• C Novo mesto
  • 13:59
  • Pet, 19.04.2024

Primož Roglič menja ekipo? Tole se govori po kolesarski karavani

V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, še naprej vodi Američan Sepp Kuss, njegov moštveni kolega, slovenski as Primož Roglič je tretji.

ISCARIA – Italijan Alberto Dainese (DSM-firmenich) je zmagovalec 19. etape kolesarske dirke po Španiji. Na ravninski trasi od La Bazene do Iscarja (177,1 km) je bil 25-letni Italijan najboljši po sprintu glavnine. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, še naprej vodi Američan Sepp Kuss, njegov moštveni kolega, slovenski as Primož Roglič je tretji.

Američan Sepp Kuss je dve etapi pred koncem tik pred skupno zmago na španski pentlji, medtem ko bosta po vsej verjetnosti drugo in tretje mesto zasedla še njegova moštvena kolega pri Jumbo-Vismi, drugouvrščeni Danec Jonas Vingegaard in tretji Slovenec Primož Roglič. V seštevku zaostajata 17 sekund oziroma 1:08 minute.

Četrtouvrščeni Španec Juan Ayuso (UAE Team Emirates) ima po 19 etapah natanko štiri minute zaostanka za vodilnim kolesarjem, kar pomeni, da bo težko posegel v boj za stopničke.

Etapa je pripadla Daineseju, ki je izkoristil smolo Avstralca Kadena Grovesa (Alpecin-Deceuninck). Ta je padel v zadnjem kilometru, potem ko se ni mogel izogniti prerivanju na sredini glavnine. Drugo mesto v etapi je pripadlo še enemu Italijanu Filippu Ganni (Ineos Grenadiers), tretje pa Nizozemcu Marijnu van den Bergu (EF Education-EasyPost).

Najboljši Slovenec v etapi je bil Matevž Govekar (Bahrain Victorious), ki je bil 19. Primož Roglič je kljub padcu, ki je razpolovil glavnino, končal v času zmagovalca in ohranil položaj v skupnem seštevku.

Rtvslo.si in Val 202 pa poročata, da bi utegnil Primož Roglič v novi sezoni vrteti pedale v drugi ekipi! Radijski novinar Dare Rupar (Val 202) javlja, da ima Primož Roglič na mizi novo ponudbo, snubil naj bi ga španski Movistar! „Dokler se kdo zanima zame, očitno delam dobre stvari,“ se je Roglič diplomatsko ognil direktnemu odgovoru.

Današnja etapa je potekala pričakovano z manjšo skupino ubežnikov, ki jih je glavnina ves čas nadzorovala. Slabih 20 km pred koncem etape so zadnje ubežnike ujeli in nato obračunali za etapno zmago.

Prvi je ob odsotnosti Grovesa sprint začel Ganna, a ga je ugnal rojak Dainese. Van den Berg po nekoliko slabši poziciji ni mogel ogroziti obeh Italijanov. Za Daineseja je bila to šesta zmaga v karieri in tretja na tritedenskih dirkah. Dve zmagi ima še na domači pentlji po Italiji v letih 2022 in 2023.

V soboto bo na sporedu zadnja zahtevna etapa, preden bo v nedeljo v Madridu padel zastor nad 78. izdajo te preizkušnje. Na trasi od Manzanares El Reala do Guadarrame (207,8 km) bodo morali kolesarji premagati kar deset kategoriziranih vzponov, a niti eden ne bo zahtevnejši od tretje kategorije.

Najdaljša etapa na letošnji španski pentlji se bo začela ob 12.02 in končala okoli 17.30.

Pripravil: Nadlani.si/STA
Foto: www