• C Novo mesto
  • 18:12
  • Čet, 30.03.2023

4 recepti za goveje zrezke v naravni omaki

Goveji zrezki v naravni omaki so med najbolj priljubljenimi jedmi za nedeljska in vsa druga kosila. V prispevku boste našli najboljši in najbolj klasičen recept za goveje zrezke v naravni omaki. Da pa to ni vse, smo pripravili še nekaj drugih receptov za goveje zrezke v omaki. Naj vam namignemo, da vsebujejo tudi gobice, čebulo in gorčico. Goveji zrezki niso le v naravni omaki, svetujemo pa vam pripravo vsakega recepta.

Goveji zrezki v naravni omaki

Za pripravo bomo potrebovali:

2 goveja zrezka
½ žlice olivnega olja
1 strok česna
1 mala čebula
½ kocke za jušno osnovo (ali 1 dcl jušne osnove, ki nadomesti enak del vode)
2 žlici moke
0,75 dl vode
ščepec soli
ščepec popra

Postopek priprave govejih zrezkov v naravni omaki:

Za goveje zrezke v naravi omaki si najpogosteje izberemo kar meso govejega stegna. Sestavine so prirejene za dve osebi, zato lahko vse skupaj preprosto podvojimo, ko pripravljamo za več oseb. Čebulo in česen olupimo ter na drobno sesekljamo. Goveje zrezke operemo in jih osušimo s pomočjo papirnatih brisačk. Z obeh strani jih nežno potolčemo nato pa posolimo in popopramo iz obeh strani. V ponvi segrejemo olivno olje in vanj postavimo goveje zrezke. Popečemo jih z obeh strani, zadostovalo bo nekaj več kot minutno pečenje na vsaki strani. Odstavimo jih na krožnik in ga pokrijemo s pokrovom ali drugim krožnikom, da se ne ohladijo. V ponvo zdaj stresemo drobno sesekljano čebulo in česen in jih popražimo. Ko je porumenela, vrnemo zrezke v ponev in jih prelijemo z vodo – ta mora povsem prekriti zrezke. Dodamo jušno osnovo, ki je lahko zelenjavna ali celo goveja. Pustimo na nižji temperaturi, mi pa se posvetimo mešanju moke. V skodelici zmešamo 2 žlici moke in 2 žlici vode. Dobro premešamo, da ne vidimo in čutimo več grudic. Ko smo to premešali, prelijemo v ponev z govejimi zrezki in nekoliko premešamo. Ponev pokrijemo s pokrovom in kuhamo približno 30 minut. Občasno premešamo in preverjamo gostoto omake. Prav gostota bo tista, ki bo ključna, a držanje recepta bo preprečilo prehudo zgoščevanje omake. Po tridesetih minutah bodo goveji zrezki v naravni omaki pripravljeni. Postrežemo jih z izbrano prilogo.

Goveji zrezki v gobovi omaki

Za pripravo bomo potrebovali:

2 goveja zrezka
½ male čebule
250 g jušne osnove
1 pest gob (najpogosteje jurčki)
1 žlica moke
½ žlice masla
½ žlice masti ali 2 žlički olja
Ščepec soli
Ščepec popra

Postopek priprave govejih zrezkov v omaki:

V tem receptu bomo začeli s pripravo gobic. Najlažje uporabimo kar suhe gobe, ki jih stresemo v posodico in prelijemo z vročo vodo. Gobice naj bodo prekrite z vodo in jih pustimo, da se namakajo ves čas priprave ostalih sestavin. Goveje zrezke operemo in jih posušimo s pomočjo papirnatih brisačk. Z obeh strani jih na rahlo potolčemo nato pa še posolimo in popopramo po svojih željah – lahko jih tudi rahlo pomokamo. Pripravimo čebulo, ki jo olupimo, operemo in na drobno sesekljamo. V večji ponvi segrejemo mast ali olje in vanj vržemo drobno sesekljano čebulo, ki jo pražimo dokler ne postekleni. Dodamo goveje zrezke in jih popečemo z obeh strani, minuta na vsaki strani. Dodamo juđno osnovo in premešamo celotne zmes, da odstranimo koščke čebule z dna ponve. Dodamo namočene gobe in tekočino v kateri so se namakale. Pustimo, da se sestavine v ponvi, ki jo pokrijemo, kuhajo približno 1 uro in pol. Omako lahko dodatno posolimo in popopramo. Ko je jed že skoraj pripravljena, dodamo maslo in premešamo. Lahko izberete tudi moko ali smetane za zgoščenje mase, a je to nekaj, kar se odloči vsak kuhar sam. Goveji zrezki v gobovi omaki so pripravljeni. Postrežemo jih z želeno prilogo.

