• C Novo mesto
  • 16:35
  • Sob, 18.05.2024

Kaj dela slovenska vladajoča politika v času katastrofe? Na terenu (le) Šarec

Marjan Šarec zadeve spremlja aktivno, prisoten je na terenu.

LJUBLJANA – Razmere po Sloveniji, kjer se spopadajo s poplavami in plazovi, pozorno spremlja tudi minister za obrambo Marjan Šarec, to opazi in tudi ceni (prizadeta) javnost. V izjavi za medije je med drugim dejal, da se sestaja štab republiške civilne zaščite, kjer se bodo odločili o nadaljnjih korakih. Razmere so resne, je opozoril, na terenu je vojska, aktiviran je tudi akcijski načrt Vihra. Šarec se je tudi udeležil novinarske konference, kjer je spregovoril o trenutni situaciji.

Kaj pa počnejo ostali vladajoči politiki v trenutkih, ko je ljudem hudo in se borijo za svoja življenja? Vlada RS se je na Twitterju nekaj pred 12. uro oglasila in obelodanila, da je dr. Robert Golob, predsednik vlade, prekinil dopust v Sredozemlju in se bo vrnil domov.

Dončić v Atenah misli na poplavljeno Slovenijo, tole je objavil na Instagramu (nadlani.si)

Kaj pa ostali?

Evropski komisar Lenarčič

Poplavne razmere v Sloveniji spremlja tudi evropski center za usklajevanje nujnega odziva, je danes sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. “Kot vedno, smo v primeru zaprosila za pomoč s strani pristojnih nacionalnih služb pripravljeni nemudoma aktivirati evropski mehanizem za civilno zaščito,” je še zapisal na Twitterju. Kadar obseg izrednih razmer presega zmožnosti države, da bi se sama odzvala, lahko za pomoč zaprosi prek mehanizma EU na področju civilne zaščite, na svoji spletni strani navaja uprava za zaščito in reševanje.

Kapo dol! Herojski gasilci v Mengšu rešili otroke iz vrtca (nadlani.si)

Današnje poplave v Sloveniji vzele več življenj, za gorah strela ubila planinca (nadlani.si)

Voda zaliva slovenske avtoceste, dve zaprti, tu seznam vseh zaprtih cest (nadlani.si)

Poplave že terjale življenje! Izdani napotki, kaj storiti ob poplavah (nadlani.si)

Minister za obrambo Marjan Šarec je že napovedal možnost, da bi Slovenija na ta način lahko zaprosila za pomoč, a kot pravi, to v tem hipu še ne bi bilo smiselno. Kot je dejal, bi morala voda najprej toliko odteči, da bodo sploh vedeli, kam postaviti morebitne dodatne ekipe, da bo delo učinkovito in dobro organizirano.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www