• C Novo mesto
  • 07:24
  • Sre, 29.06.2022

Pak choi: Recepti iz priljubljene azijske zeljnice

Pak choi je azijska zeljnice, ki je poznana tudi pod mnogimi drugimi imeni. Tako lahko pak choi poimenujemo tudi kitajsko zelje, pekinško zelje, gorčično zelje in Bok choy. V svoji osnovi je lahko del juh, samostojna jed, del prilog in vsega drugega, če imamo le dovolj domišljije. Recepti pak choi dovoljujejo kuhanje, dušenje, cvrtje in surovo obliko. Zbrali smo vse informacije o pak choi jedi, receptih s pak choi in nekaj drugih zanimivosti za vse kulinarike.

Kaj je pak choi?

Pak choi je vrsta kitajskega zelja, ki se uporablja za hrano. Poznamo ga tudi pod imeni bok xhoy, siu bok choym bok choi, pak choy ter drugimi, kjer smo jih poslovenil – kitajsko, pekinško ali gorčično zelje. V prevodu iz kantonščine pomeni bela zelenjava. Vse je odvisno od vrste oziroma različice tega zelja. Razlikujejo se v barvi, okusu, velikosti in hrustljavosti.

Kateri pak choi je najboljši?

To je tisto, kar se sprašujemo med kupovanjem zelenjave, sadja in lubenic, ki jih radi »potrepljamo« med sprehodom po trgovini. Izogibajmo se načetim, porumenelim in uvelim listom. Princip izbire pok choi zelja je enak kot če bi izbirali določene vrste solate. Obstaja tudi »baby« pak choi, ki ima nekoliko blažji okus, je bolj mehek in več zelene barve v primerjavi z drugimi vrstami.

Kako shranjevati in pripraviti pak choi?

Pak choi je po nakupu možno shranjevati v hladilniku, tako kot shranjujemo solato – tudi v plastični vrečki. Pri pripravljanju je zadeva približno enaka pripravi zelene in radiča. Odrežemo konec stebla, odstranimo vse slabe liste, jih ločimo med seboj in temeljito speremo pod vodo.

Prehranska vrednost pak choi

Surova jed je sestavljena iz 95 odstotkov vode, 2 odstotkov ogljikovih hidratov, odstotka beljakovin in odstotka maščob. V njem najdemo vitamine A, B, C in K ter kalcij, železo, magnezij, mangan, kalija in natrija. Sto gramov surovega pak choija predstavlja 54 kilojoulov energije.

Pak choi, bok choy, gorčično zelje in mnoga druga imena

Pak choi, bok choy, gorčično zelje in mnoga druga imena

Recepti: Pak choi na mnoge načine

V nadaljevanju smo vam pripravili nekaj receptov s priljubljeno azijsko surovino, ki se je pred leti razširila po celem svetu. Pak choi prinaša veliko prednosti, med katerimi je najbolj očitna in odlična prav vsestranskost.

Pak choi s piščancem

Za pripravo boste potrebovali:

  • par piščančjih prsi – narezanih v trakce
  • 2x pak choi – narezani listi
  • 4 mlade čebule
  • 2 žlički olja
  • 1 strok česna
  • 1 zvezda janeža
  • ½ žličke rdečega čilija
  • 4 žličke sojine omake
  • 2 žlički balzamičnega kisa
  • peteršilj
  • sladkorni grah
  • 1 žlička pehtrana
  • 1 žlička drobnjaka
  • 1 žlička ingverja

Priprava jedi:

V veliki ponvi ali woku segrejte olje na srednji temperaturi. V olje postavite trakce piščančjih prsi in pecite približno štiri minute oziroma dokler niso trakci skoraj v celoti obdelani. Dodajte česem, ingver, janež in čili ter kuhajte z mešanjem še pol minute. Po tem dodajte sladkorni grah, pak choi in mlade čebule. Pražite še približno štiri minute dokler vse sestavine niso skuhane po vaših željah. Zaključite s sojino omako, balzamičnim kisom in svežimi zelišči. Nekajkrat premešajte in jed je pripravljena.

