• C Novo mesto
 • 16:34
 • Sre, 12.06.2024

15 zanimivih dejstev o Redditu

Reddit je družabno spletno mesto z novicami in razpravami, ki je postalo ena najbolj priljubljenih destinacij na internetu. Reddit je postal središče spletnih skupnosti in razprav s tisoči podreditov, posvečenih določenim temam in interesom. Hitro je postal tudi pomemben vir novic in informacij ter platforma za ljudi, ki se povezujejo in sodelujejo z drugimi, ki imajo podobne interese, mnenja in izkušnje. V prispevku boste našli 15 zanimivih dejstev o Redditu in 10 nasvetov za uporabo Reddita.

Kaj je Reddit?

Reddit je družabno spletno mesto z novicami in razpravami, kjer lahko uporabniki oddajo povezave do zanimivih vsebin na internetu in sodelujejo v razpravah o najrazličnejših temah. Razdeljen je na tisoče »subredditov« ali podreditov, ki so skupnosti, osredotočene na posebne interese ali teme, kot so politika, igre ali hišni ljubljenčki.

Reddit omogoča uporabnikom, da glasujejo za ali proti vsebini in komentarjem, kar pomaga določiti njihovo vidnost na spletnem mestu. Ima tudi sistem karma točk, ki si jih lahko uporabniki zaslužijo z objavljanjem priljubljenih vsebin ali prispevanjem k razpravam. Reddit je znan po seriji Ask Me Anything (AMA), kjer znani ljudje odgovarjajo na vprašanja skupnosti Reddit.

Na splošno je Reddit platforma za ljudi, ki se povezujejo in sodelujejo z drugimi, ki imajo podobne interese, mnenja in izkušnje. Postal je pomemben vir novic in informacij, pa tudi središče spletnih skupnosti in razprav.

Kako je nastal Reddit?

Reddit sta leta 2005 ustanovila študenta Univerze v Virginiji, Alexis Ohanian in Steve Huffman. Prijatelja sta imela idejo za platformo, kjer bi ljudje lahko delili in razpravljali o povezavah do zanimivih vsebin na internetu. Sprva so ustvarili prototip strani z imenom »My Mobile Menu«, ki je uporabnikom omogočala naročanje hrane s svojih telefonov. Vendar so hitro ugotovili, da ima njihov koncept potencial za veliko večje občinstvo.

Svojo idejo so preimenovali v »reddit«, pri čemer je bilo ime poigravanje s frazo preberi. Stran so zagnali 23. junija 2005, s poudarkom na omogočanju uporabnikom, da pošljejo povezave do zanimivih vsebin in razpravljajo o njih v nitih komentarjev.

V prvih dneh je bil Reddit majhna skupnost z le nekaj uporabniki. Vendar je hitro postal priljubljen in do leta 2006 ga je prevzelo Condé Nast, veliko medijsko podjetje. Kljub temu sta Ohanian in Huffman še naprej vodila stran in nadzirala njen razvoj. Z leti je Reddit še naprej rasel in se razvijal ter postal eno najbolj priljubljenih spletnih mest za družabne novice in razprave na internetu. Danes ima na milijone uporabnikov in na tisoče skupnosti, ki pokrivajo širok spekter tem in zanimanj.

Izgled aplikacije Reddit

Izgled aplikacije Reddit

Zanimiva dejstva o Twitterju

 • Reddit sta ustanovila dva študentska prijatelja, Alexis Ohanian in Steve Huffman, leta 2005. Prvotno so nameravali, da bi bilo spletno mesto platforma za izmenjavo zanimivih povezav.
 • Ime »Reddit« je igra besedne zveze preberi (read it, op. p.), kar bi pomenilo »prebral sem na Redditu« (I read it on Reddit, op. p.)
 • Spletno mesto ima na tisoče subredditov ali skupnosti, ki pokrivajo širok spekter tem, od politike do mačk do teorij zarote.
 • Uporabniki lahko glasujejo za ali proti objavam in komentarjem, kar pomaga določiti njihovo vidnost na spletnem mestu.
 • Reddit je znan po seriji Ask Me Anything (AMA), kjer slavni ljudje, kot sta Barack Obama in Bill Gates, odgovarjajo na vprašanja skupnosti Reddit.
 • Spletno mesto je bilo vpleteno v nekatere pomembne polemike, kot je polemika “Gamergate” in širjenje lažnih novic med ameriškimi predsedniškimi volitvami leta 2016.
Zanimiva dejstva o Redditu

