• C Novo mesto
 • 00:23
 • Pon, 25.09.2023

Vrtoglavica: Kako jo pozdraviti in preprečiti?

Vrtoglavica ali omotica je izraz, ki se uporablja za opis vrste občutkov, zaradi katerih se lahko oseba počuti omotično, nestabilno ali dezorientirano. Pogosto ga spremlja občutek, da se oseba ali njena okolica vrti ali premika, kar je znano kot vrtoglavica. Vrtoglavico lahko povzročijo različni dejavniki, vključno s težavami z notranjim ušesom, nizkim krvnim tlakom, dehidracijo, neželenimi učinki zdravil, tesnobo ali nevrološkimi stanji. Simptomi omotice se lahko razlikujejo od osebe do osebe in lahko vključujejo občutek omedlevice, slabost, potenje ali zvonjenje v ušesih. V nekaterih primerih je lahko omotica znak resnejšega zdravstvenega stanja, zato je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč, če imate hude simptome.

V prispevku boste našli vse pomembne informacije o vrtoglavici.

Zakaj nastane vrtoglavica?

Vrtoglavico lahko povzroči vrsta dejavnikov, vključno s težavami z notranjim ušesom, nizkim krvnim tlakom, dehidracijo, neželenimi učinki zdravil, tesnobo ali nevrološkimi stanji.

Notranje uho je ključen element našega ravnotežja in orientacije. Vsebuje majhne strukture, ki nam pomagajo zaznati spremembe položaja in gibanja. Če je notranje uho poškodovano ali okuženo, lahko povzroči vrtoglavico, vrsto omotice, zaradi katere se človek počuti, kot da se vrti on sam ali njegova okolica. Težave z notranjim ušesom lahko povzročijo okužbe, vnetja, poškodbe ali celo nekatera zdravila.

Nizek krvni tlak lahko povzroči tudi vrtoglavico. Ko krvni tlak nenadoma pade, lahko povzroči začasno izgubo zavesti, znano kot sinkopa. To se lahko zgodi, ko oseba hitro vstane ali po daljšem stanju. Nizek krvni tlak je lahko posledica dehidracije, izgube krvi, težav s srcem ali stranskih učinkov zdravil.

Dehidracija lahko povzroči tudi vrtoglavico. Ko telo izgubi več tekočine, kot jo sprejme, lahko povzroči padec krvnega tlaka in zmanjšanje volumna krvi. Zaradi tega lahko oseba občuti vrtoglavico ali omotico, zlasti ko vstane.

Nekatera zdravila lahko povzročijo tudi omotico kot stranski učinek. To lahko vključuje zdravila za krvni tlak, antidepresive, pomirjevala in zdravila proti bolečinam. V nekaterih primerih lahko zamenjava zdravila ali prilagoditev odmerka ublaži simptome.

Anksioznost in stres lahko povzročita tudi omotico. Ko je oseba zaskrbljena ali pod stresom, njeno telo sprošča hormone, ki lahko povzročijo telesne simptome, vključno z omotico. Ta vrsta omotice je običajno začasna in izgine, ko se stres ali tesnoba zmanjšata.

V nekaterih primerih je lahko omotica simptom resnejšega zdravstvenega stanja, kot je možganska poškodba, možganska kap ali tumor. Če občutite dolgotrajno ali hudo omotico, je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč, da ugotovite osnovni vzrok in prejmete ustrezno zdravljenje.

Zakaj nastane vrtoglavica in kakšni so simptomi vrtoglavice

Zakaj nastane vrtoglavica in kakšni so simptomi vrtoglavice

Kakšni so simptomi vrtoglavice?

Najbolj pogosti simptomi vrtoglavice so:

 1. Omotičnost: občutek, da bi se lahko onesvestili ali onesvestili.
 2. Vrtoglavica: Občutek, da se vi ali vaša okolica vrtite ali premikate.
 3. Negotovost: občutek neravnovesja ali občutek, da boste padli.
 1. Slabost: slabost v želodcu ali občutek, kot da boste bruhali.
 2. Znojenje: prekomerno potenje ali občutek lepljivosti.
 3. Zvonjenje v ušesih: zvonjenje, brenčanje ali piskanje v ušesih.
 4. Zamegljen vid: Težave s fokusiranjem ali jasnim vidom.
 5. Zmedenost: občutek dezorientacije ali kot da ste v megli.
 6. Glavobol: otopel ali utripajoč glavobol lahko včasih spremlja vrtoglavico.
 7. Izguba zavesti: V nekaterih primerih lahko oseba zaradi omotice omedli ali izgubi zavest. To je verjetneje, če je omotica posledica nenadnega padca krvnega tlaka, na primer pri prehitrem vstajanju. Če doživite izgubo zavesti skupaj z omotico, je pomembno, da čim prej poiščete zdravniško pomoč, da ugotovite osnovni vzrok in prejmete ustrezno zdravljenje.

