• C Novo mesto
  • 13:40
  • Pon, 08.08.2022

Kdo ima najboljšega v Šentjerneju?

podčetrtek

Posebno pozornost velja omeniti vino, ki je bilo donegovano v kleti Kartuzija Pleterje pod budnim nadzorom in z veliko ljubeznijo ter seveda ogromno znanja gospoda Jožeta Simončiča.

ŠENTJERNEJ – V torek, 7. marca 2018, je Društvo Vinogradnikov Šentjernej izvedlo ocenjevanje vin svojih članov. Vina sta ocenjevali dve komisiji, ki sta jima predsedovala priznana strokovnjaka Samo Hudoklin in Gregor Štemberger.

Med cvički je letos dobil najvišjo oceno cviček našega mladega vinogradnika in strokovnjaka za vinarstvo Jureta Grubarja z Malega Bana. Njegov cviček je dobil najvišjo oceno med ocenjenimi vzorci in sicer 16,23 točk. Tako smo dobili novega ŠENTJERNEJSKEGA KRALJA CVIČKA in seveda novo Županovo vino. Bilo je ocenjeno kar 23 vzorcev z oceno velika zlata medalja. Še 26 vzorcev je dobilo oceno zlata medalja in 10 vzorcev srebrno medaljo. Med ostalimi vini je bilo najštevilčnejše zastopano vino modra frankinja različnih letnikov.

Letos je bilo opaziti velik porast ostalih sortnih vin, ki so se predstavila kot zelo lepa in nekatera med njimi prav tako vrhunska vina. Velja omeniti Martinčičev Modri pinot, tako vzorca L 2017, še posebno Modri pinot L 2011 z  oceno 18,27 Velika zlata medalja. Med belimi vini, bilo jih je več kot deset različnih sort: izpostavil bi traminec našega mladega vinogradnika Roka Dvojmovča, ki je bil ocenjen z 18,20 točk Velika zlata medalja in vino Vinarstva Gros Grubar (Jure Grubar) rumeni muškat z enako oceno 18,20 Velika zlata medalja

Posebno pozornost velja omeniti vino, ki je bilo donegovano v kleti Kartuzija Pleterje pod budnim nadzorom in z veliko ljubeznijo ter seveda ogromno znanja gospoda Jožeta Simončiča. Gre za vino bela zvrst jagodni izbor sladko – letnik 2009, ki je šampion ocenjevanja z najvišjo oceno 19,27 velika zlata medalja ŠAMPION ŠENTJERNEJSKEGA OCENJEVANJA.

“Čestitam vsem, ki ste dali svoja vina na ocenjevanje, seveda še posebne čestitke veljajo našemu novemu  ŠENTJERNEJSKEMU KRALJU g. Juretu Grubarju iz Kleti Vinarstva Gros GRubar in seveda ŠAMPIJONU ŠENTJERNEJSKEGA OCENJEVANJA  g. Jožetu Simončiču iz Kleti Pleterje. Zahvalil bi se tako vsem ocenjevalcem kot tudi spremljevalni ekipi za vzorno izpeljano ocenjevanje, še posebej Mateju Rešetiču, ki je celotno ocenjevanje tudi pripravil in vodil. Hvala,” je v imenu Društva Vinogradnikov Šentjernej zapisal Darko Bambič.

D.P., Društvo Vinogradnikov Šentjernej

poletni festival