Tako boste učinkovito zmanjšali čas na družbenih omrežjih

19. mar. 2024, ob 10.39
Posodobljeno pred 2 mesecema
24
140 SEK

Omejevanje časa, ki ga preživite na družbenih omrežjih, je včasih težko. Pogosto se dogaja, da so te platforme samoumeven del našega vsakdanjega življenja, za mnoge ljudi so postale celo temeljno orodje na delovnem mestu. Hitro lahko postanejo navada, ki škoduje našemu zdravju, zato je priporočljivo omejiti njihovo uporabo.

Da bo pa zmanjšanje časa za družbena omrežja lažje izvedljivo, pa je dobro poznati nekaj koristnih nasvetov, kako se jih spretno izogibati in namesto tega izkoristiti čas za druge dejavnosti, ki spodbujajo vaše psihično in čustveno dobro počutje. Omrežja namreč hitro postanejo razvada, še posebej, če ustvarjajo uspešne interakcije (številni všečki, pozitivni komentarji ipd.), saj spodbujajo možganski krog nagrajevanja.

V tem smislu je omejena izpostavljenost v kombinaciji z osebnimi družabnimi srečanji tisti pravi način, da se izognemo zasvojenosti. Tako namreč prekinemo poplavo toksičnih sporočil, nadlegovanja in vizualizacije estetskih modelov in vedenj, ki jih je v resničnem življenju praktično nemogoče posnemati. Kaj torej storiti?

Odstranite aplikacije, ki jih ne uporabljate

Če se omejite le na ogledovanje aplikacij, ki jih uporabljate, zmanjšate svoj skupni čas izpostavljenosti na internetu. Iz telefona izbrišite tista družbena omrežja, ki zavzemajo le prostor v spominu, saj jih običajno ne obiskujete. Izbrišite tudi tiste aplikacije, ki jih sicer uporabljate zgolj občasno.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Poiščite nove hobije

Nekateri hobiji so resnično poglobljeni in za njih ne potrebujete zaslona. Risanje, sprehodi, družabne igre, ples – vse to in še veliko več dejavnosti vam omogoča, da uživate v svojih medosebnih odnosih, ne da bi morali ob tem odpirati aplikacije na mobilnem telefonu.

Dogovorite se za srečanji s prijatelji

Morda želite skrajšati svoj čas na družbenih omrežjih, vendar imate prijatelje, s katerimi komunicirate samo preko teh kanalov? Kaj pa, če jih poskusite povabiti k sebi na pijačo in prigrizek. Povezava iz oči v oči z drugimi ljudmi bo vedno prinesla užitek in bolj obogatila vaš prijateljski odnos.

Merite čas, preživet na telefonu

Da bi se še bolj zavedali koliko časa dejansko preživite na socialnih omrežjih, za spremembo naslednjič vklopite štoparico. Morda vam bo pomagalo tudi razporejanje različnih določenih časov uporabe. Na ta način boste imeli večji nadzor in natančnejši oz. realnejši prikaz časa, ki ga porabite za socialna omrežja.

Namesto telefona v roke vzemite knjigo

Navada branja je ena najboljših vaj za vaše možgane: med drugimi prednostmi izboljšuje črkovanje, spodbuja domišljijo in spodbuja sposobnost koncentracije. Namesto branja dogajanja na telefonu, raje v roke vzemite knjigo ali časopis.

Na telefonu si nastavite črno-beli način

Barve dokazano vplivajo na razpoloženje. V nastavitvah dostopnosti vašega mobilnega telefona boste našli možnost, da barve spremenite v črno-beli način. S to preprosto spremembo se vam bo čez čas zdelo dolgočasno gledati na zaslon.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay

24
140 SEK