• C Novo mesto
  • 12:51
  • Pon, 20.09.2021

Kako kaže z naslednikom Apple TV 4K?

Ob koncu leta 2017 je zaživel Apple TV 4K. Ta je doživel izjemno priljubljenost med privrženci, še posebej v času pandemije. Mnogi se sprašujejo, če se v kratkem obeta nadgradnja oziroma novejša različica Apple TV 4K.

Bralce nekega tujega medija so v začetku tega meseca vprašali, če bi si raje lastili novo Apple TV z nadgrajeno strojno opremo ali bi se odločili za cenejši model. Več kot 45 odstotkov anketiranih je odgovorilo, da so pripravljeni plačati več za novo nadgradnjo Apple TV 4, po drugi strani pa 30 odstotkov anketirancev meni, da bi moral Apple ponuditi širši nabor različnih modelov.

Kaj je torej tisto, zaradi česar je Apple TV 4K tako priljubljen, ko pa so pametne televizije povsod zelo dobro sprejete? Glavna prednost produkta je v uporabniškem vmesniku in programski opremi. Apple TV omogoča vključitev več uporabnikov. Poleg tega pa je Apple pripomogel k razvoju same TV aplikacije.

Ena glavnih prednosti Apple TV 4K: uporabniški vmesnik

Apple TV 4K ima številne privržence. Podjetje pa se osredotoča na zagotavljanje svojih storitev za vedno večje število ljudi. Apple TV je na voljo v sklopu vseh pametnih televizorjev, ki so na trg prišli leta 2018 ali kasneje. Pojavlja se tudi na Fire Stick, Chromecast, Playstation 4 in 5 ter na Xbox. Na mnogih od teh izdelkov je podprt tudi AirPlay 2, s čimer je dana možnost zrcaljenja zaslona iPhone, iPad ali Mac na televizorju.

Katere so torej glavne prednosti Apple TV 4K v primerjavi z njegovo konkurenco? Tukaj je spet treba izpostaviti uporabniški vmesnik. Prek aplikacije je možno dostopati do več kot 30 kanalov. To pomeni, da lahko gledate vsebino in se nanjo naročite, ne da bi pri Apple napravah pustili eno samo aplikacijo. Sicer Samsung, Google in Amazon ponujajo funkcije, ki so v določenih pogledih podobne, vendar pa izkušnja ni enaka.

Preprosta uporaba in odsotnost oglasov

Apple TV vam omogoča, da lahko prek njega poslušate Apple Music in Apple podcasts. Prav tako lahko prek njega dostopate do vaših slik, ki ste jih shranili. V Apple Arcade lahko uživate, če imate primeren igralni krmilnik.

Izberete lahko prostor za vadbo Apple Fitness +. Pri tem se zgolj dotaknete vaše Apple Watch ure in vadba se lahko prične.

Privrženci Apple TV 4K obožujejo njegovo preprosto uporabo. Všeč jim je, da med predvajanjem ni oglasov.

Apple TV še vedno nemoteno deluje s čipom A10X Fusion in z 32 GB ali 64 GB prostora za shranjevanje. Če je mišljeno, da naj bi sprejemnik preživel še naslednjih nekaj let, ga bo moral Apple nadgraditi, zaradi česar je prihod naslednje generacije Apple TV neizbežen.

V primerjavi s konkurenco je Apple potreboval kar nekaj časa za podporo s 4K. Naslednja pričakovana poteza je, da bi se vzpostavila podpora za 8K. Če 8K ne bi bil dovolj velik razlog, da bi obstoječe uporabnike prepričal k nadgradnji, potem bi se Apple lahko lotil nadgradnje z zmogljivejšim procesorjem. Za to obstaja več razlogov. Med drugim izboljšati izkušnjo z Apple Arcade.

apple 4k

Glavna prednost Apple 4K TV je v uporabniškem vmesniku in programski opremi.

Po mnenju nekaterih bi bil prav tako čas za nadgradnjo daljinskega upravljalnika Siri. Razpored gumbov je namreč nekoliko zmeden. Prav tako občutek med držanjem daljinca ni najboljši. Apple bi se lahko pri lansiranju posodobljenega daljinskega upravljalnika za Apple TV zgledoval po Samsungu. Ta je namreč dosegel, da je uporaba njegovega upravljalnika QLED zelo intuitivna. Apple bi prav tako lahko izvzel nekatere nepotrebne gumbe na upravljalniku.

Govori se, da bi bil lahko naslednik Apple TV 4K lansiran že letos. Če je zdajšnja verzija med privrženci tako priljubljena zaradi velike integracije z ekosistemom Apple in intuitivne uporabe vmesnika, bi lahko nov model to izkušnjo dvignil še na višjo raven.

Smiselna Applova poteza bi bila, da bi obdržal Apple TV HD ter Apple TV 4K v seriji, pri tem pa spustil njuno prodajno ceno. S to taktiko bo nagovoril dve skupini privržencev; tiste, ki bi bili Apple TV pripravljeni kupiti, vendar po nižji ceni. Ter tiste, ki so pripravljeni plačati nekoliko več, da dobijo izjemno izkušnjo.

Še nekaj lastnosti Apple TV 4K

Apple TV 4K omogoča ogled vaših najljubših oddaj in filmov. Kakovost slike je izjemna. 4K vam nudi ostrejšo sliko, saj je uporabljenih štirikrat več slikovnih pik kot pri običajni HD. HDR zagotavlja svetlejše, bolj realistične barve in prikaz večjih podrobnosti. Uživate lahko v odličnih vsebinah iz iTunes in aplikacijah, ki jih najdete v trgovini App Store.

Za optimalni zvok je Apple TV smiselno kombinirati z zvočnim sistemom, ki je združljiv z Dolby Atmos. Tako boste dosegli najboljši možni učinek. Apple TV 4K k vam domov prinaša popolno kinematografsko izkušnjo.

90 dni od nakupa izdelka Apple TV lahko koristite brezplačno telefonsko tehnično podporo. V roku enega leta ste upravičeni do zamenjave dodatne opreme, če so na njej kakšne napake.

Pripravila: P.K., vir slik: Pixabay