• C Novo mesto
  • 19:06
  • Ned, 14.04.2024

Temu spletna trgovina: Zakaj je tako poceni, so izdelki pristni?

Če pogosto kupujete izdelke prek spleta, ste verjetno naleteli na spletno mesto Temu. To je digitalna tržnica v kitajski lasti, ki je prevzela internet. Ob tem se morda sprašujete, ali so izdelki pristni oz. pravi, koliko časa potrebujejo, da prispejo do vaših vrat, in ali so dejansko dobre kakovosti. No, iskanja odgovorov je konec, saj smo v tem članku na enem mestu zbrali vse tiste, ki so nujne za razumevanje trgovine Temu.

Kaj je Temu?

Temu je spletna trgovina, ki ponuja skoraj vse izdelke, ki si jih lahko zamislite. Kupite lahko dodatke za avtomobile, oblačila, elektroniko, zunanje pohištvo, električna orodja, oblačila za dojenčke in vse vmes. Izstopajoča značilnost Temuja je, da je veliko izdelkov spletnega mesta neverjetno poceni. Sončna očala lahko kupite za manj kot dva evra, ogrlice za manj kot evro in svetleče ovratnice za hišne ljubljenčke za manj kot tri evre. Pravzaprav je vse, na kar pomislite, verjetno na Temu na voljo za manj kot 30 evrov.

Nekateri primerjajo Temu s spletnimi mesti, kot so Shein, Wish in AliExpress, vendar je Temu nekoliko drugačen. Medtem, ko se Shein osredotoča predvsem na modo in oblačila, lahko kupci na Temu kupijo skoraj vse. Po drugi strani pa sta Wish in AliExpress znana po izdelkih nižje kakovosti, daljših časih pošiljanja in krajšem roku za vračilo artiklov. Temu se Temu uspešno izogiba – za zdaj.

Temu je bil ustanovljen in javnosti predstavljen konec leta 2022 in se hitro povzpel na prvo mesto v nakupovalnih kategorijah App Store in Google Play Store. Ljudje so za Temu izvedeli iz oglasov in pritegnile so jih nizke cene spletnega mesta. Precej logično, kajne?

Kaj je Temu?

Kaj je Temu?

Ali je Temu pristno spletno mesto?

Tu je marsikaj odvisno od vaše definicije pristnega oziroma »legitimnega«. Seveda, velika večina izdelkov na Temu je resničnih in pristnih, saj jih boste prejeli in traja približno 10 dni, preden pridejo do vašega praga. Mnogi tehnični izdelki, ki jih naročite na Temu, niso priznane blagovne znamke, razen če imajo na seznamu izdelkov modro kljukico. Doslej sta edini tehnološki znamki, preverjeni z modro kljukico na Temu, Xiaomi in Lenovo.

V začetku tega leta je HP-jev predstavnik sicer pojasnil, da podjetje ne more preveriti, ali so HP-jevi izdelki na Temu »od pooblaščenega prodajalca oziroma so pristne HP-jeve naprave.« Sodeč po izjavah predstavnikov znamke HP na Temu ni izdelkov, ki bi bili oglaševani kot pristni oz. pravi izdelki HP.

Nekatere stranke pravijo, da so izdelki, ki so jih naročili, videti nekoliko drugače kot na spletnem mestu ali pa so bili slabše kakovosti, kot so pričakovali.

Temu ponuja 5 ameriških dolarjev kredita za pakete, kupljene s standardno dostavo, ki prispejo z zamudo. Podjetje vam bo pripisalo tudi 13 $ za pakete, kupljene s hitrim pošiljanjem, ki prispejo z zamudo. Spet v drugih primerih lahko predmeti prispejo pravočasno, so lahko spodobni ali dobre kakovosti in so lahko natanko takšni, kot so videti na spletnem mestu Temu.

Če prejmete svoje izdelke in ne izgledajo kot na spletnem seznamu ali prispejo poškodovani ali sploh ne prispejo, je vaše naročilo upravičeno do Temujevega programa za zaščito nakupov. Ta program vam jamči vračilo denarja s celotnim povračilom, če izdelke vrnete v 90 dneh od nakupa.

Kakovost izdelkov je lahko nepredvidljiva, kar se ne razlikuje toliko od ponudbe drugih spletnih trgovin. Si pa je Temu z nadomestili zamude »kupil« kar nekaj prostora pri pogovorih o legitimnosti.

Zakaj je Temu sporna spletna trgovina?

