• C Novo mesto
  • 09:21
  • Sre, 22.03.2023

Trebušna viroza: Vse o trebušni virozi oziroma gripi

Trebušna viroza ali trebušna gripa je vnetje želodca in črevesja, ki ga povzročajo virusi. Najpogosteje se to dogaja v hladnejših in zimskih mesecih, ko so virusi na svojem okuževalnem pohodu. Tako so poleg respiratornih virusov pogosti tudi virusi, ki povzročajo razne gastroenteritise. Kaj torej je trebušna viroza, kdo jo povzroča, kako jo prepoznamo in kako jo preprečimo ter zdravimo?

Trebušno virozo povzročajo virusi

Najpogostejša povzročitelja trebušne viroze sta rotavirus in norovirus, v večini svojih različic. Norovirusi so najpogostejši povzročitelji noroviroz, predvsem trebušne viroze oziroma gripe. Gre za zelo kužne viruse, ki za svoje širjenje potrebujejo zelo malo. Rotaviruse v osnovi delimo na sedem skupin, ki povzročajo rotaviroze pri ljudje in živalih.

Prenos norovirusov poteka preko blata okuženih ljudi ter okuženih kapljic med bruhanjem. Temu sledi eno ali dvodnevna inkubacijska doba, znaki pa se lahko pokažejo hitro ali postopoma. Težave, med katerimi so zelo redke vročina in glavoboli, izzvenijo v nekaj kratkih dneh. Okužba z rotavirusi poteka fekalno-oralno, med najpogostejšimi bolniki pa so otroci do drugega leta starosti, otroci in odrasli.

Med druge povzročitelje trebušnih viroz štejemo tudi koronavirusi, astrovirusi, kalcivirusi in drugi. Seveda pa moramo razlikovati med črevesnimi obolenji, ki jih povzročajo bakterije, kot so kolera, salmonela in E. Coli. Pogosto se zgodi, da povzročitelja trebušne viroze, zaradi hitrega poteka in drugih dejavnikov sploh ne identificirajo.

Znaki trebušne viroze so očitni in po večini kratki

Trebušna viroza se najpogosteje kaže preko slabosti, bruhanje, trebušnih krčev (bolečin) in driske, ki je vodena ter pogosta. V redkejših primerih bodo trebušno virozo spremljale še dehidracija, izčrpanost, potenje in vročina ter glavoboli. Slednji znaki so pogosteje posledica prej opisanih.

Inkubacijska doba pri trebušnih virozah je najpogosteje zelo kratka. Od okužbe do prvega pojava znakov tako mine le dan ali dva, čemur lahko sledijo nenadni znaki ali pa le ti prihajajo postopoma. Kateri so ti znaki, smo že napisali, glavno pa je razumeti njihovo trajanje in moč.

Znaki trebušne viroze lahko trajajo vse od enega dne pa do dveh tednov. Če pri kratkrotrajni obliki trebušne gripe ne pride do večje količine težav, so te lahko zapletene ob dlje trajajočem poteku bolezni. Če je driska prisotna že 14 dni, lahko pride do hude dehidracije in izčrpanja. Podatek o trebušni virozi: Približno 10 odstotkov obolelih potrebuje zdravniško pomoč – večinoma otroci in osebe z drugimi obolenji. Kljub temu trebušna viroza mine hitro in brez večjih zapletov, njena težava pa je vsekakor neprijetnost in hitra kužnost.

Trebušno virozo spremljajo slabost, driska, bruhanje in v hujših primerih vročina, dehidracija in oslabelost

Trebušno virozo spremljajo slabost, driska, bruhanje in v hujših primerih vročina, dehidracija in oslabelost

Trebušna viroza je zelo kužna bolezen

Kužnost je tista lastnost, ki je zaskrbljujoča pri trebušnih obolenj, še posebej pri trebušni virozi. Za njeno širjenje je potrebna zelo majhna količina virusov. Dovzetni so prav vsi ljudje, še posebej v državah z nižjimi higienskimi standardi. Četudi preboleli bolnik prejme imunsko zaščito, pa le ta ni dolgotrajna.