Zanimiva dejstva o Redditu

 • Leta 2015 je Reddit začasno zaprl več subredditov v znak protesta proti odpustitvi Victorie Taylor, priljubljene uslužbenke, ki je vodila serijo AMA na spletnem mestu.
 • Reddit je bil ocenjen na več kot 10 milijard dolarjev in je v lasti Advance Publications, matične družbe Condé Nast.
 • Reddit ima močan občutek za skupnost in je bil uporabljen v dobrodelne namene, kot je zbiranje sredstev za pomoč ob nesrečah in podpora medicinskim raziskavam.
 • Reddit ima maskoto po imenu Snoo, belega vesoljca z modro anteno, ki se pojavi v logotipu in blagovni znamki spletnega mesta.
 • Uporabniško bazo Reddit sestavljajo predvsem mladi odrasli, 64 % uporabnikov je mlajših od 30 let.
 • Spletno mesto ima sistem zlatih in platinastih nagrad, ki si jih lahko uporabniki podeljujejo kot obliko priznanja ali spoštovanja.
 • Reddit je znan po svojem smislu za humor in je ustvaril številne internetne meme, kot sta »Rickrolling« in »The Narwhal Bacons at Midnight«.
 • Leta 2018 je Reddit prepovedal več subredditov, vključno z r/incels in r/The_Donald, zaradi kršitve pravilnikov o vsebini spletnega mesta.
 • Poleg svojega spletnega mesta ima Reddit mobilno aplikacijo in priljubljeno namizno aplikacijo, imenovano »Reddit Enhancement Suite«, ki spletnemu mestu doda različne funkcije in prilagoditve.
Reddit sta ustvarila prijatelja

Reddit sta ustvarila prijatelja

10 nasvetov za uporabo Reddita

Reddit je lahko odlična platforma za povezovanje z drugimi, ki imajo enaka zanimanja, in sodelovanje v pomembnih razpravah. Samo upoštevajte pravila in smernice ter upoštevajte bonton, da kar najbolje izkoristite svojo izkušnjo.

 1. Začnite z iskanjem podreditov, ki vas zanimajo: Reddit ima na tisoče podreditov, ki pokrivajo skoraj vsako temo, ki si jo lahko predstavljate. Vzemite si nekaj časa za raziskovanje in iskanje skupnosti, ki ustrezajo vašim interesom.
 2. Preberite pravila in smernice vsakega subreddita: Vsak subreddit ima svoja pravila in smernice, ki jih morate upoštevati. Prepričajte se, da ste jih prebrali in razumeli, preden začnete objavljati ali komentirati.
 3. Sodelujte v razpravah: Reddit je namenjen razpravam in sodelovanju. Komentirajte objave, postavljajte vprašanja in delite svoje misli. Bodite spoštljivi in ​​upoštevajte reddiquette, ki je niz smernic za vljudno vedenje na spletnem mestu.
 4. Uporabite funkcijo iskanja: Preden nekaj objavite, uporabite funkcijo iskanja, da preverite, ali je o tem že bilo govora. Podvojene objave so na splošno nezadovoljne.
 5. Bodite pozorni na svoj ton in jezik: Reddit je raznolika platforma z uporabniki z vsega sveta. Pazite na svoj ton in jezik ter se izogibajte uporabi žaljivega ali hujskaškega jezika.
 6. Uporabite sistem glasovanja za/proti: uporabite sistem glasovanja za in proti, da pomagate prikazati najboljšo vsebino in komentarje. Glasujte za objave in komentarje, za katere menite, da prispevajo k razpravi, in glasujte proti tistim, ki ne.
 7. Izogibajte se samopromociji: Reddit ni platforma za samopromocijo. Čeprav je v redu, če občasno delite svojo lastno vsebino, se izogibajte pošiljanju neželene pošte ali pretiranemu oglaševanju lastnega dela.
 8. Prijavite neprimerno vsebino: Če naletite na neprimerno ali žaljivo vsebino ali vedenje, to prijavite moderatorjem subreddita ali skrbnikom Reddita.
 9. Uporabite funkcijo »shrani«: Če naletite na objavo ali komentar, ki ga želite shraniti za pozneje, uporabite funkcijo »shrani«. Do shranjenih predmetov lahko dostopate s strani svojega profila.
 10. Prilagodite svojo izkušnjo Reddit: Svojo izkušnjo Reddit lahko prilagodite tako, da spremenite svoje nastavitve in preference. Vklopite lahko na primer temni način, spremenite privzeti pogled in prilagodite svoja obvestila. Eksperimentirajte z različnimi nastavitvami, da ugotovite, kaj vam najbolj ustreza.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: reddit.com, ars-technica.com