Pozor! V Muellerju so prodajali izdelek, ki lahko povzroči hude prebavne težave

06. apr. 2025, ob 18.25
Posodobljeno pred 17 dnevi
1016
190 SEK

Pozor pri zdravi prehrani: Lupine semen indijskega trpotca okužene s salmonelo – izdelek že umaknjen s trga

LJUBLJANA – Zdravo ni vedno varno. Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je sprožila postopek umika prehranskega izdelka lupine semen indijskega trpotca, ki ga je na slovenskem trgu distribuirala Mueller Drogerija d.o.o. Razlog? Sum na prisotnost salmonele, bakterije, ki je lahko nevarna za zdravje, še posebej za otroke, starejše in imunsko oslabele osebe.


Kaj vemo o umaknjenem izdelku?

Gre za prehranski izdelek pod blagovno znamko Silavit, pakiran v vrečko po 250 gramov. Problematična je šarža št. 29354, z rokom uporabe 18. november 2026. Proizvajalec izdelka je nemško podjetje Naturawerk Gebr. Hiller GmbH & Co. KG, znano po izdelavi prehranskih dopolnil in naravne hrane. A tokrat je v njihovem proizvodnem procesu očitno prišlo do mikrobiološkega zdrsa, ki se ne bi smel zgoditi.


Kje je težava – in zakaj je pomembna?

Lupine semen indijskega trpotca so pogost dodatek v zdravi prehrani, še posebej med tistimi, ki prisegajo na naravno pomoč pri prebavi. Pogosto jih uporabljajo pri zaprtju, razstrupljanju, kot dodatek v smutijih ali za boljše delovanje črevesja. Toda prisotnost salmonelle, bakterije, ki povzroča okužbe prebavnega trakta, pomeni resno tveganje. Kot poudarja UVHVVR, gre za mikrobiološko tveganje, ki ni zanemarljivo.

»Salmonela lahko povzroči drisko, vročino, trebušne krče in bruhanje, simptomi pa se običajno pojavijo od 6 do 72 ur po zaužitju okužene hrane,« pojasnjujejo pri NIJZ. Bolezen lahko v hujših primerih vodi do hospitalizacije.

Odkrili smo skrivnost uspešnih podjetij: Ta poteza bo podvojila produktivnost vseh zaposlenih!
V sodobnem delovnem okolju, kjer večino časa preživimo sede, se vedno več ljudi sooča z zdravstvenimi težavami, kot so bolečine v hrbtu, vratu in zapestjih. Dolgotrajno sedenje zmanjšuje konce

Kaj naj naredijo potrošniki?

Vsem, ki so izdelek že kupili, pristojni svetujejo, naj ga ne zaužijejo. Lahko ga vrnejo na mesto nakupa ali varno zavržejo. Kot pravijo pri UVHVVR, je o tveganju že obveščen tudi sistem hitrega obveščanja za živila in krmo (RASFF), kar omogoča hitrejši nadzor nad razsežnostjo morebitne kontaminacije tudi v drugih državah.


Kako pogosto prihaja do takšnih primerov?

Primeri odpoklica živil zaradi salmonel niso redkost – tudi v zadnjih mesecih je bilo v Sloveniji več odmevnih umikov. Med drugim so bili odpoklicani izdelki iz piščančjega mesa, jajc ter tudi čokoladnih izdelkov, kjer je prišlo do okužbe že v fazi surovin. Tokratna težava z indijskim trpotcem je še en opomnik, da tudi izdelki, ki se oglašujejo kot “zdravi” ali “naravni”, niso imuni na tveganja sodobne proizvodnje in logistike.

Umaknjeni izdelek je bil del redne ponudbe v drogerijah Mueller, kar pomeni, da je bil dostopen širokemu krogu potrošnikov. Glede na rok uporabe – do novembra 2026 – bi izdelek verjetno ostal v številnih gospodinjstvih še dolgo. Pravočasna informacija in odziv pristojnih organov sta zato ključna za preprečevanje okužb.

Čeprav odgovorni za zdaj ne govorijo o sistemski napaki, se postavlja vprašanje: Kako lahko pride do salmonele v suhem živilu, kot je indijski trpotec? Pri tem gre verjetno za kontaminacijo v eni od zgodnjih faz – že med nabiranjem ali pakiranjem. Ali bodo zaradi tega ukrepali proti proizvajalcu, še ni znano. Distributer Mueller Drogerija d.o.o. se je odzval hitro in obvestil UVHVVR, kar kaže na dobro notranjo kontrolo.


Kako se zaščititi pred podobnimi tveganji?

  • Vedno preverite šaržo in rok uporabe izdelkov, še posebej tistih, ki jih uporabljate dolgo časa.
  • Ne zaužijte izdelkov, ki so predmet odpoklica – tudi če so na videz povsem v redu.
  • Spremljajte obvestila Uprave za varno hrano (na spletni strani www.gov.si) in druge uradne vire.
  • Če sumite na okužbo s salmonelo po zaužitju katerega koli živila, se takoj posvetujte z zdravnikom.

Previdnost pri zdravih navadah

Ironično je, da je bil odpoklic sprožen ravno pri izdelku, ki ga mnogi štejejo za steber zdrave prebave. Toda primer indijskega trpotca pod blagovno znamko Silavit opozarja, da varna prehrana ni samoumevna – še posebej, ko gre za izdelke iz tujine, ki so pogosto pakirani pod različnimi znamkami, z dolgimi roki uporabe.

Zato velja opozorilo pristojnih jemati resno. Morda se zdi vrečka z vlakninami nedolžna, a lahko v napačnih okoliščinah pomeni hudo zdravstveno tveganje.


Vir: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, NIJZ, RASFF

Pripravil: N. Z.

1016
190 SEK