Kako pozdraviti vrtoglavico?

Zdravljenje vrtoglavice je odvisno od osnovnega vzroka simptomov. Tukaj je nekaj splošnih nasvetov, ki lahko pomagajo ublažiti vrtoglavico:

 • Ostanite hidrirani: Dehidracija lahko povzroči vrtoglavico, zato poskrbite, da čez dan popijete veliko tekočine.
 • Počasi spreminjajte položaje: Če občutite vrtoglavico, ko vstanete ali sedete, poskusite počasi spremeniti položaje, da boste imeli telo čas, da se prilagodi.
 • Izogibajte se nenadnim gibom: Hitri gibi glave ali nenadne spremembe smeri lahko povzročijo omotico, zato se poskušajte premikati počasi in premišljeno.
 • Dovolj počivajte: Pomanjkanje spanja ali utrujenost lahko poslabšata vrtoglavico, zato poskrbite za dovolj počitka.
 • Izogibajte se sprožilcem: Če veste, da določene dejavnosti ali situacije sprožijo vašo vrtoglavico, se jim poskušajte izogniti, če je le mogoče.
 • Zdravljenje osnovnih bolezni: Če je vašo omotico povzročilo osnovno zdravstveno stanje, kot je okužba ušesa ali nizek krvni tlak, lahko zdravljenje tega stanja ublaži vaše simptome.
 • Zdravila: V nekaterih primerih se lahko za zdravljenje vrtoglavice predpišejo zdravila, kot so antihistaminiki, antiemetiki ali zaviralci vestibularnega aparata.

Pomembno je vedeti, da ti nasveti morda ne bodo delovali pri vseh in da je najboljši način ukrepanja, da poiščete zdravniško pomoč, da ugotovite osnovni vzrok za vašo omotico in prejmete ustrezno zdravljenje.

Kako pozdraviti vrtoglavico

Kako pozdraviti vrtoglavico

Kdaj obiskati zdravnika zaradi vrtoglavice?

Če doživljate trdovratno ali hudo omotico, je pomembno, da obiščete zdravnika, še posebej, če ste v preteklosti že imeli omedlevico ali epileptične napade, imate omotico po poškodbi glave ali travmi ali imate simptome, ki kažejo na resno zdravstveno stanje, kot so bolečine v prsnem košu, zasoplost zadihanost ali nejasen govor. Nenadna ali huda omotica, ki moti vašo sposobnost normalnega delovanja, je tudi razlog za iskanje zdravniške pomoči. Na splošno velja, da če vas skrbi vrtoglavica ali če vpliva na kakovost vašega življenja, je vedno dobro, da se pogovorite z zdravnikom, ki vam lahko pomaga ugotoviti osnovni vzrok in priporoči ustrezno zdravljenje.

Kdaj k zdravniku zaradi vrtoglavice

Kdaj k zdravniku zaradi vrtoglavice

Kako preprečiti vrtoglavico?

Preprečevanje oziroma preventiva, ki se jo lotimo za vrtoglavico je sledeča: Prvič, pomembno je, da ostanete dobro hidrirani in se izogibate dehidraciji, ki lahko povzroči nizek krvni tlak in omotico. Izogibanje alkoholu in kofeinu lahko pomaga preprečiti tudi vrtoglavico, saj lahko povzročita dehidracijo in vplivata na krvni tlak.

Ohranjanje zdrave prehrane, redna vadba in obvladovanje stresa lahko prav tako pomagajo preprečiti vrtoglavico. Določena zdravstvena stanja, kot so visok krvni tlak, nizek krvni sladkor in težave z notranjim ušesom, lahko povzročijo tudi omotico. Obvladovanje teh stanj z ustreznim zdravljenjem lahko pomaga preprečiti omotico.

Nazadnje je pomembno, da se zavedate kakršnih koli zdravil, ki jih jemljete in lahko povzročijo omotico kot stranski učinek. Posvetujte se s svojim zdravnikom o vseh zdravilih, ki jih jemljete, in vprašajte, ali je omotica možen stranski učinek. Če je tako, vam bo zdravnik morda lahko prilagodil vaše zdravilo ali predpisal alternativo, ki bo manj verjetno povzročila omotico.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com