• C Novo mesto
  • 17:44
  • Sob, 15.05.2021

Ogrevanje na zemeljski plin

Zemeljski plin je zmes različnih plinastih ogljikovodikov, njegova točna sestava pa je odvisna od nahajališča. V vsakem primeru je glavna sestavina zemeljskega plina metan, ponavadi pa so prisotni tudi višji ogljjikovodiki (etan, propan, butan in eten). Nastaja podobno kot nafta, zato ju običajno najdemo skupaj. Nastaja s pomočjo kemijskih procesov iz odmrlih mikroorganizmov, alg in planktona, in sicer pod vplivom visokih tlakov.

Zemeljski plin je brezbarven, vnetljiv in nestrupen plin, vname se pri temperaturi okrog 600 stopinj Celzija. Ker je brez vonja, mu dodajajo majhne količine snovi z vonjem, saj tako lažje zaznamo prisotnost zemeljskega plina v prostoru.

Zemeljski plin

Zemeljski plin je odličen naravni vir energije, ki se lahko pohvali z zelo majhnimi izpusti ogljikovega dioksida v okolje. Majhen je tudi izpust prašnih delcev ter drugih onesnaževalcev. Prav zaradi tega ga uvrščamo med okoljsko najbolj primerne energijske vire. Ima namreč visoko kurilno vrednost in izkoristek, poleg tega je cenovno ugoden, zato nam omogoča, da pri ogrevanju tudi prihranimo. Tudi stroški v investicijo se hitro povrnejo.

V Sloveniji predstavlja ogrevanje prostorov velik strošek

Za to se imamo zahvaliti tudi temu, da je včasih domove potrebno ogrevati več kot 200 dni na leto! S preklopom na zemeljski plin ter z investicijo v sodobno ogrevalno tehnologijo lahko bistveno zmanjšamo stroške ogrevanja, obenem pa prispevamo k večji kakovosti zraka in udobja.

Prednosti, ki nam jih ponuja zemeljski plin

Nižji stroški ogrevanja

Če boste za ogrevanje uporabljali zemeljski plin, boste zmanjšali stroške tudi do 70 odstotkov. Prav tako se vam prehod na zemeljski plin izplača v primeru, ko imate novejši ogrevalni sistem, kot je na primer sistem na kurilno olje. Pri tem naj napišemo še to, da je priključitev na zemeljski plin možna v 82 občinah po Sloveniji. Svetujemo vam, da se obrnete na strokovnjake pri lokalnem operaterju, saj boste od njih dobili vse potrebne informacije za priključitev na plinovodno omrežje.

Zanesljiva dobava

Zemeljski plin

Omenili smo že, da je močno razvejano omrežje zemeljskega plina dostopno kar v 82 slovenskih občinah. Zato ni nič čudnega, da ima že okrog 130.000 uporabnikov. Da je dobava zanesljiva, poskrbijo lokalni operaterji, saj omogočajo brezhibno delovanje in razvoj omrežja. Zanesljivi so tudi tudi tisti, ki zemeljski plin dobavljajo. Tako strokovnjaki ocenjujejo, da je zalog zemeljskega plina vsaj še za 250 let. Pričakujejo, da bo zemeljski plin postal eden najpomembnejših energetskih virov za ogrevanje.  

Praktičnost ter udobje

Zemeljski plin omogoča vsestransko uporabo, tako ogrevanje doma in pripravo sanitarne vode kot tudi proizvodnjo električne energije. Peč za zemeljski plin zajema zelo malo prostora, tako da je lahko nameščena v različnih prostorih: v kleti, v pritličju, v mansardi, … Pri tem ne potrebujete rezervoarja za shranjevanje goriva, s tem pa seveda prihranite kar nekaj prostora.

Energetska učinkovitost in skrb za okolje

Prav z izbiro energetsko učinkovitega energenta in sodobnega ogrevalnega sistema lahko človek naredi največ za energetsko učinkovitost. Učinkovitost, ki bo povečala udobje in prihranila denar. Poleg tega za skladiščenje plina sploh ne potrebujete posebnega prostora, saj le-ta v vaš dom pride po ceveh plinovoda. Kdor uporablja zemeljski plin za ogrevanje, ne onesnažuje zraka s takšnimi ali drugačnimi prašnimi delci ter različnimi emisijami (dušikov oksid, žveplov dioksid), pa tudi izpust ogljikovega dioksida v okolje je zelo majhen. Prenos in distribucija zemeljskega plina potekata neslišno, saj so plinovodne cevi skrite pod zemeljsko površino.

Cenovno zelo ugodna rešitev

Zemeljski plin

Če primerjamo investicijske stroške in cene različnih energentov, bomo hitro spoznali, da je ogrevanje na zemeljski plin med cenovno najugodnejšimi rešitvami. Za takšno ogrevanje potrebujemo le plinsko-kondenzacijsko peč za ogrevanje ter nastanek tople sanitarne vode. Stroški prehoda na ogrevanje z zemeljskim plinom znašajo približno 3000 evrov na hišo, ta investicija pa se vam bo povrnila že v letu ali dveh. Tud stroški vzdrževanja so nizki, saj imajo naprave dolgo življenjsko dobo.

Preklop na zemeljski plin je zelo enostaven postopek

Če imate že zgrajen plinski priključek, potrebujete le še notranjo plinsko napeljavo in plinski kotel. Tako ni nič čudnega, da fizična dela na objektu trajajo le približno 2 dneva. Različni ponudniki ponujajo tudi paketne rešitve na ključ, ki so vredne razmisleka.

Pripravila: Monika M.

 

Ogrevanje na zemeljski plin
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.