Veliko kontroverznosti prihaja iz onkraj Atlantika. Vlada ZDA je Temu obtožila morebitnih podatkovnih tveganj, potem ko je Google začasno blokiral njegovo sestrsko spletno stran, platformo za e-trgovino Pinduoduo, ker ta vsebuje zlonamerno programsko opremo. Po poročanju mnogih ameriških medijev analitiki pravijo, da je Temu manjša grožnja, tveganja, povezana s Pinduoduom, pa so bila dejansko usmerjena na kitajske uporabnike.

Po prepovedi TikToka je guverner Montane Greg Gianforte obtožil Temu, da je »vezan na tuje nasprotnike« in prepovedal priljubljeno nakupovalno aplikacijo v napravah, ki jih je izdala vlada. Poleg tega je predstavniški odbor ameriškega predstavniškega doma o kitajski komunistični partiji objavil poročilo, v katerem je navedeno, da Temu ne sprejme potrebnih ukrepov, da bi zagotovil, da so izdelki na spletnem mestu v skladu z ujgurskim zakonom o prisilnem delu. Isto poročilo trdi, da Temu izkorišča ameriško trgovinsko vrzel, ki podjetju omogoča, da se izogne ​​plačilu tarif in upoštevanju trgovinskih zakonov in predpisov ZDA.

Drugače pa je kontroverznost vezana na poceni dosegljivost izdelkov, kjer lahko potegnemo kar nekaj vzporednic s prej omenjenimi spletnimi trgovinami.

Ali so izdelki na Temu kakovostni?

Temu ni akreditiran s strani organizacij kot so Better Business Bureau (BBB) ​​in ima tako povprečno oceno dve od petih zvezdic. Številne nedavne pritožbe o Temu na omenjenem spletnem mestu pravijo, da predmeti nikoli niso prispeli ali pa, če so, je trajalo tedne ali celo mesece, da so prispeli.

Na družbenih omrežjih, zlasti na TikToku, pa so ljudje zadovoljni s svojimi nakupi na Temu. Od majhnih pripomočkov in gospodinjskih predmetov do oblačil in obutve, Temu postaja TikTokova najbolj sveža obsedenost.

Izdelki na Temu so na splošno takšni, kot bi jih pričakovali od take spletne trgovine.

Izdelki v spletni trgovini Temu

Izdelki v spletni trgovini Temu

Kako je vse na Temu tako poceni?

Izdelki na Temu so izjemno poceni. Temu pravi, da ohranja svoje izdelke cenovno dostopne tako, da stranke povezuje neposredno z dobavitelji, medtem ko Temuzgolj skrbi za pošiljanje izdelkov strankam. Temu torej ni lastnik izdelkov, navedenih na njegovem spletnem mestu, in deluje kot povezava med kupci in prodajalci.

Kot smo že omenili, je Temujeva matična družba, PDD Holdings, lastnik druge platforme za e-trgovino, imenovane Pinduoduo, ki deluje na Kitajskem. Pinduoduo je leta 2022 ustvaril več kot 18 milijard dolarjev prihodkov.

Ali je nakup na Temu etičen in okoljsko varen?

Temujev model obratne proizvodnje naj bi podjetju pomagal zmanjšati količino odpadkov. Temujev kodeks poudarja, da ima podjetje politiko ničelne tolerance do prodajalcev, ki za proizvodnjo izdelkov uporabljajo prisilno delo. Vsi prodajalci Temu morajo upoštevati lokalne zakone o plačah in delovnem času, njihovi delovni pogoji pa morajo biti varni in brez zlorab.

Temu naj pa ne bi imel programa revizije ali skladnosti, ki bi zagotovil, da prodajalci tudi ostanejo v skladu s kodeksom ravnanja.

Če se sprašujete, ali je Temu okoljsko etičen, je to nekoliko kočljiva tema. Spletna mesta, kot so Temu, Shein in AliExpress, pravijo, da so zavezana okoljski trajnosti z digitalizacijo gospodarstva, zmanjševanjem odpadkov v dobavni verigi in izravnavo emisij ogljika.

Toda mnoga od teh podjetij distribuirajo tudi izdelke, ki vsebujejo škodljive kemikalije, ki sčasoma končajo na odlagališčih. Ta podjetja prav tako trdijo, da izravnajo svoje emisije z nakupom ogljikovih dobropisov za financiranje pobud za trajnost. Toda kako, kdaj in kje ti ogljični krediti pomagajo okolju, ni jasno.

 

Avtor: ŽK, FOTO: pixabay.com

qlandiakrsko