• C Novo mesto
 • 11:36
 • Sob, 15.06.2024

Kaj je falafel in kako ga pripraviti tudi v pečici?

Falafel je jed, ki jo pozna že praktično vsaka oseba na svetu. To nikakor ne pomeni, da vsi vedo iz česa je falafel narejen ali kako se ga pripravi. In prav v tem je razlika v tem in obenem tudi pomen odkrivanja jedi drugih kultur in držav. Falafel je brez dvoma ena tistih jedi, ki jo mora v svojem življenju poskusiti prav vsak. Kaj sploh so falafli, kako jih pripraviti in druge zanimivosti o tej jedi. Izvedeli boste tudi kako se lahko naredi falafel v pečice.

Kaj je falafel in od kod izhaja?

Falafel je tradicionalna jed iz bližnjega vzhoda, ki se je počasi in vztrajno razširila po celem svetu. Gre za ocvrte kroglice ali polpete iz zmešane oziroma zmiksane čičerike in začimb. V osnovi je to pravi falafel, ki pa je v mnogih desetletjih prešel mnogo različnih receptov in različic. Beseda falafel je v svojih prevodih iz arabskih in perzijskih jezikov pomenila poper oziroma začimbo. Domovina falafla naj bi bila Egipt oziroma egiptovska država pred mnogimi desetletji.

Velja za ulično hrano (street food, op. p.), kar je nepisano pravilo, ki velja po celem svetu. Spada med najbolj znane jedi, oboževan pa je bil predvsem pri vegetarijancih. Zaradi svojega ne vsebovanja mesa in alternative le temu, je falafel priljubljena jed vegetarijancev. To se je v zadnjih letih preselilo tudi med tiste osebe, katerih prehrana nima omejitev. Četudi gre za jed iz čičerike, so se v svetu že pojavile druge različice falaflov, ki niso narejene iz čičerike. Tudi vi lahko eksperimentirate z recepti in jih prilagodite svojim željam, a več o tem v nadaljevanju prispevka.

Hranilna vrednost falafla

Načeloma je hranilna vrednost falafla odvisna od načina priprave, a pretiranega odstopanja ne bi smelo biti. Tako 100 gramska kroglica iz čičerike prinaša naslednje lastnosti in nutritivne vrednosti:

 • Energija – 333 kcal (1,393 kJ)
 • Ogljikovi hidrati – 31,84 g
 • Maščobe – 17,80 g
 • Beljakovine – 13,31 g
 • Voda – 34,62 g
 • Vitamini
 • Minerali

Med vitamini prevladujejo predvsem vitamini B9, B2, B1, A, B6, B3 in B5 (glede na količino). Med minerali pa v falaflu najdemo mangan, fosfor, železo, magnezij, natrij, kalij, kalcij in cink.

Falafel velja za eno najbolj poznanih jedi na svetu, ki jo pripravljajo že skoraj vsi

Falafel velja za eno najbolj poznanih jedi na svetu, ki jo pripravljajo že skoraj vsi

Recept za klasični falafel

Za približno štiri osebe potrebujete naslednje sestavine:

 • 250 g suhe čičerike (lahko tudi iz pločevinke)
 • Štirje stroki
 • Manjši šopek peteršilja
 • Polovica limone
 • Žlička soli
 • Žlička in pol pecilnega praška
 • Žlica arabskih začimb (koriander, kumina, kurkuma, črni poper,..) in druge po želji

