• C Novo mesto
 • 08:54
 • Pet, 19.04.2024

Terme Saturnia: Ste jih že obiskali in zakaj ne?

Stavili bi, da ste že slišali za terme Saturnia. Še niste? Verjetno niste edini, saj smo v uvodnem stavku namenoma pretiravali. Saturnia, mesto in istoimenske terme, se nahaja v Italiji, globoko v Toskani in vsako leto privablja trume turistov in obiskovalcev. Zakaj jih je vredno obiskati in kaj ponujajo?

Terme Saturnia v istoimenskem mestu vabijo na obisk

Saturnia je majhno mesto v občini Manciano v provinci Grosseto v Toskani v Italiji. Nahaja se v osrednjem delu Italije, približno 150 kilometrov severozahodno od Rima. Saturnia je znana po svojih naravnih toplih vrelcih, ki so priljubljena turistična atrakcija v regiji. Terme v Saturniji so znane po topli, žvepleni vodi in kaskadnih slapovih, zaradi česar so mirna in sproščujoča destinacija za obiskovalce.

Saturnia, terme v toskani, ki vabijo v svoj objem

Saturnia, terme v toskani, ki vabijo v svoj objem

Terme v Saturniji so znana naravna znamenitost, ki privablja obiskovalce z vsega sveta. Za kopeli, ki izvirajo iz podzemnega vulkanskega vira, je značilna topla, z minerali bogata voda, ki teče po terasastih apnenčastih skalah in ustvarja slikovite kaskade in naravne tolmune. Ker vse leto ohranjajo stalno temperaturo okoli 37 °C, terme ponujajo pomirjujočo in sproščujočo izkušnjo. Vsebnost mineralov, vključno z žveplom, kalcijem in ogljikom, naj bi imela terapevtske lastnosti, ki koristijo koži in spodbujajo splošno dobro počutje. Terme v Saturniji so še toliko bolj posebne, ker so prosto dostopne javnosti in obiskovalcem omogočajo, da se brez omejitev potopijo v zdravilne vode.

Kopališče obdaja slikovito podeželsko okolje z griči, bujno vegetacijo in vinogradi, ki prispevajo k spokojnemu in idiličnemu ambientu. Za večje udobje obiskovalcev so na voljo objekti, kot so parkirišče, garderobe, prhe in bližnja prenočišča. Ne glede na to, ali iščete sprostitev, pomladitev ali priložnost za povezovanje z naravo, terme v Saturniji ponujajo nepozabno izkušnjo naravnih lepot in zdravilnih voda.

Prekrasen pogled na terme Saturnia

Prekrasen pogled na terme Saturnia

Tudi mesto Saturnia je vredno svojega časa

Saturnia je vredna obiska zaradi očarljivih termalnih kopeli, mirnega podeželskega okolja in bogatega zgodovinskega šarma. Glavna zanimivost so brez dvoma naravne terme, kjer tople vode, bogate z minerali, padajo po terasastih apnenčastih skalah in ustvarjajo slikovito pokrajino. Kopanje v teh termalnih kopelih zagotavlja sprostitev, lajšanje stresa in morebitne koristi za zdravje kože in mišic. Poleg tega prost in odprt dostop do kopeli obiskovalcem omogoča, da se popolnoma potopijo v zdravilne in pomirjujoče lastnosti vode. Kopališče obdaja dih jemajoča pokrajina, ki jo krasijo griči, vinogradi in bujno zelenje. To mirno okolje vabi obiskovalce, da raziskujejo in se sprostijo sredi naravnih lepot. Samo mesto Saturnia je prežeto z zgodovino, s svojo srednjeveško arhitekturo, očarljivimi ulicami in zgodovinskimi kraji. Med sprehodom po mestu lahko obiskovalci odkrijejo starodavne cerkve, ruševine in kulturne znamenitosti, ki prikazujejo bogato dediščino regije. Ne glede na to, ali iščete sprostitev, naravne lepote ali vpogled v preteklost Italije, Saturnia ponuja bogato in pomlajevalno destinacijo, ki očara čute in pusti trajne spomine.

