• C Novo mesto
 • 20:25
 • Pon, 15.04.2024

Vse o zunanjih trdih diskih

Shranjevanje podatkov na računalniku ali shranjevanje v oblaku? Kaj, če stopimo korak nazaj od shranjevanja v oblaku in ostanemo pri shranjevanju podatkov na določeni napravi? Vsi bi pomislili na zunanji trdi disk, kar bi bil tudi večinski odgovor in obenem tudi pravilen odgovor. Zunanji trdi diski so pri uporabnikih računalnikov še vedno priljubljeni, kar vsekakor ni presenetljivo. Zunanji trdi diski prinašajo največ prostora, a vseeno obstaja kar nekaj odločitev, ki jih mora bodoči lastnik sprejeti pri izbiri. Kako torej izbrati pravi zunanji disk in na katere dejavnike paziti?

Kapaciteta zunanjega trdega diska

Glavni razlog pri odločitvi za zunanji trdi disk bo vsekakor njegova kapaciteta, prostornina oziroma velikost, če smo nekoliko splošni. Pred leti so bile razlike v ceni v primerjavi s kapaciteto zunanjih trdih diskov enormne. Prav z ožanjem te luknje v razliki cen napram kapaciteti naprave, se je skrajšal tudi čas odločitve. Tudi zunanji trdi diski z več terabajti prostora niso več sto evrov dražji od tistih, ki imajo le nekaj sto gigabajtov prostora. Prav tako se je povečala kapaciteta preprostih USB ključkov, ki nekoč niso presegli 1 GB, zdaj pa jih najdemo tudi preko 100 GB za isto ali celo nižjo ceno kot pred leti manj prostorne.

Kako velik zunanji trdi disk izbrati?

Možnosti je na pretek. Lahko izberete zunanji trdi disk s 64 GB prostora ali zunanji trdi disk z 2 TB prostora. Prvega ne bi izbrali, saj lahko kupite veliko manjši USB ključek, prav tako pa ni veliko prostora v primerjavi z giganti v tej skupini. Najverjetneje bi prej izbrali zunanji trdi disk z veliko prostora, kot tistega z malo. Prav zato si morate odgovoriti na dve vprašanji, ko se odločate za nakup novega zunanjega trdega diska.

 • Kako veliko prostora potrebujem na zunanjem trdem disku?
 • Koliko denarja sem pripravljen odšteti za zunanji trdi disk?

Ti dvi vprašanji bosta postavili meji vašega iskanja, saj boste tako močno zožili tržišče zunanjih trdih diskov. Glede na trenutno stanje omenjenega trga sta najbolj pogosto kupljeni velikosti zunanjih trdih diskov 500 GB in 1 TB. Predvsem disk z 1 TB prostora je tisti, ki je bo zadovoljil prav vsako potrebo uporabnika. Obenem so tudi cene postale precej dosegljive, zato je pametno vložiti nekaj deset evrov več v 500 GB prostora prostorno napravo.

Hitrost prenosa zunanjega trdega diska

Ko govorimo o zunanjih trdih diskih velikost ni vse. Hitrost prenosa podatkov je lahko tudi zelo pomembna za končnega uporabnika. Velik dejavnik pri izbiri hitrosti prenosa bo tudi količina prenesenih podatkov in njihova pogostost. Če boste redno prenašali dokaj velike datoteke, je najboljša izbira zunanji trdi disk, ki ima vsaj USB 2.0 hitrost prenosa podatkov. To bo znašalo 40 megabajtov na sekundo na najboljši dan. Zunanji trdi diski na katerih boste našli podatke USB 3.0, USB 3.1 Gen1 in USB 3.2 Gen1 so v osnovi enaki in zagotavljajo do 5 gigabajtov prenosa na sekundo. USB 3.1 Gen2 in USB 3.2 Gen2 bosta ponujala 10 gigabajtov prenosa na sekundo, USB 3.2 2×2 pa bo ponujal 20 gigabajtov prenosa podatkov.

Medtem, ko najstarejše generacije zunanjih trdih diskov omogočajo povezavo preko eSATA, se jih na široko ognite. USB-A je tisti, ki je najpogostejši in najbolj razširjen. Nekoliko novejši in manjši je USB-C.

