• 22.84C Novo mesto
  • 22:01
  • Tor, 20.08.2019

FOTO: Novo mesto je dostojno proslavilo 120. rojstni dan Leona Štuklja

Zvečer se je dogajanje preselilo v Češčo vas.

NOVO MESTO, ČEŠČA VAS – Ponedeljek 12.11. 2018 bo šel v anale. Novo mesto in Slovenija sta se dostojno poklonila Leonu Štuklju, olimpioniku, klenemu Slovencu in izjemnemu človeku, ki bi ravno včeraj dopolnil 120 let.

Štukljevo leto

Leonu v čast je Mestna občina Novo mesto leto 2018 poimenovala kar v Štukljevo leto in zadela žebljiček na glavico. Prireditve so se vrstile, vrhunec pa je bil včeraj. Najprej so v Dolenjskem muzeju odprli razstavo, ki je tematsko razdeljena v tri prostore: v prvem so predmeti, ki pričajo o Štukljevi povezanosti z domačim Novim mestom, v drugem so v ospredju njegovi športni dosežki, v tretjem pa je obiskovalcem na vpogled njegova zasebna plat. “Štukelj je gotovo eden izmed svetovno najbolj prepoznavnih Slovencev, ki ga je samo na otvoritvi Olimpijskih iger v Atlanti prek televizijskih zaslonov spoznalo tri milijarde ljudi,” je izpostavila Jasna Dokl Osolnik, direktorica muzeja.

Konec sramote velodroma

Zvečer se je dogajanje preselilo v Češčo vas, kjer so namenu predali Olimpijski center, ki bo na voljo kolesarjem, triatloncem in atletom, s tem pa so naredili tudi križ na 22 let trajajočo propadajočo sramoto velodroma.

Domači nastopajoči

Večerno akademijo je režiral novomeški režiser Klemen Dvornik, ki je koncept prireditve opisal kot plesno, dramsko in glasbeno uprizoritev, ki je skušala zajeti duh časa, v katerem je Štukelj živel. Pri tem so se ustvarjalci naslonili na sokolsko misel in Leonovo pričevanje iz knjige Mojih sedem svetovnih tekmovanj. Na prireditvi so nastopil trije dramski igralci: Branko Jordan, Jernej Gašperin in Sara Gorše, pevski zbor Pomlad, solistka Kristina Kastelic in plesno akrobatska skupina pod vodstvom koreografa Mihe Krušiča. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Poklon predsednika

“Leon Štukelj je naša korenina. Je del našega narodnega izročila. Skupaj z drugimi slovenskimi političnimi, kulturnimi, znanstvenimi in športnimi velikani sestavlja osupljiv mozaik naše najbolj odlične in žlahtne dediščine. Nocoj se mu poklanjamo,“ je sinoči na slovesnosti v Češči vasi povedal predsednik republike Borut Pahor in ob tem dodal: “Slovenke in Slovenci smo srečni in ponosni, da imamo Leona Štuklja. Nesmrten je.”

D.P.