• C Novo mesto
 • 04:51
 • Sob, 21.05.2022

Steam Deck: Igralna konzola, ki je več kot to

Steam Deck je ročni računalnik podjetja Valve, ki so ga ustvarili v sodelovanju z AMD (Advanced Micro Devices). Pred nekaj dnevi je Steam Deck doživel svojo premiero in spomnil na Nintendo Switch ali nekdanji PSP podjetja Sony. Valve je že poslal sporočila kupcem, ki so ga naročili in ga bodo z marcem tudi prejeli. Odgovorili smo na vsa vprašanja, ki se vam porajajo ob premieri nove igralne konzole oziroma ročnega računalnika. Kaj je Steam Deck? Kakšna je cena Steam Decka?  Kaj ponuja Steam Deck in katere igre je možno igrati na njem?

Kaj je Steam Deck?

Steam Deck je gaming računalnik, ki je namenjen držanju v roki. Ustvarilo ga je podjetje Valve, ki stoji za priljubljenimi računalniškimi igrami kot so Half-Life, Portal, Counter-Strike, Left 4 Dead, Dota 2, Artifact in Team Fortress 2. Prav toliko je poznano po platformi Steam, ki je zaživela leta 2003 in imela leta 2018 že več kot 150 milijonov uporabnikov. Napravo Steam Deck so napovedali julija 2021, ko smo vedeli le to, da bo šlo za hibridno igralno konzolo podobno Nintendu Switch. Podpirala naj bi igranje Windows iger in nekaj drugih specifikacij. Zdaj imamo vse informacije.

»Stranke bodo imele tri dni (72 ur) časa za opravljen nakup po prejemu sporočila. Po tem času bo njihova rezervacija prešla v roke naslednji stranki v čakalni vrsti. Prve naprave bodo h kupcem pričele prihajati z 28. februarjem in potem v tedenskih intervalih,« so povedali v izjavi za javnost pri podjetju Valve. Rezervacijo je bilo možno opraviti z depozitom petih dolarjev.

Steam Deck je mešanica prej omenjenega Nintenda Switch in gaming računalnika, ki jo je možno držati v rokah. Čeprav je videti le kot konzola za držanje ima vse možnosti priklopa na računalnik, kontrole, računalniško miško in tipkovnico. Poleg tega je možnos naložiti tudi operacijski sistem Windows, ki tako prekrije osnovni sistem Linux. Še vedno pa ima Steam Deck kar nekaj unikatnih lastnosti, ki pomenijo, da ne gre le za konzolo. A še pred tem njegove specifikacije.

SteamDeck je stvaritev podjetja Valve, ki se je proslavilo s platformo Stream in množico računalniških iger

SteamDeck je stvaritev podjetja Valve, ki se je proslavilo s platformo Stream in množico računalniških iger

Specifikacije Steam Decka in baterija

 • Operacijski sistem – SteamOS 3.0
 • Spomin – 16 GB LPDDR5
 • Procesor – Zen 2, štirijedrni – 2.4 do 3.5 GHz
 • Shramba – 64 GB (Osnovni model), 256 GB (Srednji model) in 512 GB (Visoki model)
 • Grafika – AMD RDNA 2 z 8 CU, 1-1.6 GHz
 • Zaslon – 7 inčev diagonale, 1280 x 800, LCD 60HZ ali 4K oziroma 8K
 • Povezljivost – Bluetooth 5.0, Wi-Fi, USB-C
 • Baterija – 40 Wh litij-ionska baterija
 • Dimenzije – 298 mm x 117 mm x 49 mm
 • Teža – 669 gramov

Ustvarjalci so se odločili za 1200 x 800 zaslon s katerim bodo lahko uporabniki igrali kjerkoli bodo želeli. Še vedno pa je tu »le« 7 inčev oziroma 18 centimetrov diagonale zaslona, ki ne pomeni gromozanskega zaslona. Tisti, ki so igrali Sony PSP ali Nintendo Switch bodo kljub temu navdušeni. V osnovnih testih, ki so ugledali luč sveta, so bile preskušene številne igre – Horizon Zero Dawn, GTA V, Forza Horizon 5 in God of War. V poštev pride kratica fps (frames per second), kjer ni možno izbrati najboljše izbire 40 fps. Valve se je odločil, da bodo lahko uporabniki nastavili na 30-60fps, ki lahko pomeni odličen videz in hkratno shranjevanje baterije.

