• C Novo mesto
  • 21:43
  • Sre, 28.02.2024

Lizbona je eno najbolj obiskanih mest v Evropi

Največje in hkrati tudi glavno mesto Portugalske je Lizbona. Lizbona je dom približno 3 milijonom ljudi, kar jo postavlja na 10. mesto po številu prebivalcev v Evropski uniji. Lizbona leži na Iberskem polotoku in je najbolj zahodno glavno mesto celinske Evrope in edino, ki leži ob atlantski obali. Zahodni deli portugalske riviere tvorijo najbolj zahodno točko celinske Evrope, ki se konča pri Cabo da Roca.

Lizbona je sinonim za globalno mesto, zaradi svojega doprinosa s področja financ, trgovine, umetnosti, zabave, medijev, izobraževanja in navsezadnje tudi turizma. Lizbona je svetovno prepoznano mesto, saj je eno glavnih gospodarskih središč na atlantski obali Evrope. Lizbonsko letališče Humberto Delgado je v letu 2018 prešlo 29 milijonov potnikov, kar postavi letališče kot najbolj obremenjeno na Portugalskem, 3. najbolj zasedeno na Iberskem polotoku in 20. najbolj zasedeno v Evropi.

Lizbona je na 9. najbolj obiskano mesto v južni Evropi. V letu 2017 je sprejela kar več kot 3 milijonov turistov. Lizbona je zelo zaželeno turistično mesto. Je eno najstarejših mest na svetu ter drugo najstarejše evropsko glavno mesto, za Atenami. Lizbona še stoletja prevladuje med sodobnimi evropskimi prestolnicami. Lizbona ima pestro zgodovino, Julij Cezar je iz nje naredil municipij, ki so ga kasneje zajela nemška plemena. V 12. stoletju so križarji ponovno zajeli mesto in od takrat je gospodarsko, politično in kulturno središče Portugalske.

Lizbona je glavno mesto Portugalske

Najpomembnejši trg Lizbone Praça do Comércio

Odkrivanje najboljših muzejev Lizbone, ogled impresivnih mostov, trgov, spomenikov in ostale nepozabne arhitekture, nudijo nepozabno doživetje v tem očarljivem mestu. Lizbona je zgodovinsko mesto in en velik muzej na prostem, kjer se najdejo številne zanimive znamenitosti. Najpomembnejši trg Lizbone Praça do Comércio je bil desetletja središče mesta in bil ključnega pomena za pomorsko trgovino. Praça do Comércio ali Trgovinski trg je glavni trg Lizbone. Zgrajen je bil na mestu kjer je nekdaj obstajala stara kraljeva palača, preden jo je leta 1755 uničil potres. Južni del trga je odprt in gleda na reko Tagus.

Ostale tri strani trga obdajajo rumene stavbe z arkadami po celotni fasadi. V času, ko je bil trg prvič zgrajen, so lahko trgovske ladje svoje blago raztovorile neposredno na trg in tako je trg veljal za “vrata“ Lizbone. Blizu trga je na bregu reke trajektni terminal Cais de Sodré, od koder se več rečnih trajektov odpravi po reki Tagus. Trgovinski trg ima dve glavni znamenitosti. Na severni strani trga se nahaja lok Rua Augusta, ki vodi do istoimenske promenade, ki velja za najbolj ugledno promenado Baixa. Ta zmagoslavni lok Rua Augusta je zasnoval portugalski arhitekt Santos de Carvalho za praznovanje obnove mesta Lizbona, ki ga je leta 1755 uničil potres. Lok je bil dokončan leta 1873.

Poleg več stebrov ga krasijo  številni kipi, ki predstavljajo pomembne portugalske figure, vključno z Vascom da Gama in Marquis de Pombal. Druga glavna znamenitost na trgu je konjeniški kip Jožefa I. Jožef I. je bil kralj Portugalske med časom velikega potresa. Kip je zasnoval Machado de Castro leta 1775.

Najbolj živahno območje trg Praça do Rossio

Najbolj živahno območje mesta Lizbona je trg Praça do Rossio. Trg in njegova okolica sta polna barov in restavracij, ki je običajno mesto za srečanja tako domačinov kot obiskovalcev mesta. Trg Rossio ali  Praça do Rossio, uradno imenovan Praça de D. Pedro IV, je živahno središče Lizbone. Nahaja se v mestni soseski Baixa na severnem koncu Rua Augusta, kar je zelo blizu trga Restauradores. Praça do Rossio je najbolj živahno območje v glavnem mestu Portugalske, kjer se srečuje veliko domačinov in turistov.