 • Cascate del Mulino: Cascate del Mulino, ki se nahaja le nekaj kilometrov od Saturnije, je destinacija, ki jo morate obiskati. Ti kaskadni slapovi, ki jih tvorijo termalne vode, ustvarjajo osupljiv naravni spektakel. Obiskovalci lahko uživajo v kopanju v toplih bazenih in se sprostijo v očarljivem okolju.
 • Pitigliano: Kratka vožnja od Saturnije, Pitigliano je očarljivo srednjeveško mesto, ki leži na grebenu lehnjaka. Pitigliano, ki je zaradi svoje zgodovinske judovske skupnosti znan kot »mali Jeruzalem«, ponuja ozke ulice, starodavne zgradbe in dobro ohranjeno judovsko četrt. Edinstvena arhitektura in bogata zgodovina mesta naredita zanimivo mesto za raziskovanje.
 • Monte Argentario: Za tiste, ki iščejo obalno lepoto, je obisk Monte Argentario zelo priporočljiv. Ta slikoviti polotok ponuja dih jemajoče razglede na Tirensko morje, razgibane pečine in očarljive ribiške vasice. Obiskovalci se lahko sprostijo na peščenih plažah, raziskujejo skrite zalive ali se odpravijo na izlet z ladjo, da odkrijejo okoliške otoke.
 • Regionalni park Maremma: Navdušenci nad naravo ne smejo zamuditi regionalnega parka Maremma, obsežnega naravnega rezervata, za katerega so značilne raznolike pokrajine, vključno z močvirji, gozdovi in ​​neokrnjeno obalo. Park je dom številnih divjih živali, vključno z jeleni, merjasci in redkimi vrstami ptic. Pohodništvo, kolesarjenje in jahanje so priljubljene dejavnosti za raziskovanje naravnih lepot parka.
 • Orbetello: Orbetello, ki leži na ozkem pasu zemlje med dvema lagunama, je očarljivo obalno mesto z bogato zgodovino in edinstvenim vzdušjem. Sprehodite se po zgodovinskem središču, obiščite špansko trdnjavo Stella in uživajte v svežih morskih sadežih v lokalnih restavracijah. Laguna, ki obkroža mesto, ponuja možnosti za opazovanje ptic in uživanje v slikovitem razgledu.
Okolica mesta Saturnia je Toskana, ki je že sama po sebi vredna obiska

Okolica mesta Saturnia je Toskana, ki je že sama po sebi vredna obiska

Zakaj se je vredno kopati v topli-vroči termalni vodi?

Kopanje v toplih termalnih kopelih, kot so tiste v Saturniji, ponuja več možnih koristi za posameznike:

 • Sprostitev in lajšanje stresa: Topla voda in mirno okolje termalnih kopeli zagotavljata pomirjujočo in pomirjujočo izkušnjo. Potopitev v toplo vodo lahko pomaga sprostiti mišice, zmanjšati napetost in spodbuditi splošno sprostitev. Ponuja miren umik od stresa vsakdanjega življenja.
 • Zdravje kože: z minerali bogata voda v termah, zlasti z vsebnostjo žvepla, naj bi blagodejno vplivala na kožo. Žveplo je znano po svojih potencialnih protivnetnih in antibakterijskih lastnostih, ki lahko pomagajo izboljšati nekatere kožne bolezni, kot so akne, ekcemi in luskavica. Kopanje v teh vodah lahko kožo osveži in poživi.
 • Razbremenitev mišic in sklepov: Topla temperatura termalnih kopeli lahko pomaga sprostiti mišice in razbremeniti mišično napetost. Lahko tudi lajša okorelost sklepov in nelagodje, zaradi česar je privlačna možnost za posameznike z boleznimi, kot sta artritis ali bolečine v mišicah.
 • Izboljšana cirkulacija: Topla voda in hidrostatični tlak, ki se pojavita med kopeljo v termalni vodi, lahko pomagata izboljšati cirkulacijo krvi. Ta izboljšana cirkulacija lahko spodbuja boljšo dostavo kisika in hranil v telesna tkiva, kar pomaga pri splošnem zdravju in delovanju različnih telesnih sistemov.
 • Razstrupljanje: Minerali, prisotni v termalnih kopelih, kot sta žveplo in kalcij, lahko pomagajo pri naravnem procesu razstrupljanja telesa. Ti minerali lahko pomagajo očistiti kožo in spodbujajo izločanje toksinov skozi pore.
 • Splošno počutje: Kopanje v termah pogosto opisujemo kot prijetno in prijetno doživetje. Toplota, naravno okolje in terapevtski učinki lahko prispevajo k dobremu počutju, tako fizičnemu kot psihičnemu. Lahko zagotovi čas za samooskrbo in sprostitev, pomaga zmanjšati tesnobo in spodbuja pozitivno razpoloženje.

Vedno je priporočljivo, da se posvetujete z zdravstvenim delavcem, če imate posebne zdravstvene težave ali stanja, preden se vključite v terapijo s termalno kopeljo.

Prednosti termalnih kopeli

Prednosti termalnih kopeli

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com