• C Novo mesto
  • 22:06
  • Sre, 08.02.2023

Najcenejši električni avto leta 2021

Vse kaže na to, da bodo električni avtomobili čedalje bolj izpodrivali klasične avtomobile na bencin. Številne države že uvajajo politike, s katerimi bodo dosegle, da bodo čez čas avtomobili na bencin prepovedani. Ti namreč povzročajo nastanek škodljivih emisij, medtem ko so električni avtomobili bolj prijazni do okolja. Kateri je najcenejši električni avto, ki je trenutno na trgu?

Še vedno pa se pojavljajo nekatere polemike v zvezi z recikliranjem električne baterije, ki se nahaja v avtu. To je namreč z obstoječimi tehnologijami nekoliko težje reciklirati oziroma je možno reciklirati le manjši del nje. Vendar pa se bo stanje z leti tudi na tem področju verjetno z naraščajočimi potrebami spremenilo in na voljo bo tehnologija za recikliranje, zaradi česar se bodo zmanjšali tovrstni odpadki za okolje.

Nakup električnega avtomobila je trenutno precejšen zalogaj. Pričakujemo pa lahko, da se bo sčasoma to spremenilo in da bodo tudi taki avtomobili čedalje bolj cenovno dostopni. Kakšno pa je stanje trenutno? Kateri je najcenejši električni avtomobil, ki je trenutno na trgu? Pripravili smo pregled nad nekaterimi modeli, za katere ne boste odšteli veliko denarja.

Smart EQ Fortwo EV – na voljo za okoli 25.000 evrov

Gre za originalni dvosedežni mestni avtomobil, ki se lahko pohvali z vso varnostno opremo, ki bi jo lahko pričakovali v letu 2021. Kljub svoji majhnosti se lahko pohvali s slogom za ta denar. Njegov doseg znaša nekoliko več kot 100 km, zato ni primeren za daljše vožnje.

Skoda Citigo – na voljo za približno 24.000 evrov

Med najcenejše električne avtomobile spada tudi Skoda Citigo-e. Tako kot zgornji model je tudi ta znan po svoji majhnosti. Za razliko od Smarta ima Skoda Citigo-e boljši doseg; približno 250 kilometrov.

najcenejši električni avto 1

Škoda Citigo (FOTO: porscheinterauto.net)

Smart EQ Forfour – za približno 27.000 evrov

Smart EQ Forfour je primeren za vožnjo štirih oseb. Sicer pa se ne more pohvaliti z dobrim dosegom, saj ta znaša le nekaj več kot 100 km, zato tudi ta model električnega avtomobila ni primeren za daljšo vožnjo.

Seat Mii Electric – 27.000 evrov

Volkswagen je že nekajkrat izdelal isti avto, vendar nekoliko drugačnega videza. Seat Mii Electric je prijeten za vožnjo, njegov doseg znaša približno 250 kilometrov. Verjetno se bo čez nekaj časa nehal prodajati, zato ga kupite čim prej, če bi ga radi imeli.

Mini Electric – zanj boste odšteli 35.000 evrov

Med najcenejše električne avtomobile spada tudi Mini Electric. Model se odlikuje po lepem designu. Sicer pa je opremljen z najboljšo tehnologijo za varčevanje z baterijo, kar pa tudi ni slabo, kajne?

MG ZS EV – strošek: dobrih 33.000 evrov

Gre za enega najboljših modelov med najcenejšimi električnimi avtomobili. Izkazal se je za enega najboljših britanskih družinskih električnih športnih terencev. Velik je kot Nissan Qashqai, kljub temu pa ne stane dosti več od tekmecev na bencinski pogon. Njegov doseg znaša 250 kilometrov.

najcenejši električni avto 2

MG ZS EV (FOTO: topgear.com)

Peugeot e-208 na voljo za približno 35.000 evrov

Peugeot e-208 je električna različica modela Peugeot 208. model se odlikuje po odlični vodljivosti in fini notranjosti. Njegov doseg znaša nekaj več kot 300 kilometrov, kar je ena največjih vrednosti glede na najcenejše električne avtomobile s tega seznama.

Renault Zoe – prav tako na voljo za 35.000 evrov

Model se odlikuje po privlačni zasnovi in dobri učinkovitosti. Njegov doseg znaša nekaj več kot 300 kilometrov.

Auxhall Corsa – kupite ga lahko za 37.000 evrov

Vidimo lahko nekatere skupne točke modela Peugeot e-208 in Auxhall Corsa. Oba temeljita na isti platformi kljub temu, da sta na videz precej različna. Doseg tega električnega avtomobila prav tako znaša okoli 320 kilometrov.

Nissan Leaf – model, ki je na voljo za 40.000 evrov

Med najcenejšimi električnimi avti lahko najdemo tudi model Nissan Leaf, kljub temu, da boste zanj morali odšteti že nekaj več kot od prej opisanih modelov. Ta tip avtomobila je na voljo že od leta 2011. Je pa zdaj na voljo z večjo kapaciteto baterij. Sicer se v primerjavi z drugimi modeli ne more pohvaliti s preveč elegantnim videzom, ampak ga tudi ne potrebuje.

najcenejši električni avto 3

Nissan Leaf (FOTO: nissan.si)

Hyundai Ioniq za 38.000 evrov

Še eno leto nazaj bi lahko ta model električnega avta opisali kot vrhunskega, vendar danes temu ni več tako. Trg električnih avtomobilov se namreč zelo hitro izpopolnjuje. Potreben bi bil prenove in izboljšanja tehnologije.

BMW i3 je na voljo za 43.000 evrov

Cena tega električnega avtomobila ni več tako nizka, vendar gre le za BMW. Za njegov doseg, 290 kilometrov, bi lahko rekli, da je konkurenčen. Je pa seveda v primerjavi z novejšimi tekmeci drag in omejen v dosegu.

Kia e-Niro – zanj boste odšteli 42.000 evrov

Zadnji na naši lestvici najcenejših električnih avtov leta 2021 je model Kia e-Niro. Ponaša se s super opremljenostjo in razmeroma nizko ceno glede na to, kaj ponuja. Eden njegovih glavnih prednosti je doseg, ki znaša kar 400 kilometrov. Brez skrbi se boste torej z njim popeljali tudi na daljšo vožnjo.

Ker se trg električnih avtomobilov nenehno izboljšuje, bi verjetno lahko že čez nekaj mesecev naredili nov seznam najcenejših električnih avtov. Verjetno bodo cene sčasoma tudi vse bolj padale in električni avto si bo lahko čez nekaj let privoščil že skoraj vsak.

Glavna prednost električnih avtomobilov je to, da ne izločajo emisij in so prijazni do okolja. Z njimi se tako borimo tudi proti globalnemu segrevanju. V ponudbi je čedalje širši spekter modelov, med katerimi lahko interesenti izbirajo.

Seveda pa se je pred nakupom smiselno obrniti še na strokovnjaka in vedeti, kaj je tisto, kar potrebujete, da boste z novim avtom zadovoljni. Več informacij, kot boste imeli, kaj vse je na voljo, lažje boste izbrali pravi avto zase.

Električni avtomobili se iz leta v leto izpopolnjujejo in kaj kmalu bomo lahko še bolj navdušeni nad tem, katere funkcije vse ponujajo. Pustimo se torej presenetiti.

Pripravila: P. K.

Najcenejši električni avto leta 2021
1 od 3
nissan.si
topgear.com
porscheinterauto.net
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.