Ko že govorimo o bateriji Steam Decka je njena življenjska doba odvisna od številnih dejavnikov. Glavni dejavnik je predvsem igra, ki jo boste igrali na napravi. Zahtevne igre kot so Forza Horizon 5, Horizon Zero Dawn, God of War in GTA V bodo v načinu 30fps napravo izpraznile v 115-215 minutah. V načinu 60fps pa kar v uri oziroma uri in pol. Dolgo boste zdržali ob igranju nezahtevnih iger kot so OlliOlli World in FTL, kjer bo naprava vzdržala do 400 minut in več. Pri polnjenju pa je s pravim električnim tokom in polnilcem Steam Deck možno napolniti do 80 odstotkov v približno 100 minutah.

Napravo Steam Deck je možno povezati in uporabljati kot računalnik

Napravo Steam Deck je možno povezati in uporabljati kot računalnik

Cena Steam Decka za evropski trg

Na voljo so tri različice naprave Steam Deck, ki prinašajo različne kapacitete in lastnosti. Evropska cena se je vsekakor prilagodila in nekoliko zvišala v primerjavi z ameriškim trgom kjer najcenejša različica stane 399 ameriških dolarjev, najstarejša pa 649 ameriških dolarjev. Cena je prilagojena in tako so na voljo naslednji Steam Decki:

 • 419 evrov – različica s 64 GB (vključena torbica, eMMC)
 • 549 evrov – različica z 256 GB (hitrejša, vključena torbiva in Steam Community profil, NVMe SSD)
 • 679 evrov – različica s 512 GB (hitrejša, vključena torbica, antibleščalni zaslon, Steam Community profil, ekskluzivna tema virtualne tipkovnice in NVMe SSD)

Najdražja različica je na voljo z NVMe SSD, medtem ko je najcenejša na voljo z eMMC shrambo. Vse tri različice pa bodo še vedno omogočale dodajanje MicroSD kartic. Prav tako bo možno nadgraditi in zamenjati SSD, kar pa se ne zdi tako pametna odločitev. Pri Valve so povedali, da so se za obstoječe SSD odločili zato, da bi se izognili elektromagnetnim vplivom drugih komponent naprave. Še vedno pa lahko poskusite, če bi to želeli, a se odločite za hitrejše kartice za hitro nalaganje iger.

Valve je potrdil, da je bila najbolj prodajana najdražja različica, ki bi jo izbrali tudi mi. Igre so pogosto velike in že nekoliko manj prostora lahko pripelje do težkih odločitev in počasnejšega odzivnega časa. Obenem je opremljena z NVMe SSD, ki omogoča do 3,000 MB/s pasovne širine. Po prvih ocenah sodeč pa pretirane razlike za zdaj še ni med vsemi tremi različicami, a te se bodo pokazale šele čez nekaj dni in tednov uporabe.

Katere igre je možno igrati na Steam Decku?

Potrjen je bil precej obsežen seznam iger, ki jih je možno igrati z napravo Steam Deck. Razdeljene so v različne razrede, ki jih je Valve opremil z barvami. Tako so najbolj primerne prejele zeleno barvo. Rumena barva bo pomenila, da je igro mogoče igrati, a ne bo izkoriščena vsaka sleherna lastnost igre. Potem pa so tu še igre, ki jih ne podpirajo in jih niso preverili. Igra, ki je ne bo možno igrati na Steam Decku, je Fortnite.

Izgled ročnega gaming računalnika Steam Deck, ki je že razveselil prve kupce

Izgled ročnega gaming računalnika Steam Deck, ki je že razveselil prve kupce

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: steamdeck.com

dolenjske lekarne