• C Novo mesto
  • 07:47
  • Tor, 28.06.2022

ZTE: Prvi telefon s kamero pod zaslonom na svetu

Oblika pametnih telefonov je skoraj že dosegla popolnost. Večina pametnih telefonov ima velike zaslone, ki zasedajo skoraj celotno površino, ki je na voljo pod to veliko stekleno ploščo. Prodajajo se kot celozaslonski telefoni, vendar niso povsem celozaslonski telefoni. iPhoni imajo zareze, na katerih so nameščene komponente, potrebne za 3D odklepanje obrazov. Telefoni Android imajo luknje s kamero za selfije, ki lahko vsebujejo enega ali dva senzorja. In potem je tu še ne tako privlačen Pixel 4, ki ima na vrhu zaslona prefinjen radarski senzor, ki le malo upravičuje to prvo postavitev na prenosni enoti.

Obstaja še en korak za odpravo teh kompromisov s selfie kamerami, in sicer postavitev sprednje kamere pod zaslon. Številni proizvajalci prenosnih telefonov se poigravajo s to inovacijo zaslona, ​​nekaj kitajskih prodajalcev pa je koncept že predstavilo z omejenim uspehom.

Ni dovolj, da kamero postavimo pod zaslon, kamera za selfije mora prav tako ustvariti rezultate, primerljive z običajnimi kamerami. Toda leto 2020 bo zaznamoval trenutek, ko bo prvi telefon s kamero pod zaslonom prišel v trgovine, čeprav ga morda ne boste mogli dobiti v roke. Ni presenetljivo, da prvi telefon s kamero pod zaslonom prihaja s Kitajske. Podjetje ZTE je razkrilo, da bo ZTE Axon 20 5G prvi pametni telefon s kamero pod zaslonom na svetu.

Potem ko je ZTE nekaj časa namigoval na izdajo novega telefona, je zdaj izpolnil obljubo, da bo lansiral prvi komercialni pametni telefon s kamero pod zaslonom. Izkazalo pa se je, da je nov ZTE Axon 20 5G precej srednjega razreda. ZTE pravi, da je kamera pod zaslonom s 32-milijona slikovnih pik omogočena zaradi uporabe “materiala z visoko prosojnostjo, ki vključuje nove organske in anorganske filme” ​​ter optimiziranih programskih algoritmov za izravnavo vpliva na kakovost slike.

Prvi telefon s kamero pod zaslonom temelji na procesorju Snapdragon 765G, kar je verjetno tisto, kar omogoča debelino le 7,98 mm, hkrati pa vključuje 5G povezljivost in 4,220 mAh baterijo. Zaslon je 6,92-palčni OLED s senzorjem za prstne odtise na zaslonu. Telefon s kamero pod zaslonom ima niz zadnjih kamer, ki vključujejo 64-milijona slikovnih pik primarnega senzorja in 8-milijona slikovnih pik ultra širokega senzorja z 2-milijona slikovnih pik globine in makro senzorjev. Obstajajo možnosti za 6 ali 8 GB RAM-a in 128 GB ali 256 GB prostora za shranjevanje, na voljo pa je tudi reža za kartice microSD.

Telefon s kamero pod zaslonom je brez zarez in lukenj. FOTO TayebMezahdia Pixabay

Telefon s kamero pod zaslonom je razvit s petimi tehnologijami

ZTE je objavil Axon 20 5G, vodilni pametni telefon za letošnje leto. Naprava je zelo opazna, saj gre za telefon s kamero pod zaslonom, kar pomeni, da je prvi telefon brez zareze ali luknje. ZTE ga imenuje prvi “pravi celoten zaslon” na katerem koli pametnem telefonu, čeprav so drugi telefoni dosegli enak učinek z uporabo motoriziranih kamer.

ZTE pravi, da je za telefon s kamero pod zaslonom razvil pet osnovnih tehnologij, s katerimi je uresničil razvoj telefona Axon 20 5G. Teh pet napredkov v tehnologiji pomaga svetlobi prodreti skozi zaslon in omogoča kameri pod zaslonom zajemanje slik.

Prva tehnologija, ki jo ima telefon s kamero pod zaslonom, je poseben material, ki se opira na organske in anorganske snovi, da ustvari film, ki omogoča več svetlobe, da doseže kamero. To deluje skupaj z dvojnim krmilnim čipom in namenskim gonilnim vezjem, ki sta druga in tretja tehnologija, ki pomagata pri sinhronizaciji barv, ko svetloba prehaja skozi zaslon. Cilj je izogniti se motnjam, ki bi jih sam zaslon lahko povzročil kameri.

