• C Novo mesto
 • 03:25
 • Sob, 21.05.2022

Prednosti in slabosti IR panelov

IR paneli postajajo vedno bolj priljubljen način ogrevanja gospodinjstev. Zaradi svojega učinkovanja so že marsikje izpodrinili klasične načine ogrevanja, IR paneli delujejo z infrardečim valovanjem, ki se širijo po celotnem prostoru in omogočajo takojšnje delovanje ob prižigu. To je le ena od prednosti, ki jih prinašajo IR paneli. Katere prednosti torej prinašajo infrardeči paneli? Prednosti panelov je vsekakor več, a pri vsakem elementu gospodinjstva se najdejo tudi slabosti. V nadaljevanju smo preverili najpogostejše prednosti in slabosti IR panelov, ki lahko pripomorejo pri odločitvi in nakupu.

Kako delujejo IR paneli?

IR paneli delujejo po principu delovanja infrardečih valov, kar omeni že njihov naziv. Paneli predstavljajo ogrevalno telo, ki za delovanje ne potrebujejo prenosnih medijev. Najboljša primerjava s katero lahko pridemo do dna temu vprašanju je med klasičnim ogrevanjem in ogrevanjem s paneli. Pri klasičnem ogrevanju (radiatorji, peči,..) se ogreje zrak, ki najprej potuje navzgor in nato kroži, a pri tem izgublja veliko večino toplote. Sprednja stran oziroma grelna stran panela oddaja infrardeče tople valove, ki se zadevajo v oviro. To so lahko stene, tla, predmeti in podobno. Toplota se ob zadetku v oviro akumulira vanjo, nato pa se počasi oddaja v prostor.

Skicirano delovanje IR panela

Skicirano delovanje IR panela, ki infrardeče valove odbija od elementov v prostoru

Prednosti IR panelov so obširne

Vsekakor prinašajo IR paneli kar nekaj prednosti, ki so poglavitni razlog za to, da se vedno več ljudi odloča za nakup panelov. Kot smo omenili se infrardeči valovi pri takem ogrevanju širijo po celotnem sistemu in omogočajo prijetno toploto, ki seva iz ogrevanih ovir. Glavne prednosti IR panelov so:

 • Takojšnje delovanje,
 • Tiho delovanje
 • Ekološka in trajnostna rešitev ogrevanja
 • Hitra in enostavna montaža
 • Nizki stroški ogrevanja
 • Dokaj nizka investicija

Nakup IR panelov je nižje cenovna investicija, ki se ji lahko izognete s postopnim prehodom na tak način ogrevanja. Lahko začnete po prostorih in tako IR panel namestite le v določen prostor, kot je kopalnica. Po določenem času namestite naslednji IR panel v nek drug prostor in tako dalje. Če gledate na investicijo tako, gre za najbolj dostopno investicijo na trgu, ki dosega tudi druge standarde.

Ko ste se odločili za izbiro panelov, so le ti enostavni za montažo in namestitev. Čeprav je še vedno pametno, da za to poskrbijo strokovnjaki, pri celotnem postopku ni velikih ovir. Namestiti jih je možno na veliko različnih podlag. Najpogostejša podlaga je seveda zid stene, a se pogosto zgodi, da jih najdemo na lesu, keramiki in mavčnih ploščah.  Prav tako v svojem delovanju ne bodo potrebovali servisa ali vzdrževanja, kot to zahtevajo peči.  Pohvalijo se lahko tudi z zelo dolgo življenjsko dobo, saj zdržijo tudi do petdeset let. Poskrbijo pa tudi za podaljševanje življenjske dobe objekta in predmetov, kar je že del drugih prednosti, ki se navajajo na delovanje panelov. A še pred tem nekaj besed o njihovem videzu. Paneli so estetsko ogrevalno telo, ki ga ne opazite ali pa lahko s pametno nastavitvijo polepšate prostor.

