Napredna tehnologija v boju proti epilepsiji: Prva vgradnja naprave v lobanjo

26. jun. 2024, ob 08.00
119
70 SEK

V Veliki Britaniji so pri mlademu fantu, ki trpi za hudo obliko epilepsije, prvič na svetu vstavili napravo v lobanjo, ki nadzoruje epileptične napade. Ta naprava, nevrostimulator, oddaja električne impulze globoko v možgane in je zmanjšala dnevne napade trinajstletnega Orana Knowlsona za 80%. Operacija je potekala oktobra kot del preskušanja v bolnišnici Great Ormond Street v Londonu.

Oran, ki prihaja iz Somerseta, se spopada z Lennox-Gastaut sindromom, obliko epilepsije, ki se je pri njem razvila pri treh letih in je odporna na zdravljenje. Od takrat trpi za večkratnimi dnevnimi napadi, ki se gibljejo od nekaj do stotin napadov na dan.

Nevrostimulator, ki je bil vstavljen med operacijo, oddaja stalni impulz toka, ki skuša blokirati ali prekiniti nenormalne signale v možganih. Oranov napredek je opazen, saj je sedaj bolj priseben in doživlja manj padajočih napadov podnevi, njegovi nočni napadi pa so krajši in manj hudi. Prav tako uživa v vsakdanjih aktivnostih, kot so gledanje televizije, in se lahko naprave napolni vsak dan prek brezžičnih slušalk.

Oran je sedaj vključen v jahanje, kjer kljub prisotnosti medicinske sestre in učitelja doslej ni potreboval dodatne pomoči. Ta preskus je del projekta CADET, ki preučuje varnost in učinkovitost globinske stimulacije možganov za hudo epilepsijo. Naprava Picostim, izdelana v podjetju Amber Therapeutics iz Velike Britanije, je že bila uporabljena tudi za zdravljenje bolnikov s Parkinsonovo boleznijo.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Družina je optimistična glede Oranovega nadaljnjega napredka in upajo, da bo z novimi prilagoditvami nevrostimulatorja, ki bo v realnem času reagiral na spremembe v možganski aktivnosti, še bolj izboljšal svoje stanje.

119
70 SEK