Bitcoin rudarjenje: Kako lahko zaslužim?

1
190 SEK

Kdor se odloči za rudarjenje bitcoina, postane tako imenovan Miner ali rudar, ki nato prevzame bistveno funkcijo za kripto-omrežje. Zaradi procesa rudarjenja so omogočene transakcije kriptovalut in decentralizacija omrežja. Ampak, da bi lahko rešili zapletene algoritme, potrebujete zelo zmogljiv računalnik – ali, natančneje, visoko bolj zmogljive grafične kartice.

Dejstvo, da vedno obstajajo napovedi, da bi lahko bitcoin v naslednjih letih ponovil svoje uspešne dosežke, zagotavlja, da se za kriptovaluto zanima bistveno več vlagateljev. Toda kakšne možnosti imate danes, če želite vložiti svoj denar v kriptovaluto? Poleg neposrednega ali posrednega nakupa na kripto borzah, rudarjenja in podobno, je dobra strojna oprema vedno prava tema v svetu kriptovalut.

Grafična kartica namesto procesorja

Glede na to, da ni več možno, da bi bilo rudarjenje bitcoinov z lastnim računalnikom, ki je bil kupljen v kateri koli trgovini, dobičkonosno, potrebujete posebno strojno opremo – govorimo o t.i. ASIC (Integrirano vezje, specifično za uporabo) napravah.

Satoshi Nakamoto, izumitelj bitcoin-a, je imel cilj, da se lahko kriptovaluta »kuje« na domačem računalniku. Vendar pa so rudarji sčasoma odkrili, da glavno vlogo ne igra procesor, temveč da je mogoče z grafičnimi karticami pridobiti dodatno moč. Sčasoma so bile grafične kartice nadgrajene z »Application Specific Integrated Circuits« – ASIC.

Bitcoin

Najboljši robotski sesalnik in zakaj si ga boste želeli

Trenutno se vsako odkrivanje bitcoinov opravi s posebno strojno opremo. Rudarstvo običajno poteka v termo-reguliranih podatkovnih centrih, ki so oskrbovani z nizko ceno električne energije. Zaradi dejstva, da rudarski proces porablja zelo veliko količino električne energije, je še posebej pomembno pridobivanje poceni le te.

V iskanju najboljšege naprave za rudarjenje

Če se zanimate za rudarski proces, se je najprej potrebno ukvarjati z ustreznimi dejavniki.

Za začetek preverite, koliko hasha (= zgoščevalna funkcija je algoritem, ki dobi kot vhod poljubno dolgo sporočilo, kot izhod pa vrne fiksno dolgo binarno vrednost. Uporabljamo jo za preoblikovanje poljubno dolgih vhodnih sporočil v izhodne vrednosti dolžine 128 bitov, ki jih je mogoče meriti v sekundah) – seveda, višja hitrost je dražja, a prinaša tudi boljši uspeh. Predvsem je pomembno zagotoviti, da delate učinkovito. Zaradi dejstva, da rudarski proces porabi veliko energije, se je treba odločiti za napravo, ki ne le da porabi električno energijo, ampak »pretvori« veliko električne energije v bitcoine.

Seveda gre tudi za vprašanje, kaj je visoka je cena za rudarja. Čeprav je na prvi pogled poceni strojna oprema privlačna, ne bo zelo učinkovita, zato na koncu ne boste dobili veliko moč in ostali brez kovancev.

Uporabite moč grafičnih kartic

Podjetja, kot so Biostar in Asrock, že nekaj časa ponujajo posebne matične plošče, kot je ASRock H81 Pro BTC R2.0, ki je opremljen z nizkocenovnimi čipi, vendar ima izredno veliko število slotov PCI Express. Ti služijo za povezavo potrebnih grafičnih kartic, ki jih ni mogoče neposredno priključiti na matično ploščo.

Bitcoin

Ker ATX ohišje ni primerno za več kot štiri grafične kartice z dvojno režo, saj bi bila nevarnost pregrevanja prevelika, so priklopljeni v odprt pritrdilni okvir – tako je mogoče namestiti do osem grafičnih kartic. Da bi lahko te grafične kartice priključili na matično ploščo, potrebujete posebne vmesniške kartice, ki uporabljajo kabel USB 3.0, tako da lahko izvedete prenos signala PCIe.

Vendar pa so danes takšne nadgradnje komaj priporočljive. Če želite rudariti bitcoine, izberite drugo pot.

Postanite del Bitcoin Mining Poola

Vedno več bitcoin rudarjev se odloča za tako imenovani rudarski bazen. V takem bazenu so številni rudarji, tako da se lahko hash moči seštejejo – kar posledično privede do povečanja verjetnosti, da bo na koncu ustvarjen dobiček. Slednji bo nato pravično razdeljen vsem udeležencem.

Bitcoin – Rudarski bazeni

Glede na dejstvo, da obstaja že kar nekaj ponudnikov bitcoin rudarskih bazenih v teh dneh, morate narediti primerjavo in včasih prebrati nekaj komentarjev, tako da lahko ocenite, ali so bili uporabniki zadovoljni.

Avtor: Marko Vidrih

1
190 SEK