Četrta tehnologija, ki jo ima telefon s kamero pod zaslonom je ta, da je ZTE s posebno matrico optimiziral skladnost slikovnih pik. Peta in zadnja tehnologija pa je ta, da ima tudi sam fotoaparat poseben algoritem fotografiranja, ki deluje v koordinaciji z zaslonom za izboljšanje jasnosti fotografije. To stori tako, da oceni trenutne svetlobne pogoje in se spremeni za izboljšanje kontrasta.

Teh pet tehnologij je integriranih v telefon s kamero pod zaslonom, ki ima 6,92-palčni zaslon. Na zaslonu je poleg kamere tudi del s senzorjem prstnih odtisov in zvočnik. Zaslon OLED sam ponuja ločljivost Full HD+ v razmerju stranic 20,5:9 z 10-bitno in 100% barvo DCI-P3, zaradi česar bi moral biti idealen za ogled visokokakovostnega videa.

Kakšen dizajn in specifikacije ima telefon s kamero pod zaslonom?

Sam pametni telefon Axon 20 5G je v resnici podoben predhodnikom, toda ZTE je nekatere vidike oblikovanja zagotovo spremenil v novo smer. Telefon s kamero pod zaslonom je stekleni sendvič z aluminijastim polnilom. Zadnje 3D steklo je bilo izdelano s 36 postopki za sestavljanje 10 slojev, ki so mu dali povsem svojo teksturo. Telefon s kamero pod zaslonom je na voljo v štirih barvah: črni, modri, oranžni in vijolični.

Telefon s kamero pod zaslonom poganja procesor Qualcomm Snapdragon 765G z ZTE-jevo tehnologijo Z-Booster 2.0. Podjetje trdi, da to pomaga izboljšati čas zagona aplikacij za kar 40%. Devet različnih temperaturnih senzorjev skupaj s sistemom za odvajanje toplote, ki vključuje hlajenje s tekočino, nano ogljikova vlakna in večplastni grafit, pomagajo telefon ohladiti tudi med igranjem iger in snemanjem filmov.

Baterija 4.220 mAh podpira 30 W hitrega polnjenja in način varčevanja z energijo med delovanjem 5G, za katerega ZTE pravi, da pripomore k izboljšanju življenjske dobe baterije za 35%. V ZTE niso povedali, ali telefon s kamero pod zaslonom podpira brezžično polnjenje.

ZTE je navedel, da bo Axon 20 5G podpiral omrežja vseh štirih glavnih kitajskih prevoznikov, vključno z razpoložljivimi 5G omrežji. Telefon ima posebej zasnovano anteno, imenovano “Super Antena 2.0”, namenjeno izboljšanju omrežne zmogljivosti in hitrosti. ZTE je v srednji okvir vgradil 12 anten, ki so jih postavili čim dlje od SoC za boljšo občutljivost. Telefon s kamero pod zaslonom se dobavlja z MiFavor 10.5, ZTE-jevim uporabniškim vmesnikom Android 10.

Telefon s kamero pod zaslonom je na voljo v štirih barvah. FOTO FreePhotos Pixabay

Telefon s kamero pod zaslonom ni zanemaril zadnjih kamer

ZTE je morda porabil veliko sredstev za razvoj kamere pod zaslonom, vendar ni zanemaril zadnjih kamer telefona.

ZTE Axon 20 5G ima 64MP glavno kamero, ki podpira zajem videoposnetkov 4K s hitrostjo 60 sličic na sekundo, kot tudi HDR v živo v video načinu. Na voljo je tudi 8MP izjemno široka kamera (120-stopinjsko vidno polje) in par 2MP senzorjev za globinske učinke in makro posnetke.

ZTE je bil še posebej pozoren na moč video posnetkov telefona. Čeprav ne zajema videoposnetka 8K, ki ga upravljajo nekateri konkurenčni vodilni modeli, lahko telefon s kamero pod zaslonom snema v celozaslonskem kinematografskem razmerju 20,5:9 z lepotnimi učinki v živo. Funkcije urejanja vključujejo spajanje, obrezovanje, filtriranje, spreminjanje hitrosti in celo glasbo v ozadju.

ZTE je sprva pozicioniral telefon s kamero pod zaslonom Axon 20 5G kot vodilni model, vendar v današnjem prostoru mobilne tehnologije ne deluje povsem tako. Telefoni, kot so Samsung, Xiaomi in drugi, se na primer zanašajo na procesor Snapdragon 865, ki presega model Axon 20 765G. Toda za zdaj lahko rečemo le to, da ima telefon s kamero pod zaslonom našo pozornost.

Avtorica: Ana Nikolić

dolenjske lekarne poletje