• C Novo mesto
  • 06:21
  • Čet, 09.02.2023

Zelišča v stanovanju?

Poletje se bliža koncu, vendar to še ne pomeni, da se morate posloviti od vsega zelenja. Če boste odprli svoj dom koristnim rostlinam, boste kmalu opazili pozitivne spremembe: zrak v stanovanju bo lepše dišal, pa še vaš dom bo videti bolj moderen in živahno opremljen. Najboljše je, če v kuhinjo postavite zelišča, ki jih uporabljate med kuho, druge rastline pa v dnevno sobo.

1. Bazilika za vsakdanjo uporabo v sendvičih in špagetih

Obstajajo nekatera zelišča, ki se vedno znova pojavijo na vrhu seznama, ko pride do izbiranja zelišč, ki se jih splača posaditi doma. Bazilika je vsekakor eno izmed teh zelišč. Je vsestranska: vedno jo lahko vržete na vrh odprtega sendviča s kremnim namazom, na vrh krožnika še kadečih se špagetov s paradižnikovo omako, ali pa v lahko popoldansko solato. Poleg tega je skrb za baziliko dokaj preprosta: vse, kar potrebujete, je dovolj sonca in vode. Bazilika se rada kopa v sončnih žarkih, zato je najboljše mesto zanjo okenska polica, po možnosti na vzhodni strani.

Zakaj se splača vključiti baziliko v svoj domači vrt?

Bazilika je dober vir naravnih antioksidantov, ki varujejo celice v vašem telesu pred škodo, nastalo zaradi prostih radikalov. Prosti radikali so v svojem bistvu nestabilni atomi, ki jemljejo elektrone drugim atomom, in tako lahko povzročajo škodo v telesu. Če se v telesu nabere preveč prostih radikalov, ki poškodujejo preveč celic, lahko pride do nastopa oksidativnega stresa; simptom le tega je npr. kronična utrujenost. Da se izognemo takšnim situacijam, je pomembno, da jemo hrano, polno antioksidantov; te lahko navadno najdemo v svežem sadju in zelenjavi.

Peteršilj spada med najbolj uporabna zelišča.

2. Peteršilj bo izboljšal okus vaših toplih jedi in solat

Peteršilj je, tako kot bazilika, pogosto cenjen za okrasitev sendvičev, solat in toplih jedi. Navadno ga dodamo na koncu, na vrh, ko je jed že pripravljena.Tudi za peteršilj je razmeroma lahko skrbeti, saj je lahko v nekoliko bolj senčni legi kot bazilika, in nam ga ni treba postaviti direktno na sonce.

Zakaj se splača vključiti peteršilj v svoj domači vrt?

Tako kot bazilika, tudi peteršilj deluje protivnetno in tako skrbi za zdravje vašega telesa; Vsebuje vitamine A, C in E, ki v vašem telesu delujejo kot antioksidanti; to pomeni, da krepijo tudi vaš imunski sistem in se borijo proti vnetjem. Tako da se sploh splača povečati njihov vnos v obdobju prehladov, ki se nam približuje z nižjimi jesenskimi temperaturami. Poleg tega zavirajo tudi učinke staranja. Vitamin C je ključen za vas, če si želite mladostne in elastične kože: v telesu je namreč odgovoren za tvorbo kolagena.

Zelišča niso dobra le zaradi okusa in vonja, ampak mnogokrat srkrivajo veliko za zdravje in počutje koristnih lastnosti.

3. Origano za domače pice, juhe in testenine

Origano prav tako potrebuje veliko sonca, zato ga ne postavljajte v senčno lego na koncu kuhinjskega pulta. Origano je, tako kot bazilika in peteršilj, eno izmed osnovnih začimb mediteranske kuhinje, ki jih lahko uporabljate prav povsod.

Zakaj se splača vključiti origano v svoj domači vrt?

Origano je – tako kot bazilika in peteršilj – bogat vir naravnih antioksidantov. Kot tak lahko krepi vaš imunski sistem in vašemu telesu pomaga v boju z infekcijami in vnetji, poleg tega pa deluje tudi antibakterijsko. Mnogi se ga poslužujejo kot pomagalo v boju proti prehladu, naj bi pomagal pa tudi pri lajšanju bolečin zaradi menstrualnih krčev.

Ideja za hiter popoldanski prigrizek: odprti sendviči z baziliko, peteršiljem in humusom

Za pripravo odprtih sendvičev z baziliko in humusom potrebujete: 

  • ržen kruh;
  • humus
  • rdečo papriko
  • svežo baziliko in peteršilj

Priprava odprtih sendvičev z baziliko in humusom:

Odrežite rezine rženega kruha in jih namažite s humusom. Operite papriko pod tekočo vodo, odstranite semena in pecelj in jo narežite na tanke rezine. Na vsak sendvič položite nekaj rezin paprike in okrasite z listi sveže bazilike in peteršilja. Postrezite takoj.

Ali veste, kakšno nego potrebujejo vaša zelišča? Če niste prepričani, koliko vode potrebujejo, lahko s prstom preverite, ali je zemlja vlažna.

Kako vedeti, ali zelišča zalivamo preveč ali premalo?

Ko domov prineseno novo rastlino, nas je pogosto strah, da jo bomo pozabili zalivati in tako ne bo preživela dolgo. Nikar ne skrbite – vedno se lahko orientirate po zemlji. S prstom potipajte, ali je suha, vlažna ali mokra: če je suha, pomeni, da rastlina potrebuje več vode. Mokra zemlja pomeni, da ima rastlina več kot dovolj vode in je ni treba zalivati. Vlažna zemlja je tista, h kateri morate stremeti: ne suha, vendar tudi ne preveč mokra. Ne pozabite, da morajo imeti lončki spadaj luknje za odtekanje odvečne vode; ko boste kupili sadiko, jo boste navadno že dobili v lončku z luknjami. Podenj lahko postavite krožnik, ki ga ne uporabljate, tako da odvečna voda, pomešana z ostanki zemlje, ne bo kapljala na tla kuhinje.

Se bolj splača odločiti za sadike ali semena?

Sadike lahko dobite tako poceni, da se vam, sploh če ste v vrtnarjenju popolni začetniki, bolj splača odločiti za to opcijo, saj je zanje lažje skrbeti. Vedno vprašajte prodajalca, ki vam je prodal sadiko, kako skrbeti za rastlino, ki vam jo je prodal, koliko vode potrebuje in ali ima raje sonce ali senco.

Življenje z 1400 hišnimi rastlinami?!

Če se vam zdi, da v svojem domu nimete dovolj prostora za vzgojo rastlin, vas bo zgodba o 20-letnem Joeju Bagleyu verjetno prepričala v nasprotno. BBC One je za svojo serijo Gardeners’ World pred kratkim opravil intervju z dvajsetletnikom, ki v svojem stanovanju  nudi dom kar 1,400 hišnim rastlinam! Mladenič je rastline postavil v dnevno sobo, kopalnico in kuhinjo; vzpenjalke, ki prekrivajo stene v njegovi dnevni sobi, je na stene pritrdil kar s kljukicami, ker ne želi delati lukenj v steno. Rastline so izjemno raznovrstne; nekatere potrebujejo več nege, druge pa skrbijo same zase. Joe meni, da je najboljši način, da se učimo o rastlinah, praktičen – sam se uči o potrebah svojih rastlin med skrbjo zanje, ko npr. eksperimentira z dotokom vode in opazuje reakcije.

Veliko sreče pri vrtnarjenju!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash