Rižota s piščancem – 4 okusni recepti
Rižota s piščancem je jed, ki jo lahko priredimo na tisoč in en način. Tako bo piščančja rižota ugajala vsakomur, saj gre za jed, ki ne pozna meja. V prispevku najdete 4 recepte za rižoto s piščancem, vsaka pa prinaša svoje prednosti in svoje lastnosti. Da bo lahko v piščančji rižoti uživalo še več ljudi. Še več okusnih receptov, pa si lahko pogledate tukaj.
Klasična rižota s piščancem
Sestavine, ki jih boste potrebovali za klasično rižoto s piščancem
- 1 skodelica riža
- 2 piščančji prsi brez kosti in kože, narezani na kocke
- 4 skodelice piščančje juhe
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 2 stroka česna, nasekljana
- ½ skodelice suhega belega vina
- ½ skodelice naribanega parmezana
- 2 žlici masla
- Sol in poper po okusu
- 2 žlici olivnega olja
- Svež peteršilj za okras
Navodila
V veliki ponvi segrejte oljčno olje na srednjem ognju. Dodajte na kocke narezane piščančje prsi in kuhajte, dokler niso zlato rjave in kuhane. Odstranite piščanca iz ponve in ga postavite na stran.
V isto ponev dodajte maslo in sesekljano čebulo. Kuhajte, dokler se čebula ne zmehča in postekleni, nato dodajte sesekljan česen in kuhajte še eno minuto. Dodajte riž in premešajte, da se riž prekrije z mešanico masla in čebule. Kuhajte nekaj minut, da se riž rahlo popeče. Zalijte z belim vinom in ob stalnem mešanju kuhajte toliko časa, da se riž napije vina.
Začnite dodajati piščančjo juho, eno zajemalko naenkrat, mešajte in pustite, da se tekočina vpije, preden dodate še več. Nadaljujte s tem postopkom, dokler riž ni kremast in mehak, to bo trajalo približno 20-25 minut. Primešajte kuhanega piščanca in nariban parmezan. Začinite s soljo in poprom po okusu. Rižoto s piščancem postrežete vročo, okraseno s svežim peteršiljem.
Piščančja rižota z limoninimi zelišči:
Sestavine, ki jih boste potrebovali za rižoto s piščancem in limoninimi zelišči
- 1 skodelica riža
- 2 piščančji prsi brez kosti in kože, narezani na kocke
- 4 skodelice piščančje juhe
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 2 stroka česna, nasekljana
- Lupina in sok 1 limone
- 2 žlici sesekljanih svežih zelišč (kot so peteršilj, timijan in bazilika)
- ½ skodelice suhega belega vina
- ½ skodelice naribanega parmezana
- 2 žlici masla
- 2 žlici olivnega olja
- Sol in poper po okusu
Navodila
V veliki ponvi segrejte oljčno olje na srednjem ognju. Dodajte na kocke narezane piščančje prsi in kuhajte, dokler niso zlato rjave in kuhane. Odstranite piščanca iz ponve in ga postavite na stran.
V isto ponev dodajte maslo in sesekljano čebulo. Kuhajte, dokler se čebula ne zmehča in postekleni, nato dodajte sesekljan česen in kuhajte še eno minuto. Dodajte riž v ponev in premešajte, da se riž prekrije z mešanico masla in čebule. Kuhajte nekaj minut, da se riž rahlo popeče. Zalijte z belim vinom in ob stalnem mešanju kuhajte toliko časa, da se vino vpije v riž.
Začnite dodajati piščančjo juho, eno zajemalko naenkrat, pogosto mešajte in pustite, da se tekočina vpije, preden je dodate več. Nadaljujte s tem postopkom, dokler riž ni kremast in mehak, približno 20-25 minut. Primešajte limonino lupinico, limonin sok, kuhanega piščanca, nariban parmezan in sesekljana sveža zelišča. Začinite s soljo in poprom po okusu. Rižoto s piščancem in limoninimi zelišči postrezite vročo, po želji jo okrasite z dodatnimi svežimi zelišči.
