• 25.44C Novo mesto
  • 16:42
  • Čet, 18.07.2019

Nerazumen varnostnik povzročil težave, slepi Miha le prišel do svoje pravice

Če srečate invalidno osebo – bodite prijazni, vprašajte, če potrebuje pomoč.

NOVO MESTO – V Sloveniji živi med osem in desettisoč ljudi, ki imajo težave z vidom. Med njimi je tudi Miha Srebrnjak iz Novega mesta. Na svoji spletni strani Blindportal je opisal negativno izkušnjo, ki jo je doživel v Mercator centru Šiška. Sintalov varnostnik mu kljub zakonski podlagi (psi vodniki lahko slepo osebo spremljajo kjerkoli!) ni dovolil, da vstopi z njim v trgovski center.

Da se ne bo slučajno polulal

„Ko sva želela vstopiti v trgovino, je naju obgovoril varnostnik. Do tukaj je še vse v redu. Pristopi k nama in začne z visokim in jeznim glasom proti nama, da moj pes ne sme v trgovino. Ko sem mu pojasnil, da gre za psa vodiča slepih in da mu lahko pokažem veljavno izkaznico z zakonodajo, je še vedno vztrajal pri svojem in še vedno trdil, da pes ne sme noter. Potem je on spraševal nekoga preko radijske zveze, če gre pes vodič lahko v trgovino, in ko mu je na drugi strani povedal, da lahko, je pričel s svojim nespodobnim, zame žaljivim obnašanjem. Namesto, da bi se opravičil za svoja dejanja, ki jih je storil, je za konec dejal “da se ne bo pes kje polulal slučajno v trgovini”, ampak to ne v prijaznem tonu, da bo vsem jasno. Seveda sem mu vmes omenil, da bom poklical policijo, če mu karkoli ni prav in seveda je s svojim napihnjenem glasom rekel “kar pokličite” in je še vedno trdil, da ima prav,“ je opisal dogodek opisal Miha, ki mu je Mercator pojasnil, da varovanje v centru izvaja družba Sintal.

Podjetje je  reagiralo. „Danes zjutraj pa me je klical drug gospod, prav tako iz Sintala in se mi opravičil za neprijeten dogodek v Mercatorju. Najin pogovor je potem tekel predvsem o tem, kako bi varnostnike informirali o invalidih na splošno ter psih vodičih. Tako bo v prihodnjih mesecih izvedeno predavanje na to temo direktno v Sintalu, kjer bo prisoten nekdo s psom vodičem ter član komisije na ZZZS in inštruktor za šolanje takšnih psov. Resnično upam, da je bil to zadnji takšen dogodek, ker imamo v življenju tudi druge težave, katere so bistveno bolj pomembne za reševanje. Jaz pa vsakemu, ki bo prebral ta članek svetujem naslednje: Če srečate invalidno osebo – bodite prijazni, vprašajte, če potrebuje pomoč in ne se nas bati, ker ne grizemo,“ je še sklenil Miha in nam dal nasvet, ki nam morda prav pride že danes!

D.P.