Mnogi bi rekli, da je glavna naloga pri pripravi falaflov namakanje čičerike. Suho stresite v skledo in zalijte z vodo ter pustite stati dvanajst ur, najboljše kar preko noči. Česnove stroke olupite, uporabite približno štiri. Limono operite, prerežite na pol in sok kasneje iztisnite le iz ene polovice. Čičeriko, ki ste jo namakali zadnjih dvanajst ur, splaknite pod vodo in odcedite. Zmiksajte jo v multipraktiku in ji dodajte vse začimbe, ki smo jih napisali in tiste, ki bi jih želeli dodati sami. Tudi peteršilj, česen in limonin sok. Nastati mora gladka masa, ki pa vseeno ne sme biti popolnoma gladka. Prestavite jo v skledo in pokrijte za približno tri četrt ure (med 30 in 60 minut). V maso vmešajte pecilni prašek in z rokami oblikujte polpetke oziroma kroglice. Načeloma bi jih moralo nastati 16, a je ta številka odvisna od vas. Naslednji koraki so odvisni od vaše odločitve o načinu »peke«, opisali bomo originalnega. V globoki ponvi ali fritezi segrejte olje. Oblikovane falafle cvrite štiri minute in počasi, saj je bolje, če se med seboj ne dotikajo preveč. Občasno jih obračajte in odlagajte na krožnik. Najpogosteje jih postrežemo ob pita kruhu s solato, humusom in prelivom. Lahko se jih uživa tudi popolnoma same, kot glavno jed ali prilogo. Vse je odvisno od vas.

Falafel v pečici

Sestavine in potek sta popolnoma enaka, razlikuje se le način peke, ki bo tokrat potekal v pečici. Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija in pecite približno 30 minut, dokler kroglice niso zlato zapečene. Ker ne gre za cvrtje in postopek ne potrebuje olja, gre za bolj zdrav način priprave. Enako jih je možno pripravljati tudi v cvrtniku na vroči zrak, kjer pa delujte s pazljivostjo, saj je to veja priprave, ki še ni dovolj raziskana.

Falafel se pogosto pridruži prelivu in solati, obenem pa je pridružen tudi kruhu pita

Falafel se pogosto pridruži prelivu in solati, obenem pa je pridružen tudi kruhu pita

Razlogi za uživanje falaflov

Vsaka jed ima svoje razloge, ki jo postavijo na glavni del vsakodnevnega menija. Tudi pri uživanju falaflov so trije glavni razlogi zakaj se mora ta tradicionalna jed bližnjega vzhoda znajti na vašem jedilniku vsaj enkrat na mesec, če ne večkrat.

 • Hranilna vrednost falaflov je visoka in raznolika
 • Je meso brez mesa, saj gre za glavno alternativo mesu
 • Pametna opcija z malo kalorij, če je tako pripravljena

Falafli so pravzaprav namočene čičerike, ki jim primešamo določeno merico začimb za okus in oblikovane v kroglice ali polpete. Malo maščob in holesterola ter hkratno velik vir vlaknin, beljakovin ter drugih hranilnih snovi. Vsekakor je to odvisno od načina priprave in količine, ki jo boste vnesli v vaše telo. Je ena izmed najljubših jedi tistih, ki ne jedo mesa. Morda gre celo za najboljšo alternativo mesnim izdelkom, ki bi se lahko namesto čuftov ali drugih jedi znašla tudi na vašem jedilniku. V uličnih prodajalnah lahko dobite tudi že falafel burgerje, ki so novo vesolje okusov in možnosti, če bi želeli nekoliko zmanjšati raven mesa v vašem življenju.

Nora dejstva o falaflih in svetovni rekordi

Ali ste vedeli, da so falafli poskrbeli tudi za nekaj svetovnih rekordov, ki so zapisani v Guinnessovi knjigi rekordov? Najtežja falafel kroglica na svetu je nastala 28. julija 2012 v jordanskem mestu Amman. Težka je bila kar 74,75 kilogramov in močno presegla predhodnico, ki je tehtala »zgolj« 24 kilogramov. Rekord največje postrežbe s falafli pripada chefu Ramziju Choueiriju in njegovim študentom na libanonski univerzi Al-Kafaat, ki so 9. maja 2010 postregli kar 5173 kilogramov falaflov. To sta glavna rekorda, ki se ju povezuje s falafli.

Falafel je lahko glavna jed, prigrizek ali priloga

Falafel je lahko glavna jed, prigrizek ali priloga, kar ga uvršča med najbolj vsestranska živila

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com