• C Novo mesto
  • 19:16
  • Sob, 15.05.2021

V soboto ugaša življenje v Sloveniji: Zapiranje vrtcev, hotelov, trgovskih centrov …

Vlada s soboto za teden dni ugaša večino dejavnosti v državi v želji, da bi ustavili širjenje novega koronavirusa med prebivalstvom, je napovedal premier Janez Janša. Zaprti bodo gostinski obrati, hoteli in trgovski centri z nekaterimi izjemami, vrtci, dijaški in študentski domovi. Preverjajo tudi možnost množičnega testiranja na novi koronavirus.

» V vsakem primeru je potrebno sprejeti še nekatere dodatne ukrepe, pred nami je naslednji teden, ki bo teden boja za ustavitev širjenja virusa med nami. Ta teden bo izjemnega pomena zato, da širjenje epidemije zajezimo. Ukrepi ki so bili predvideni v načrtu, ki je bil sprejet v začetku meseca, in ki bodo stopili v veljavo s soboto, potem ko bodo natančneje dodelani v odlokih, ki bodo sprejeti jutri. To so zaprtje gostinskih obratov, dovoljena bo dostava hrane; zaprtje hotelskih kapacitet z delnimi izjemami za poslovne delegacije, diplomatske in športne profesionalne ekipe; zaprtje trgovskih centrov, izjema  bodo živilske trgovine, gradbeni in tehnični material, hrana za živali, kmetijske potrebščine,« je bil jasen Janša.

Kot je odločitev vlade pojasnil Janša, številke o okuženih rasejo in bodo še nekaj časa. Zato je v tem trenutku bistveno prezgodaj za oceno, ali so že sprejeti ukrepi, kot je obvezno nošenje mask in omejitev gibanja ponoči, v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja okužbe med prebivalstvom. »Pred nami je teden boja za ustavitev virusa. Ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje virusa omejimo,« je povedal premier.

NaDlani.si; Foto: youtube