Rižota s piščancem, gobami in špinačo
Sestavine, ki jih boste potrebovali za rižoto s piščancem
- 1 skodelica riža
- 2 piščančji prsi brez kosti in kože, narezani na kocke
- 4 skodelice piščančje juhe
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 2 stroka česna, nasekljana
- 1 skodelica narezanih gob (kot so šampinjoni)
- 2 skodelici svežih listov mlade špinače
- 1/2 skodelice suhega belega vina
- 1/2 skodelice naribanega parmezana
- 2 žlici masla
- 2 žlici olivnega olja
- Sol in poper po okusu
- Svež peteršilj za okras
Navodila
V veliki ponvi segrejte oljčno olje na srednjem ognju. Dodajte na kocke narezane piščančje prsi in kuhajte, dokler niso zlato rjave in kuhane. Odstranite piščanca iz ponve in ga postavite na stran.
V isto ponev dodate maslo in sesekljano čebulo. Kuhajte, dokler se čebula ne zmehča in postekleni, nato dodajte sesekljan česen in kuhajte še eno minuto. V ponev dodajte narezane gobe in kuhajte, dokler niso mehke in porjavele. V ponev dodajte riž in premešajte, da se riž prekrije z maslom, čebulo, česnom in gobami. Zalijte z belim vinom in ob stalnem mešanju kuhajte toliko časa, da se riž napije z vinom.
Začnite dodajati piščančjo juho, eno zajemalko naenkrat, vmes pa mešajte in nato pustite, da se tekočina vpije, preden je dodate več. Nadaljujte s tem postopkom, dokler riž ni kremast in mehak, približno 20-25 minut. Vmešajte kuhanega piščanca, sveže liste mlade špinače in nariban parmezan. Začinite s soljo in poprom po okusu.
Rižota s piščancem, sušenimi paradižniki in baziliko
Sestavine, ki jih boste portebovali za rižoto s piščancem:
- 1 skodelica riža Arborio
- 2 piščančji prsi brez kosti in kože, narezani na kocke
- 4 skodelice piščančje juhe
- 1 čebula, drobno sesekljana
- 2 stroka česna, nasekljana
- ½ skodelice posušenih paradižnikov, narezanih
- ¼ skodelice sesekljanih svežih listov bazilike
- ½ skodelice suhega belega vina
- ½ skodelice naribanega parmezana
- 2 žlici masla
- 2 žlici olivnega olja
- Sol in poper po okusu
Navodila
V veliki ponvi segrejte olje na srednjem ognju. Dodajte na kocke narezane piščančje prsi in kuhajte, dokler niso zlato rjave in kuhane. Odstranite piščanca iz ponve in ga postavite na stran. V isto ponev dodajte še maslo in sesekljano čebulo. Kuhajte, dokler se čebula ne zmehča in postekleni, nato dodajte sesekljan česen in kuhajte še eno minuto. Dodajte riž in premešajte, da se riž prekrije z maslom, čebulo in česnom.
V ponev dodajte sesekljane posušene paradižnike in sesekljano svežo baziliko ter premešajte, da se združijo. Zalijete z belim vinom in ob stalnem mešanju kuhate toliko časa, da se vino vpije. Začnite dodajati piščančjo juho v ponev, po eno zajemalko naenkrat, stalno mešajte in pustite, da se tekočina vpije, preden je dodate več. Nadaljujte, dokler riž ni kremast in mehak, približno 20-25 minut. Primešajte kuhanega piščanca in nariban parmezan. Začinite s soljo in poprom po okusu.
Kako narediti popolno rižoto s piščancem?
Priprava rižote s piščancem ali brez njega je lahko preprosto opravilo ali pa zapleteno, vse je odvisno od posameznika, ki jo pripravlja. V tem videoposnetku je na enostaven način razloženo, kako narediti popolno rižoto kot začetnik. Želimo vam vso srečo pri pripravi in dober tek!
Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com, bbc.com, delish.com, allrecipes.com