Tik Tok prepovedan v EU?

30. apr. 2024, ob 08.46
Posodobljeno pred 1 mesecem
95
50 SEK

Zdi se, da je razprava o morebitni prepovedi TikToka v Evropski uniji pridobila na intenzivnosti. Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, je med nedavno razpravo v Maastrichtu namignila, da bi lahko bila prepoved platforme resna možnost.

To je izjavila ob omembi situacije v ZDA, kjer TikTok že sooča z nacionalno prepovedjo, razen če njegov lastnik ByteDance prodaja podjetje.

Von der Leyen je poudarila, da je Evropska komisija prva institucija na svetu, ki je uvedla prepoved uporabe TikToka na svojih uradnih napravah, kar kaže na njihovo zaskrbljenost glede varnosti in zasebnosti. Med razpravo se ostali kandidati niso podrobno izrekali o tem vprašanju. Marie-Agnes Strack-Zimmermann, vodilna kandidatka liberalne stranke ALDE, je opozorila, da še vedno raziskujejo vplive, ki jih ima platforma.

Ob tem, da je TikTok že dosegel veliko priljubljenost med evropskimi uporabniki, bi morebitna prepoved imela pomembne posledice tako za podjetje kot za uporabnike. Ursula von der Leyen se je sicer v svoji kampanji za drugi mandat izogibala uporabi TikToka, kar morda kaže na njeno osebno stališče do platforme. TikTok na komentarje še ni odgovoril, vendar je jasno, da bo ta tema še naprej vroča točka v evropskih političnih in regulativnih razpravah.

95
50 SEK