Trg in njegove okoliške ulice so polne nekaterih najbolj znanih mestnih restavracij, barov in trgovin. Po mnenju mnogih, so trg Rossio in njegove sosednje ulice najboljša območja, ki ga nudi Lizbona za iskanje nastanitve. Na trgu stoji veliko spomenikov in drugih znamenitosti, vključno s spomenikom Pedra IV, ki stoji v središču trga. Pedro IV je znan kot “vojaški kralj“. Na dnu spomenika so štiri ženske figure, ki predstavljajo različne kraljeve lastnosti – pravičnost, modrost, moč in zmernost. Na trgu Rossio stoji narodno gledališče D. Maria II., ki je bilo ustanovljeno leta 1842. Lizbona je gledališče nadomestila s staro palačo Estaus, ki je bila sedež portugalske inkvizicije od sredine 15. stoletja. Na fasadi gledališča je kip Gila Vicenteja, portugalskega dramatika in očeta gledališča.

Na levi strani Narodnega gledališča je železniška postaja Rossio, zgrajena leta 1887. Fasada železniške postaje preseneča z nenavadnim vhodom, ki je definitivno vreden ogleda. Vlaki, namenjeni v Sintra, odhajajo prav iz te železniške postaje. Ob vseh znamenitosti, ki so na voljo na trgu Rossio, pa je obvezen obisk kavarne Nicola. Kavarna Nicola je ena najbolj znanih kavarn, ki jih ima Lizbona. Odprta je bila pred več kot 200 leti in krasi jo čudovita art deco fasada.

Lizbona je priljubljena turistična destinacija

Trg Praça do Marquês de Pombal

Praça do Marquês de Pombal oziroma trg markize Pombala je znan kot “srce moderne Lizbone“. Nahaja se blizu parka Eduarda VII, na koncu Avenide da Liberdade. V središču trga je postavljen spomenik Marquis de Pombal. Kip predstavlja markizo Pombal, ki je bila med letoma 1750 in 1777 guvernerka Lizbone. Upodobljena je tako, da stoji poleg leva, ki predstavlja simbol moči in vodstva. Praça do Marquês de Pombal obkroža več sedežev pomembnih podjetij, vključno z največjimi portugalskimi bankami in nekaterimi najslavnejšimi hoteli s 5 zvezdicami na svetu. Trg markize Pombal je dobro območje za iskanje nastanitve. Je mirno in zelo dobro povezano s preostalim mestom, tako da je ogled znamenitosti, ki jih nudi Lizbona, zabaven in enostaven.

Najbolj znana soseska Baixa

Baixa je najbolj osrednja in najbolj znana soseska v Lizboni, kjer je mogoče najti večino trgovin in prostočasnih dejavnosti. V tem okrožju Lizbona ponuja velike klasične avenije, obdane s hišami, ki so v tipičnem lizbonskem slogu prekrite s ploščicami. Baixa je polna trgovin ter restavracij in je čez dan vedno polna ljudi. V tej soseski so najbolj simbolični trgi in ulice, ki jih ima Lizbona. Soseska se začne na trgu Restauradores, nadaljuje se do Avenide da Liberdade, ki je dolga nekaj več kot kilometer, skozi Praça Marquês de Pombal in od te točke naprej je okrožje znano kot “moderna Lizbona“. Avenida da Liberdade je najslavnejša avenija v Lizboni, polna zgradb in pločnikov iz 19. stoletja, prekritih z mozaiki, ki tvorijo čudovite črno-bele vzorce. Avenija je polna kavarn s pokritimi terasami, spomeniki in vrtovi. Lizbona je v soseski Baixa postavila dvigalo Santa Justa, ki velja za zanimivo turistično atrakcijo, hkrati pa je uporabno prevozno sredstvo imenovano Elevador de Santa Justa.

Lizbona ima ogromno lepih sprehajalnih poti. Zanimivo se je sprehoditi po Avenidi da Liberdade iz Baixe, domačini pa predlagajo tudi sprehod po parku Eduardo VII, ki je največja zelena površina v mestu. V tem parku ima Lizbona nameščen botanični vrt, ki ga je sigurno vredno raziskati.

Avtor: Ana Nikolić

Vir slik: Pixabay