• C Novo mesto
  • 22:05
  • Čet, 30.06.2022

Tehnološki trendi, ki bodo zaznamovali leto 2021

Tehnologija čedalje bolj zaznamuje svet, v katerem živimo, razvija pa se s čedalje večjo hitrostjo. Kaj lahko pričakujemo na tem področju v letu 2021? Tehnologija igra čedalje večjo vlogo v našem življenju. V času pandemije pa so tehnološke inovacije omogočile druženje in delo na daljavo, zaradi česar se je pokazala njihova izjemna vrednost. Biti na tekočem z aktualnimi tehnološkimi trendi je v današnjih časih izjemnega pomena. Tehnološke inovacije namreč lahko pomembno pripomorejo k učinkovitejšem delovanju podjetij. Podjetja, ki se poslužujejo sodobne tehnologije, imajo boljše možnosti za uspeh.

Umetna inteligenca

O umetni inteligenci smo v zadnjem desetletju že velikokrat slišali. Gre za enega izmed tehnoloških trendov, ki bodo pomembno zaznamovali našo prihodnost. Umetna inteligenca je zmožna prepoznati slike in govor, vgrajena je v aplikacije za navigacijo, skupno uporabo vozil in v pametne telefone. V prihodnje se bo uporabljala tudi v številne druge namene; kot pomoč pri napovedovanju povpraševanja po storitvah, zaznavanju spreminjajočih vzorcih vedenja strank, spodbujanju prihodkov in izboljšanju uporabniških izkušenj.

Trg umetne inteligence naj bi se do leta 2025 povečal na 190 milijard ameriških dolarjev. Z razširitvijo umetne inteligence v različne panoge se bodo odprla številna nova delovna mesta.

Po nekaterih napovedih naj bi do leta 2025 umetna inteligenca, strojno učenje in avtomatizacija ustvarili 9 odstotkov novih delovnih mest v Združenih državah Amerike.

tehnološki trendi (Vir: Pixabay)

Tehnološki trendi (Vir: Pixabay)

Robotska avtomatizacija procesov

Tako kot umetna inteligenca in strojno učenje je tudi robotska avtomatizacija procesov eden izmed tehnoloških trendov, ki se v zadnjem času pospešeno razvijajo. Gre še za eno tehnologijo, ki je namenjena avtomatizaciji delovnih mest. Tovrstna programska oprema je namenjena avtomatizaciji poslovnih procesov. Omogoča lahko tolmačenje aplikacij, obdelavo transakcij in podatkov in avtomatsko odgovarjanje na elektronsko pošto.

Številne skrbi, da bodo tovrstni procesi vodili v izginjanje delovnih mest, pa bo hkrati prišlo tudi do ustvarjanja delovnih mest, ki jih trenutno še ne poznamo. Ugotovljeno je bilo, da je možno 5 odstotkov poklicev popolnoma avtomatizirati, medtem ko jih je 60 odstotkov možno vsaj delno avtomatizirati.

Virtualna resničnost

Eden izmed tehnoloških trendov, ki se čedalje bolj razvija, je tudi virtualna resničnost. Kljub temu, da se je ta tehnološka inovacija do sedaj uporabljala predvsem na področju iger, pa se pojavljajo čedalje širše možnosti na področju usposabljanja, izobraževanja, obisk muzejev in podobno.

Blockchain

Čeprav ob tem pojmu večina ljudi pomisli na kriptovalute, pa je tehnologija veriženja blokov uporabna tudi na številne druge načine. Pri tej tehnologiji gre za podatke, ki jih lahko poljubno dodajate, odvzemate ali spreminjate. V zadnjem času čedalje bolj narašča povpraševanje po usposobljenih strokovnjakih na tem področju. Za delovanje na tem področju so obvezne izkušnje s programskimi jeziki, od nove OOPS in znanje iz podatkovnih struktur.

Pripravila: Petra K, vir you tube: Simple explain

e-bike
kobra