In ko že govorimo o kužnosti, prenos virusa oziroma bolezni poteka po fekalno-oralno poti. To pomeni, da se virus izloča z blatom okuženih oseb. Po tem se preko rok, hrane, vode, okuženih predmetov, površin ali kar direktnega stika z drugimi osebami premika naprej. Kot smo omenili pri povzročiteljih, se lahko v manjši količini prenese tudi kapljično med bruhanjem.

Obolela oseba je kužna že dan ali dva pred nastopom znakov (izločanje virusa z blatom). Kužna je vse dokler odvaja tekoče blato ali kot klicenosec, ko je tudi do več tednov po prenehanju znakov omogočeno prenašanje virusa.

Kako preprečimo trebušno virozo?

Kot so nam pravili že celo otroštvo, umivanje rok je zelo pomembno. Glavni korak pri preprečevanju okužbe z virusi, ki povzročajo trebušno virozo, so higienski ukrepi. Roke si umivamo s toplo vodo in milom po uporabi stranišča, pred obedom in po raznih opravilih. Zaželena je uporaba alkoholnih robčkov in razkužila. V kolikor se nahajamo v okuženem okolju, moramo vodo pred užitjem termično obdelati, sadje in zelenjavo pa olupiti. Prav tako lahko pijemo ustekleničeno vodo ali pa vodo iz pipe prekuhamo in ohladimo. Čistimo površine in jih razkužujemo s sredstvi namenjenimi za to. Tu mislimo tudi na pokrov straniščne školjke, umivalnik, kahlico, bide in kljuke. Zračimo prostore in redno odnašamo smeti, predvsem plenice in druge odpadke.

Osebe, ki so bile v stiku z okuženo osebo, ali pa same izkazujejo znake trebušne viroze, naj ostanejo doma. Osebe s črevesno nalezljivo boleznijo ne smejo delati v proizvodnji, prometu ali prodaji živil, oskrbi s pitno vodo in negi ter hranjenju majhnih otrok. Šele 48 ur po prenehanju znakov in težav se lahko ta oseba vrne na delovni prostor, ki smo ga omenili v prejšnjem stavku.

Kako zdravimo trebušno virozo?

Trebušna viroza, ki je virusnega izvora, se zdravi zgolj simptomatsko. To pomeni, da zdravimo znake bolezni. Najprej se lotimo vnosu dovoljšne količine vode in hranil, saj se je zaradi bruhanja in driske povečala izguba le teh, absorpcija pa je prav tako močno znižana. Da se izognemo izsušitvi telesa, nadoknadimo izgubljeno tekočino s pitjem vode – vsaj 2 do 3 litre na dan (postopoma). Uporabljajo se lahko tudi razna sredstva z elektroliti, kot so rehidracijske soli. Te primešamo vodi in pijemo postopamo.

Zgolj v hujših primerih dehidracije, bruhanja in drisk, se izgubljeno tekočino nadomešča z zdravniško pomočjo in infuzijami.

Prav tako pomembna je tudi hrana, kjer se priporočajo banane, prepečenec in riž. Hrana mora biti za trebušno virozo lahko prebavljiva, obenem pa se mora uživati v manjših in pogostejših obrokih.

Trebušna viroza je obolenje, ki ga v večini primerov pozdravimo sami

Trebušna viroza je obolenje, ki ga v večini primerov pozdravimo sami

Kdaj obiskati zdravnika zaradi trebušne viroze?

Večina zdravljenj trebuđne viroze poteka kar doma, kjer se oboleli zdravijo sami oziroma čakajo na konec znakov. Kljub temu lahko pride do zapletov, ko je pomembno obiskati zdravnika, ki bo znal svetovati pri bolezni ali nadaljevati zdravljenje kako drugače.

Zelo huda driska, dolgotrajno bruhanje, kri v blatu, neznosne bolečine v trebuhu, dehidracija, večdnevna vročina in huda oslabelost. To so razlogi, kjer bo »normalna oseba« poiskala pomoč zdravnika. Prav tako pa naj zdravniško pomoč poiščejo nosečnice, dojenčki do tretjega meseca, bolniki z drugimi kroničnimi boleznimi.

Ali se lahko cepimo proti trebušni virozi?

Cepljenje proti trebušni virozi poteka kot cepljenje proti rotavirusom. V Sloveniji je na voljo za dojenčke stare med 6 in 32 tedni starosti, zaščita pa traja dve leti.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com