• 15.12C Novo mesto
  • 22:57
  • Čet, 23.05.2019
  • Prijava

Jon iz Adrie Mobil v beli majici!

Italijan Simone Consonni (UAE Team Emirates) je najbolje izkoristil situacijo in svoj položaj ter prišel do svoje prve zmage med profesionalci. Prav tako je oblekel tudi zeleno majico vodilnega na etapi.

MURSKA SOBOTA – “Zatišje pred nevihto!” To bi bil lahko kar slogan prve etape 25. dirke Po Sloveniji, ta se je sicer začela v Lendavi in končala 159 kilometrov kasneje v Murski Soboti.

Temni oblaki so grozili praktično cel dan, nevihta pa se je vsaj v času dirke izognila dirki in 151 kolesarjem ni povzročila pretiranih težav. Vendar se je nabirala čisto drugačna nevihta …

Etapa se je razvijala po pričakovanjih, z napadi in nato tudi uspešnim pobegom kmalu po štartu v Lendavi in obisku Lentija. Glavnina s šprinterji je ubežnike stalno nadzirala in jim ni pustila, da bi se preveč oddaljili, proti koncu pa so seveda pritisnili na plin in hitro zmanjšali razliko in tudi ujeli ubežnike. Zadnja dva kroga po Murski Soboti sta bila zelo dramatična, nekateri kolesarji so celo uporabili besedo kaotična. Veliko ekip je želelo postaviti svoje šprinterje v najboljši možen položaj za končni boj za zmago. Približno poldrugi kilometer pred ciljem se je zgodil večji padec, v katerem je šel “po tleh” tudi Caleb Evan (Mitchelton-Scott). Nekaj sto metrov kasneje je trdoto pomurskega asfalta okusil lanski zmagovalec Rafal Majka (BORA hansgrohe), sicer tudi letos eden izmed glavnih favoritov za zmago. Na srečo Majka, kot tudi drugi favoriti, niso izgubili časa v boju za zeleno majico.

V ospredju je ostala manjša skupina kolesarjev, ki so se z ramo ob rami borili za zmago. Italijan Simone Consonni (UAE Team Emirates) je najbolje izkoristil situacijo in svoj položaj ter prišel do svoje prve zmage med profesionalci. Prav tako je oblekel tudi zeleno majico vodilnega na etapi.

Simone Consonni: “Ekipi Mitchelton-Scott in LottoNL-Jumbo sta imeli zelo dobra vlaka, vendar sem na koncu jaz izkoristil dober položaj v kaotičnem zaključku in zmagal. Groenewegen je bil pred mano in tudi sam sem skoraj padel, vendar sem se nekako izognil padcu. Zmage nisem pričakoval, sem pa jo zelo vesel. Počutim se, kot da bi osvojil dvojno zmago.”

V Murski Soboti je bila popolna italijanska zmaga, na oder za zmagovalce sta namreč stopila še Matteo Pelucchi (BORA Hansgrohe) and Nicolo Bonifazio (Bahrain Merida). Najboljši Slovenec je bil Luka Mezgec (Mitchelton – Scott) na četrtem mestu. V deseterici je bil še Rok Korošec (My Bike – Stevens).

Luka Mezgec: “V zadnjem kilometru so prišle ekipe z vseh strani, za nami so bili hitreje, kot smo pričakovali. Borili smo se za položaje, nato je Caleb padel za mano … V tistem trenutku tega še nisem vedel. Roger Kluge in jaz sva se pogledala in spraševala kje je. Nato sva samo iskala čim boljši položaj za zadnjih 200 metrov. Morda sem začel prehitro, vendar sem vesel, da sem lahko pritisnil, kjer sem lahko in zaradi tega sem vesel.”

Pobeg je tvorila peterica kolesarjev: Nik Čemažar (Slovenska reprezentanca), Benjamin Hill (Ljubljana Gusto Xaurum), Jon Božič (Adria Mobil), Juraj Bellan & Martin Haring (oba Dukla Banska Bystrica). Božič in Hill sta bila najmočnejša v tej skupini in sta tudi zmagala na vseh letečih ciljih ter edinem gorskem cilju. Jon je sedaj v beli majici najboljšega mladega kolesarja, Hill pa vodi v točkovanju gorskih ciljev.

Druga etapa se bo začela v Mariboru, končala pa v Rogaški Slatini. V primerjavi s prvo etapo bo bolj razgibana, vseeno pa se pričakuje šprint večje skupine.