Tiho delovanje je zelo zaželena lastnost aparatov in drugih elementov doma, kar IR paneli še kako dosegajo. Obenem tudi njihovo delovanje ne povzroča prahu in pepela. S svojim delovanjem predstavljajo tudi najboljši način ogrevanja. Gre za najboljšo repliko naravnega segrevanja pri kateri najhitreje občutimo toploto in ne predstavlja škodljivih dejavnikov za naše zdravje. Že zaradi njihovega delovanja, ki ne povzroča pepela ali drugih plinov, je tu še njihovo posledično delovanje. Z načinom ogrevanja panelov se iz sten odstranjujejo plesen in vlažnost. To je posredna prednost IR panelov. Ne izsušujejo zraka v prostoru, ne povzročajo emisij in blagodejno vplivajo na počutje.

Glavni razlog zaradi katerega se odločajo za IR panele, so stroški ogrevanja. Ti so nizki, saj lahko z njihovo uporabo prihranite več kot 50 odstotkov pri stroških ogrevanja. Gre za veliko cenejši način ogrevanja, kot je ogrevanje s kurilnim oljem, elektriko ali lesom.

IR paneli so vse bolj pogosta izbira pri ogrevanju

IR paneli so vse bolj pogosta izbira pri ogrevanju

Slabosti IR panelov so pomembne, a v manjšini

Prišli smo skozi prednosti, ki bi marsikoga prepričale v nakup IR panelov, a se tu ne konča. Prinašajo tudi nekaj slabosti, ki sicer niso tako očitne, a jih je potrebno vzeti v obzir. Katere slabosti prinašajo IR paneli?

 • Ob izklopu takoj prenehajo oddajati toploto
 • Niso za ogrevanje sanitarne vode
 • Neprimerne za veliko prostorov

Ko se panel izklopi, bo ta še skoraj isti trenutek prenehal z delovanjem in oddajanjem toplote. Vsekakor lahko to slabost jemljemo tudi kot prednost, saj je v nekaterih primerih še kako zaželeno, da grelno telo takoj preneha z delovanjem. Čeprav to pride še kako prav pri otroškem nadzoru, gre za takojšnje prenehanje gretja v primeru, da ste izklopi IR panel ob odhodu iz domovanja. Ni nujno, da vas bo pričakal topel dom tudi, ko boste prišli nazaj, če nimate tudi drugega ogrevalnega načina.

Prav sekundarni način ogrevanja je najboljša vloga IR panelov. Čeprav gre za še tako priročen in varčen način ogrevanja, ne ponuja izpolnjevanja določenih nalog. Z njimi ne boste mogli ogrevati sanitarne vode, kar je precej velik minus. To pomeni, da boste za to potrebovali kateri koli drug način ogrevanja vode za uporabo v gospodinjstvu. Ko smo govorili o njihovi varčnosti in nizkih stroških, je tu vseeno treba vzeti v obzir stanje objekta in njegovo velikost. Tako bodo IR paneli precej slaba odločitev, če boste z njimi želeli ogrevati veliko število prostorov, ki jih uporabljate sočasno. Ob tem je potrebno vedeti, da bodo slabše delovali v prostorih s hujšimi težavami z vlago, saj tega ne bodo uspeli rešiti osnovni modeli panelov.

IR paneli prinašajo pester izbor dimenzij, barv in funkcij

IR paneli prinašajo pester izbor dimenzij, barv in funkcij

Cena IR panelov

Investicija v IR panele je odvisna od njihovega števila, zmogljivosti in drugih lastnosti. Osnovni paneli oziroma grelne plošče se gibajo v cenovnem okvirju od 150 do 450 evrov. Temu lahko prištejete tudi montažo, prevoz in vaše želje o videzu in dimenziji posameznih panelov. Ker gre za osnovno ceno oziroma osnovni razred panelov, bo cena narasla z njihovo višjo zmogljivostjo in kakovostjo. Nikakor se zanje ne odločajte na podlagi najnižje cene, ampak se o tem pametno pomenite v svojem gospodinjstvu.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com