Začetek tridnevne stavke upravnih enot, kje vse so zaprli vrata?

29. jan. 2024, ob 08.39
Posodobljeno pred 6 meseci
32
70 SEK

V Sloveniji se danes začenja stavka na 41 od skupno 58 upravnih enotah, ki bo trajala do konca januarja. Stavka bo potekala en dan na 15 upravnih enotah, medtem ko bo na ostalih 26 upravnih enotah trajala tri dni – 29., 30. in 31. januarja. Glavni razlogi za stavko so prenizke plače in nerešena kadrovska problematika, ki vključuje odhod delavcev v druge poklice in velike zaostanke zaradi kopičenja nerešenih vlog. To je posledica obsežnega števila tujcev in številnih pravnih sredstev, ki jih ti vlagajo za ureditev svojega statusa v Sloveniji.

V katerih mestih stavkajo upravne enote:

Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije (SDOS) Frančišek Verk je izpostavil, da glavna zahteva stavke obsega zvišanje plač najslabše plačanim referentom za sedem plačnih razredov, kar bi jih dvignilo nad minimalno plačo. Ponudba vladne strani bo preučena po širši razpravi in ob dodatnih pojasnilih, saj trenutno zaposleni na upravnih enotah nimajo dostopa do službenih elektronskih naslovov, kamor je bilo gradivo posredovano.

Napetosti naraščajo, upravne enote napovedujejo stavko

Med stavko bodo upravne enote še vedno izvajale najnujnejše storitve, kot so naloge s področja matičnih zadev, javnega reda, prometa, urejanja prebivališč, evidenc tujcev ter potrjevanje podpor podpisov volivcev. Vse ostale naloge bodo obravnavane individualno glede na nujnost.

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič je izrazil obžalovanje nad napovedano stavko in jo označil kot nepotrebno, obenem pa izpostavil razumevanje za zaposlene, ki želijo opozoriti na težave.

Pripravil: NaDlani.si, foto: STA/Canva

32
70 SEK