Goveji zrezki v gobovi omaki

Goveji zrezki v gobovi omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki

Za pripravo bomo potrebovali:

2 goveja zrezka

1 mala čebula

½ žlice olja

12 g masla

½ žlice paradižnikove koncentrata

0,5 dl belega vina

0,75 dl goveje jušne osnove

ščepec soli

ščepec popra

peteršilj

Postopek priprave govejih zrezkov v omaki:

Goveje zrezke, najboljše kar iz govejega stegna, operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Nežno jih potolčemo z obeh strani in jih nato, prav tako z obeh strani, posolimo in popopramo – po želji. Prav tako operemo peteršilj in ga na drobno sesekljamo. Enako storimo z malo čebulo, ki jo olupimo, operemo in drobno sesekljamo. Na večji ponvi segrejemo maslo in olje. Na segreto maščobo tako postavimo zrezke in jih popečemo z obeh strani. Približno tri minute na stran zrezka bo povsem zadostovalo. Ko so zrezki pečeni, jih postavimo na krožnik in ga pokrijemo s pokrovom ali drugim krožnikom, da se ne ohladijo pretirano. V ponev zdaj položimo sesekljano čebulo, ki jo pražimo na nizki temperaturi, da se lepo zmehča in jo vmes še malo posolimo. K čebuli v ponev dodamo še paradižnikov koncentrat, pol decilitra belega vina in govejo jušno osnovo. Temperaturo štedilnika nekoliko povišamo in mešamo vse dokler omaka ne zavre. Vreti jo pustimo še približno eno minuto. Po tem temperaturo zmanjšamo in v omako dodamo goveje zrezke. Omako kuhamo dokler zrezki ne postanejo mehki – to nam bo vzelo med 20 in 30 minut. Goveje zrezke v čebulni omaki postrežemo z izbrano prilogo.

Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v gorčični omaki

Za pripravo bomo potrebovali:

2 goveja zrezka

2 mali čebulici

2 stroka česna

0,5l goveje jušne osnove (lahko je tudi goveja kocka)

0,5 dl rdečega vina

peteršilj

olivno olje

gorčica

Sol in poper

Postopek priprave govejih zrezkov v omaki:

Začetek tega recepta se začne z nekoliko daljšo pripravo kot ostali. Goveja zrezka rahlo potolčemo z obeh strani in namažemo z izbrano gorčico in olivnim oljem. Postavimo ju v posodico ali vrečko, jih zapremo in postavimo v hladilnik. Marinirata se lahko tudi preko noči. Zaključili smo s tem delom recepta. Pred začetkom kuhanja čebulo, česen in peteršilj operemo in na drobno sesekljamo v ločenih postopkih. V ponvi segrejemo olivno olje – lahko tisto, ki je bilo pri zrezkih – in vanj položimo zrezke. Na hitro jih popečemo na obeh straneh in odstavimo na krožnik ter jih pokrijemo. V ponev stresemo čebulo in jo pražimo, dokler ne postekleni. Dodamo še česen in peteršilj ter posolimo. Ko zadiši česen, prilijemo polovico (2,5 dl) goveje jušne osnove, rdeče vino in dodatno žlico gorčice. Premešamo in počakamo, da omaka zavre. Takrat vrnemo goveje zrezke v ponev in jih dušimo, dokler niso povsem mehki. Jušno osnovo, ki nam je ostala, prilivamo po želji – enako je z začimbami. Goveji zrezki v gorčični omaki so pripravljeni. Postrežemo jih z želeno prilogo.

Goveji zrezki v gorčični omaki

Goveji zrezki v gorčični omaki

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com