• 18.54C Novo mesto
  • 16:15
  • Tor, 29.09.2020

Krka po epskem preobratu v finalu, zdaj proti Olimpiji

V ponedeljek je bilo na sporedu odločilno srečanje v polfinalni seriji med Sixt Primorsko in Krko. Na tretjem obračunu v polfinalu so bili v Kopru boljši Novomeščani, ki so se tako s skupnim izidom 2:1 v zmagah uvrstili v finale DP. V finale se je že prej uvrstila Petrol Olimpija, ki je bila z 2:0 v zmagah boljša od Rogaške. Prva tekma finala bo na sporedu 19. maja.

Liga Nova KBM za prvaka, polfinale, 3. tekma, 14.5.
Sixt Primorska – KRKA 72:74 (20:23, 22:18, 21:12, 9:21) [1:2]
Čakarun 34 (8 skokov), Hodžić 10, Ferme 9; Bratož 21 (5 skokov), Marinelli 16, Dimec 11 (6 skokov).

Drevi je bila na sporedu odločilna tekma polfinala med Sixt Primorsko in Krko. Na prvi tekmi so bili s 17 točkami razlike boljši Primorci, na drugi so se zmage s +14 veselili Novomeščani, ki so bili tudi tokrat boljši nasprotnik. Sixt Primorsko, ki bi ob zmagi sploh prvič zaigrala v finalu državnega prvenstva, so premagali z vrhunsko zadnjo četrtino in delnim izidom 17:5. Krka, ki se bo prvič po sezoni 2013/14 v odločilni tekmi merila z Olimpijo, bo v finalu lovila svoj osmi naslov državnih prvakov, Olimpija pa 17.

Košarkarji Krke so pred dvema dnevoma izenačili polfinalno serijo na 1:1 in odločitev o finalistu prestavili na danes, ko so v Bonifiki v Kopru, v Sixtovi “trdnjavi” premagali gostitelje še drugič. Dolenjci so se tako po treh sušnih letih desetič prebili v finale DP, Primorci se bodo morali zadovoljiti s februarja osvojenim pokalnim tekmovanjem Spar.

Krkaši so že s prvim metom nakazali, da želijo danes v gosteh spet pokazati svojo moč, v uvodnih sekundah je za tri zadel Domen Bratož. A je Alen Hodžič še v isti minuti na drugi strani prav tako nemudoma vrnil s trojko. Ekipi sta bili nato ves prvi polčas izenačeni, s trojko ob polčasu je Tadej Ferme poskrbel za minimalno vodstvo domačih.

Pomembnejšo razliko so gostitelji naredili v tretji četrtini, najprej z delnim izidom 5:0 za 52:47, kar je bila takrat najvišja prednost Sixta na tekmi, nato pa je še naprej blestel Marjan Čakarun, ki je bil nerešljiva uganka za Novomeščane, saj je imel po treh četrtinah kar 32 točk, na koncu pa 34 točk in indeks 35.

Pred zadnjimi desetimi minutami so domači tako vodili s plus 10 (63:53). Krkaši so sicer zadnjo četrtino dobro odprli, naredili delni izid 4:0, a so se Primorci še pravi čas zbrali. Vendar pa sta Marko Jošilo in Paolo Marinelli tri minute pred koncem poskrbela, da se je Krka povsem približala (67:65). Žiga Fifolt je nato s trojko poskrbel za vodstvo novomeške ekipe z 68:67.

Da varovanci Simona Petrova vodstva ne bodo zlahka izpustili iz rok, so pokazali tudi delni izidi 11:0, 13:1 in 17:5. Bratož je nato zadel še dva prosta meta za 69:74, a je Nejc Zupan odgovoril z metom za tri 72:74. Dino Cinac je nato zgrešil prosta meta, a je Sixt napravil prekršek v napadu in tekme je bilo konec.

Prva finalna tekma bo v soboto ob 17.30 v Stožicah, ekipi pa bosta igrali na tri zmage.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
Čestitam Krki za zmago in mojim fantom za prikazano borbo in željo. Zahvalil bi se publiki, ki nas je odlično spodbujala. Takšen je na žalost šport. Ob koncu tekme smo bili prekratki in želeli prehitro zgolj braniti priigrano prednost.

Simon Petrov, trener Krke:
Težko je kaj pametnega reči po taki infarktni končnici. Čestitke mojim fantom, vesel in zadovoljen sem, da se niso predali tudi pri prednosti Primorske z desetimi točkami pet minut pred koncem. Borili so se kot levi in to se jim je na koncu še kako obrestovalo. Hvala tudi vsem navijačem, ki so verjeli v nas in nas spodbujali. Sedaj smo po štirih letih spet v finalu in verjamem, da še nismo rekli zadnje besede. Čestitke pa si zaslužijo tudi v Primorski za lepo sezono, ki je za njimi.

Kzs.si, D.P.