Zunanji trdi disk je pomembna naprava

Zunanji trdi disk je pomembna naprava

Zunanji trdi disk SSD ali HDD?

Izbirali boste med tradiconalno različico HDD ali novejšo in hitrejšo SSD verzijo. Slednje je hitrejša, prostornejša, cenejša, dolgotrajnejša in nasplošno uporabnejša. Razlika je v tem, kako se datoteke shranjujejo ter kako se dostopa do njih. Novejši SSD (Solid State Drive) je hitrejpa različica, ki deluje na izredno hitrih spominskih čipih, medtem ko HDD (Hard Disk Drive) predstavlja tradicionalno različico z bralnim/pisalnim načinom shranjevanja podatkov. Na enak princip deluje tudi zapisovanje vinilnih plošč, kar vam lahko nariše jasno vidno sliko.

Kompatibilnost zunanjih trdih diskov

Zunanji trdi diski so v večini prirejeni za določen operacijski sistem. Zunanji trdi disk, ki je prirejen za Windows 10 bo imel nekaj težav z MacOS in obratno. Nekateri so prirejeni tudi za Linuxov operacijski sistem. Pred izbiro preverite kaj iščete in to je konec te male zagate.

Najpogostejše kupljeni zunanji trdi diski

Na trgu je veliko izbire zunanjih trdih diskov, a le nekaj je tistih, ki se uvrščajo na sam vrh prodajnosti. Pri izbiri vam bodo vsekakor pomagali najbolj prodajani zunanji trdi diski, kar lahko nekoliko nakazuje tudi na njihovo kvaliteto in zadovoljstvo strank. Kateri so eni izmed najbolj prodajanih zunanjih trdih diskov na trgu?

 • Western Digital Elements Portable 2TB
 • Western Digital Elements Portable 5TB
 • LaCie Mobile drive USB-C 4TB
 • Western Digital Elements Portable 1TB
 • Intenso Memory Case 1TB
 • Intenso Memory Case 2TB
 • Seagate Expansion Portable 2TB
 • Western Digital Portable 4TB
 • Western Digital Desktop 6TB

Cena zunanjih trdih diskov

Časi, ko ste za srednje zmogljiv zunanji trdi disk odšteli malo premoženje so mimo. Prispelo je obdobje enakosti n uravnovešenosti cen, saj se je ponudba tako močno razširila, da ji je kar težko slediti. Med najvišji cenovni razred spadajo zunanji trdi diski z več kot tremi gigabajti prostora, njihova cena pa se giblje preko stotih evrov. Zunanji trdi disk z dvema ali tremi terabajti prostora vas bo stal največ sto evrov, za manj prostorne zunanje trde diske, ki so še vedno dovolj zmogljivi, boste odšteli vsaj trideset evrov manj.

Odločitev za nakup novega zunanjega trdega diska prinaša kar nekaj zagat

Odločitev za nakup novega zunanjega trdega diska prinaša kar nekaj zagat

Kako shranjevati zunanji trdi disk?

Izbira zunanjega trdega diska je eno, njegova uporaba in shranjevanje pa sta popolnoma druga zadeva. Ker gre za zelo uporabno napravo, na kateri bo verjetno precejšnje število pomembnih datotek, je treba biti ob uporabi zelo pozoren in previden. S previdnostjo pri uporabi, ravnanju in shranjevanju vam bo zunanji trdi disk služil še kar nekaj časa, vsekakor dlje, kot če nanj ne bi pazili.

Na svoj zunanji trdi disk skrbite, kot da bi bil računalnik ali telefon. Ne izpostavljajte ga vlagi, vročini, prahu in umazaniji, kar bi lahko povzročilo zaplete pri uporabi. Najprej bi prišlo do zatikanja pri uporabi, sledilo bi nekaj težav pri prenosu podatkov, najbolj strašljiva pa je izguba podatkov zaradi pokvarjenega zunanjega trdega diska.

Več kot bo naloženih datotek, težje bo obratoval zunanji trid disk. Od naprave želimo optimalno delovanje, ki ga nikakor ne more doseči, če je prenasičena z velikim številom podatkov oziroma količino le teh. Neuporabljene, nepotrebne in neželene datoteke redno brišite iz naprave in poskrbite za njeno »zdravje«.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com