Triodstotna inflacija

07. maj. 2024, ob 10.28
Posodobljeno pred 2 mesecema
8
80 SEK

Wall Street, kljub svoji navidezni želji po višji stopnji brezposelnosti in slabših gospodarskih kazalnikih, to stališče zavzema zgolj zaradi pričakovanj, da bi takšne razmere centralno banko spodbudile k znižanju obrestnih mer. Inflacija, ki ostaja visoka in trdovratna, se bo po napovedih ohranila na ravni treh odstotkov tudi v tem supervolilnem letu v ZDA.

Podatki z ameriškega trga dela iz prvih dni maja kažejo na rahlo povečanje brezposelnosti, ki pa ostaja pod štirimi odstotki. Umirjanje rasti plač in manjše število ustvarjenih delovnih mest od pričakovanj poudarjajo previdnost v gospodarskih pričakovanjih. Guverner Jerome Powell je na zadnjem zasedanju ameriške centralne banke poudaril, da je stopnja inflacije še vedno daleč od ciljnih dveh odstotkov, kar zavira morebitne razprave o nižanju obrestnih mer.

Vendar pa obstajajo tudi pozitivni signali, kot so padajoče cene energentov in surovin, ki bi lahko pomagale ublažiti inflacijski pritisk. Cena kakava, sladkorja in lesa je opazno padla, kar nakazuje na potencialno olajšanje stroškov v nekaterih sektorjih.

Medtem ko so tehnološki velikani kot so Amazon, Apple in AMD nadaljevali s četrtletnimi objavami poslovnih rezultatov, so delnice nekaterih podjetij, kot sta Boeing in Intel, doživele izrazit padec. Po drugi strani je delnica Super Micro Computer v indeksu S & P 500 pridobila kar 200 odstotkov, kar je izjemen dosežek v letošnjem letu.

Na globalni ravni ostajajo delniški trgi raznoliki. V Aziji so trgi beležili rast, kljub valutnim izzivom v Japonski in stabilni, a skromni inflaciji na Kitajskem, kjer delnice beležijo nadpovprečno rast.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Inflacija in monetarna politika ostajata v ospredju zanimanja investitorjev in ekonomistov, ki tesno spremljajo vsako gibanje cen in gospodarske kazalnike, da bi lažje navigirali skozi trenutno negotovo ekonomsko okolje. Guverner Powell je sicer zmanjšal skrbi glede stagflacije, vendar priznal, da je pot do želene stopnje inflacije še dolga in negotova.

8
80 SEK