• C Novo mesto
  • 02:02
  • Sre, 30.11.2022

Ste se že kdaj vprašali ali res pravilno jemljete svoja zdravila?

 Da predpisana zdravila vzamete ob pravem času in na pravilen način je nujno. Zdaj si lahko pridobite tudi Osebno kartico zdravil. 

Opozarjamo na pomen pravilnega jemanja zdravil.

Prvi pogoj, da zdravila delujejo in povzročajo čim manj neželenih učinkov je, da jih vzamemo ob pravem času na pravilen način. Da ugotovite, ali pravilno jemljete svoja zdravila oziroma kaj lahko pri tem še izboljšate, se obrnite na magistra/-o farmacije v svoji lekarni. V Dolenjskih lekarnah imamo posebej usposobljene magistre farmacije, ki se z vami najprej pogovorijo in na podlagi tega pripravijo za vas Pregled uporabe zdravil in izdelajo Osebno kartico zdravil.

V Pregledu uporabe zdravil magister farmacije navede izboljšave glede ure jemanja posameznega zdravila, katera zdravila lahko jemljete hkrati in katera ločeno od drugih, katera je bolje vzeti s hrano in katera na prazen želodec oziroma vam tudi praktično pokaže na primer, kako uporabiti inhalator za zdravljenje astme. Pomembno je, da pri tem upošteva tudi zdravila, ki ste jih kupili brez recepta in prehranska dopolnila, saj ta lahko vplivajo na delovanje zdravil.

Kako pravilno jemati redne terapije?

V dokument Osebna kartica zdravil magister farmacije vpiše vsa zdravila, ki jih jemljete, tista na recept in brez recepta ter tudi morebitna prehranska dopolnila. Naveden je režim odmerjanja in najvažnejša opozorila. Namen Osebne kartice zdravil je, da jo imate vedno pri sebi in jo lahko pokažete pri morebitni nujni obravnavi na urgenci, pri zobozdravniku pred posegom in tudi pri obisku lekarne v primeru nakupa zdravila za samozdravljenje ali prehranskega dopolnila in pri menjavi terapije.

lekarna

Dolenjske lekarne na trgu z lastnimi izdelki.

S.B.; Dolenjske lekarne