Meta pričakuje pomembno odločitev! V Evropi bi se lahko zaprla tako Facebook kot Instagram

1
100 SEK

Družba Meta pričakuje pomembno pravno odločitev, ki bi lahko povzročila zaustavitev Facebooka v Evropi. Irska šefica za zasebnost Helen Dixon, ki vodi Državno komisijo za varstvo podatkov (DPC), je za Politico povedala, da bo telo ‘zelo verjetno končno razsodilo o zadnjem pravnem orodju Facebooka za pošiljanje osebnih podatkov v ZDA’ pred Evropsko unijo in Združenimi državami, če se ne uspejo dogovoriti za novo pogodbo o prenosu podatkov.

Osnutek sklepa o prekinitvi pomembnega orodja Meta

Julija je DPC objavil svoj osnutek odločitve o začasni prekinitvi tega pravnega instrumenta za prenos podatkov. Ta osnutek zdaj čaka na odobritev drugih regulatorjev zasebnosti v Evropi in bi moral biti dokončan do sredine maja. S tem naj bi ameriški tehnološki velikan Meta, ki je lastnik Facebooka, ostal brez orodij, ki mu omogočajo zakonit prenos osebnih podatkov, kot so družinske fotografije in geolokacijski podatki, v ZDA, ki so nujni za delovanje Facebooka. Meta je napovedala, da bi to lahko pomenilo zaprtje Facebooka in Instagrama.

Meta je pred tem dejala, da bi takšna odločitev lahko pomenila konec njenih storitev v Evropi, vključno z Instagramom. Če Evropska komisija ne sprejme nobene odločitve o ustreznosti in se ne moremo še naprej zanašati na standardne pogodbene klavzule ali druge alternativne načine prenosa podatkov iz Evropske unije v Združene države, morda ne bomo mogli ponuditi številnih naših najpomembnejših izdelke in storitve v Evropi, vključno s Facebookom in Instagramom.

Irska odločitev bi povzročila težave tudi drugim podjetjem, ki prenašajo podatke v ZDA.

Odločitev do 14. aprila

Evropski odbor za varstvo podatkov ima čas do 14. aprila, da se odloči, ali bo podprl prejšnjo odločitev Irske o prekinitvi pravnega orodja, ki ga v glavnem uporabljajo podjetja, vključno z Meto, za prenos osebnih podatkov v ZDA zunaj običajnih pogodbenih klavzul. Glavni evropski regulator za Meto in druga velika tehnološka podjetja s sedežem na Irskem bo imel nato še en mesec časa za dokončno odločitev.

Najboljši robotski sesalnik in zakaj si ga boste želeli

Medtem namerava Evropska komisija dokončati povsem nov sporazum o podatkih z ZDA pred julijem, potem ko je Sodišče EU razveljavilo dva prejšnja sporazuma z ZDA zaradi bojazni glede nadzora podatkov, poroča Politico.

N. D.; Foto; Shutterstock

 

1
100 SEK