• C Novo mesto
  • 04:04
  • Čet, 30.05.2024

Teh živil nikar ne jejte pred spanjem

saso avsenik

Se vam pogosto zgodi, da ponoči ležite budni v postelji, nestrpno pogledujete na uro in odštevate, kdaj boste končno zaspali? Kaj je lahko razlog za nespečnost? Morda nekaj, kar ste večerjali?

Živila, ki jih uživate v večernih urah, imajo močan vpliv na kvaliteto vašega spanca. Medtem ko so nekatera živila znana po tem, da na telo delujejo pomirjujoče in uspavajoče, imajo druga živila ravno nasproten učinek. Kateri hrani bi se morali nujno izogibati pred spanjem oziroma v poznih popoldanskih in večernih urah?

Ocvrt krompirček

Ocvrt krompirček je vir nezdravih maščob, ki so zelo težko prebavljive in lahko povzročijo številne prebavne težave. Če ga uživate pred spanje, se zna zgoditi, da zaradi razdraženega želodca in črevesja ne boste mogli hitro zaspati ali pa se boste ponoči veliko zbujali.

Pekoča hrana

Enako kot za nezdrave maščobe velja tudi za pikantno hrano. Le-ta sama po sebi ni nezdrava, vendar je ni priporočljivo uživati v večernih urah. saj ravno tako spodbuja delovanje prebave, pri nekaterih posameznikih pa povzroča celo zgago.

Citrusi

Čeprav veljajo za bogat vir vitamina C in vlaknin, niso najboljša izbira za večerjo. Lahko namreč razdražijo želodec in sprožijo refluks, kar oteži spanec. Namesto citrusnega sadja nutricionisti v večernih urah raje priporočajo uživanje češenj ali češnjevega soka. Glede na raziskave omogoča lažji in bolj kvaliteten spanec.

Pomaranče vsebujejo veliko vitamina C.

Sladkarije

Odsvetovali bi vam tudi uživanje sladke hrane v večernih urah; od bonbonov, čokolade in tortic do sladkega peciva in drugih pekovskih izdelkov. Zvišanje krvnega sladkorja zvečer je zadnja stvar, ki jo potrebujete, če si želite mirnega spanca. Ne samo, da ne boste mogli zaspati, tudi kvaliteta spanca bo slaba.

Živila s kofeinom

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da lahko uživanje kofeina pošteno krati naš spanec in dehidrira telo, zato je v večernih urah odsvetovano. Kljub temu pa je pomembno, da se zavedate, da kofeina ne vsebuje le kava, ampak marsikateri drugi napitki in celo nekatera živila. Poskrbite torej, da preverite, da vaša večerja nima sledov kofeina.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels