Najbolj znani slovenski župnik Martin Golob na glas: „Nikoli vam ne bom rekel, kako morate voliti!“

01. jun. 2024, ob 08.41
Posodobljeno pred 2 mesecema
40
140 SEK

V Sloveniji trenutno poteka živahna razprava o predlogu zakona o evtanaziji in posvetovalnem referendumu na to temo.

GROSUPLJE – „Danes nas svet vodi, da trpljenje umaknemo. Človek trpi, dajmo mu injekcijo. Ne splača se, da mamo ohranjamo pri življenju. Je eno samo trpljenje. Nato pa se uporabi v celofan zavita beseda smrt. Nikoli Vam ne bom rekel, kako morate voliti. Nikoli Vam ne bom rekel, da smo kristjani proti evtanaziji. To mora kristjan vedeti. Le Gospodar življenja – Bog je tisti, ki odloča o življenju in smrti. Mlajši pa smo odgovorni, da umirajočemu stojimo ob strani, ga tolažimo, mu izkažemo spoštovanje, vso dolžno ljubezen ter ob njem molimo. Trpljenje mame je mnogokrat povezalo celotno družino. Sprte brate pa je spravilo v pravo družinsko povezanost. Trpljenje, starost, smrt, bolezen, onemoglost, vse to je proces, ki naj ostane naraven in vzemimo to kot del našega življenja. Človek, ne bodi napuhnjen,“ se je tudi Martin Golob, najbolj znani slovenski župnik odzval na referendum o evtanaziji.

Burna razprava

V Sloveniji trenutno poteka živahna razprava o predlogu zakona o evtanaziji in posvetovalnem referendumu na to temo. Posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je bil predlagan po zavrnitvi zakona, ki ga je predložilo društvo Srebrna nit. Ta predlog zakona je v državnem zboru naletel na odpor in bil zavrnjen s 64 glasovi proti in devetimi za. Ustavno sodišče je nedavno zavrnilo predlog za začasno zadržanje izvedbe referenduma, kar pomeni, da bo referendum izveden 9. junija 2024. Vendar pa je ustavno sodišče poudarilo, da bo zadevo obravnavalo prednostno. Medtem je eden izmed najvidnejših duhovnikov v Sloveniji, Martin Golob, prav tako izrazil svoje stališče glede tega vprašanja. Martin Golob, znan po svojih odprtih in dostopnih nastopih, je poudaril, da mora Cerkev ostati trdna v svojem stališču do svetosti življenja. Poudaril je, da je življenje dar in da mora biti skrb za dostojanstveno smrt osrednja naloga, ne pa legalizacija prostovoljnega končanja življenja.

Tedenski horoskop za vse znake od 22. do 28. julija
Teden je hitro naokoli, tedenski horoskopi si v taki vročini prehitro sledijo, a tako je. Ko smo gledal celotno astrologijo leta 2024, smo videli, da se bo poleti zgodil velik premik, tako na osebni

Smisel trpljenja

„Nešteta množica mučencev je trpela in zmaga v vztrajni hoji za Kristusom jih je pripeljala do venca nebeške slave. Trpljenje je del našega življenja in je posledica tega, da nismo v raju. Trpljenje je posledica kaosa človeškega greha in zla. Ko sta se gradili naša župnija in naša župnijska cerkev, ni šlo brez trpljenja. Trpljenje v šikaniranju, nešteto odpovedovanja, darovanja, Bogu darovanja za svetost in Božje življenje vernikov. Naše župnije ne bi bilo, če ne bi na stotine faranov darovalo sebe, sprejelo križ in ga nosilo za Jezusom. Le seme, ki umre samemu sebi, lahko rodi čudovito življenje,“ še dodaj Golob.

Vprašanje evtanazije ostaja delikatno in zahteva širšo družbeno razpravo, v kateri bi morali sodelovati tako pravni strokovnjaki, zdravstvena skupnost kot tudi cerkveni predstavniki in širša javnost. Pomembno je, da se v razpravi upošteva dostojanstvo življenja in potrebe trpečih, a tudi etične in pravne omejitve, ki jih postavlja ustava.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www

40
140 SEK