Pak choi na pari

Za pripravo jedi boste potrebovali:

  • 3 glave pak choi

Priprava jedi:

Tri glave pak choija prerežite po polovici. Na pari kuhajte približno tri minute dokler se pak choi popolnoma ne omehča. Če želite lahko dodate narezan rdeči čili ali paprike. Jed je sila preprosta in je veliko bolj podobna špinači, le da se tu ne poslužujete mečkanja zelenjave.

Pak choi je vsestranska zeljnica, ki se lahko pripravi na tisoč in en način

Pak choi je vsestranska zeljnica, ki se lahko pripravi na tisoč in en način

Rezanci z rakci in pak choi

Za pripravo jedi boste potrebovali:

  • 1 liter piščančje juhe
  • 2 žlički omake z ostrigami
  • 2 žlički hoisinove omake
  • 1 žlička ribje omake
  • 300 gramov rakcev
  • 4 glave pak choia – narezani na četrtine
  • 2 paketa instant rezancev za wok
  • 4 mlade čebule – sesekljane

Priprava jedi:

V veliki ponvi ali woku zavrite en liter piščančje juhe oziroma jušne osnove. Ko zavre dodajte ribjo omako, hoisinovo omako in omako iz ostrig. Za trenutek zavrite nato pa dodajte rakce. Če so rakci surovi jih kuhajte približno dve minuti, če pa so rakci že pred pripravljeni jih dodajte skupaj z glavami pak choia. Kuhajte dve minuti, dokler se pak choi ne omehča. V zmes zdaj dodajte še rezance in jih ločite med seboj, da se lažje razkuhajo. Znižajte temperaturo in kuhajte še dve minuti. V zmes dodajte še mlade čebule, premešajte in postrezite.

Sezam in pak choi

Za pripravo jedi boste potrebovali:

  • 9 majhnih glav pak choi
  • 2 žlički olja
  • 2 žlički sezamovega olja
  • 1 strok česa – sesekljan
  • 1 blag zelen čili – sesekljan
  • 1 žlička ribje omake (po želji)

Priprava jedi:

Vsem glavam pak choia odrežite stebla in jih operite ter odcedite. V veliki ponvi ali woku segrejte olje in na srednji temperaturi dodajte žličko sezamovega olja, česen, čili, po želji ribjo omako in seveda tudi pak choi. Mešajte dokler niso sestavine premešane in prekrijte s pokrovom. Znižajte temperaturo in kuhajte še nadaljanjih pet minut ter občasno premešajte. Ko odstavite z ognja dodajte še eno žličko sezamovega olja in nekaj soli. Premešajte in postrezite.

Mariniran tofu in pak choi

Za pripravo jedi boste potrebovali:

  • 250 g svežega tofuja
  • 2 žlički olja
  • 1 cm ingverja – narezanega
  • 200 g pak choia
  • 1 žlička riževega vina
  • ½ žličke čilija
  • jasminov riž (po želji)

Za pripravo marinade boste potrebovali:

  • 1 žlička naribanega ingverja
  • 1 žlička temne sojine omake
  • 2 žlički lahke sojine omake
  • 1 žlička sladkorja

Priprava jedi:

Koščke tofuja prepičite z zobotrebcem, da se bo marinada vanje lažje vpila. V skledi zmešajte vse sestavine za marinado in dodajte koščke tofuja. Pustite stati približno deset minut in maksimalno petnajst. V woku ali ponvi segrejte polovico olja, dodajte ingver in pražite nekaj sekund. Dodajte pak choi in pražite največ dve minuti. Špricnite nekaj vode, da nastane para in kuhajte še dve minuti. Ko se bodo listi pak choija skuhali in omehčali začinite s soljo. Prestavite na krožnik in pod vodo sperite wok. Ponovno ga segrejte in dodajte preostanek olja. Ko se prične kaditi, dodajte koščke tofuja z marinado in pražite od 5 do 10 minut. Tofu naj bo lepo pečen iz vseh strani. Začinite z riževim vinom in dodajte še preostanek marinade ter zreducirajte tekočino. Vmešajte še čili in temeljito premešajte. Tofu postavite na pak choi in postrezite.

Pak choi s tofujem je priljubljena jed

Pak choi s tofujem je priljubljena jed

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com

e-bike
odpravi dioptrijo