bodo cepljeni ljudje bolj verjetno prišli v stik z virusom.

Ali so necepljeni odgovorni za kršitev imunitete?

Uradni statistični podatki pravijo, da trenutno skoraj izključno necepljeni ljudje, starejši od 60 let, potrebujejo bolnišnično zdravljenje in da je majhno število cepljenih v enaki situaciji tudi iz te starostne skupine. Če bo jesen prinesla povečanje števila okuženih, bodo to večinoma necepljeni ljudje. Toda Christina Falk opozarja, da se lahko tudi cepljeni lažje okužijo, ker v populaciji kroži več virusov, piše DW.

Zaščita cepljenja se pri vseh ljudeh ne spreminja enako. Vzrokov za zmanjšanje imunosti po cepljenju je več: to je odvisno od starosti, preteklih in trenutnih bolezni, intervala med prejetimi odmerki in samega cepiva. Imuniteta hitreje upada pri starejših, bolnikih z rakom in bolnikih, ki imajo za seboj presaditev organov. Zato je Stalna komisija za cepljenje v Nemčiji (STIKO) 7. oktobra priporočila, da ljudje, starejši od 70 let, dobijo tretji odmerek cepiva. Tretji odmerek bodo ponudili tudi zaposlenim v domovih za ostarele, ustanovah za nego starejših in nemočnih oseb ter bolnišničnemu osebju.

Časovni interval med prvim in drugim odmerkom je tudi dejavnik učinkovitosti cepiva. Falkova pojasnjuje, da je spominski učinek BioNTecha boljši po 42 dneh kot po 21 dneh.’ Po njenem mnenju je drugi odmerek izredno pomemben za oblikovanje imunskega spomina. Navaja tudi, da je veliko boljši časovni interval med dvema odmerkoma zdravila Pfizer / BioNTech šest namesto treh tednov in z Astro 12 namesto 6 tednov. Zato je zdaj kritična do dovoljenja, ki ga dobi Johnson & Johnson, ker le zato, ker ‘testi, na katerih temelji njihova licenca, so temeljili na prvotnem virusu. Toda po njem so prišle druge različice. Zato ne morejo vsa protitelesa, ki jih ustvari to cepivo, tako dobro prepoznati delte.’

N. D.; Foto: Pixbay