Igre Xbox 360 lahko še zmeraj igrate

27. jun. 2020, ob 08.51
Posodobljeno pred 5 meseci
2
280 SEK

Xbox 360 je domača konzola za igranje video iger, ki jo je razvilo podjetje Microsoft. Kot naslednik Xboxa je Xbox 360 druga konzola v seriji Xbox. Kot del sedme generacije konzol za video igre, je Xbox 360 tekmoval s Sonyjevo konzolo Playstation 3 in Nintentovim Wii-jem. Xbox 360 je prišel na police v letu 2005 in vsebuje spletno storitev Xbox Live, ki je bila v primerjavi s prejšnjo različico na originalnem Xboxu, razširjena in je v času konzole dobivala redne posodobitve.

Xbox Live uporabnikom omogoča igranje iger na spletu, predstavitve in prenos iger, nakup glasbe, televizijskih programov in filmov preko glasbenih portalov Xbox Music in Xbox Video. Poleg spletnih multimedijskih funkcij, Xbox 360 uporabnikom omogoča pretok medijske vsebine kar iz osebnih računalnikov. Za Xbox 360 je izdanih več zunanjih naprav, vključno z brezžičnimi krmilniki, razširjenim pomnilnikom trdega diska in kamero za zaznavanje gibanja Kinect. Ob izdaji teh dodatnih storitev in zunanjih naprav je znamka Xbox zrastla iz samo ponudnika iger in v ponudbo vključila vso večpredstavnost ter jo spremenila v središče za računalniško zabavo v dnevnih sobah.

Xbox 360 je bil lansiran po vsem svetu v obdobju 2005-2006, a sprva v številnih regijah ni bil dostopen, vključno z regijami v Severni Ameriki in Evropi. Pri najzgodnejših različicah konzole je prišlo do velike stopnje odpovedi, ki jo označuje tako imenovan ”rdeč obroč smrti”. To je Microsoft prisililo, da je podaljšal garancijsko dobo naprave. Kasneje je Microsoft izdal dva prenovljena modela konzole Xbox 360 in sicer Xbox 360 S v letu 2010 in Xbox 360 E tri leta kasneje. Xbox 360 je šesta najbolj prodajana konzola za igranje video iger in najbolj prodajana igralna konzola ameriškega podjetja. Novembra 2013 je izšel naslednik Xbox 360, Xbox One. V letu 2016 je Microsoft javnosti sporočil, da ne bo nadaljeval s proizvodnjo nove strojne opreme za Xbox 360, a bo še naprej podpiral platformo. Kljub temu je Microsoft najavil novo izdajo konzole v letu 2020.

Kje zobozdravstvene storitve rušijo rekorde v cenah?
Ali ste vedeli, da so lahko cene za enako zobozdravstveno storitev v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji različne tudi do skoraj 3-krat? Pri izbiri pravega zobozdravnika ni samo strokovnost tista, ki šteje – pomembna je tudi cena. Primerjava cen za zobne prevleke, mostičke, implantate in zobne aparate lahko razkrije presenetljive razlike.

Igralna konzola Xbox 360. FOTO: WikimediaImages/Pixabay

Xbox 360 s kar 250 GB prostora na trdem disku

Xbox 360 Slim, Xbox 360 Slimline, Xbox 360 S ali celo ime, za katerega se je Microsoft pravzaprav odločil: Xbox 360 250 GB. Ime ni pomembno, pomembno je, ali je nadgradnja v primerjavi z njegovim precej uspešnim predhodnikom vredna. Xbox 360 250 GB je obdan v črno plastiko s sijajem. Poznavalci menijo, da je na to odločitev vplivala tudi konkurentova sprememba barve, saj je Playstation 3 Slim prešel iz črne s sijajem v mat črno barvo in Microsoft ni imel druge možnosti, kot da gre po drugi poti. Tudi šasija Xbox 360 250 GB je posodobljena, sprednja stran pa ima precej bolj izrazito obliko črke X.

Konzola na videz ni veliko manjša od prejšnjih različic, a je prostornina naprave zmanjšana za kar 17 %. Tudi teža igralne konzole se je iz 3,5 kg pri prejšnjih modelih, zmanjšala na 2,9 kg. Zmanjšanje velikosti je brez dvoma prednost zmanjšanega izkoristka Xbox 360 250GB – 135W.
Kot rezultat dolgo pričakovane posodobitve nadzorne plošče, je Xbox 360 250 GB odpustil odvečne pomnilniške enote, pri čemer sta na sprednji strani ostala le dva USB vhoda. Na hrbtni strani so trije USB vhodi (dva več kot pri prejšnjih modelih), zraven pa so vhodi za povezavo kompleta Kinect. Obstaja tudi točka za priklop ključavnice Kensington, ki zagotavlja, da se Xbox 360 v sejni sobi ne bo sprehajal po svoje.

Možnosti povezovanja so skorajda nespremenjene v primerjavi s prejšnjim modelom Xbox 360. Ostal je AV vhod, kot tudi HDMI priklop, a je digitalni optični zvočni izhod na tem modelu na sami konzoli, čeprav je do njega še vedno mogoče dostopati prek AV adapterja. Najboljše od vsega pa je zagotavljanje vgrajene 802.11b / g / n Wi-Fi. Ne le, da je to veliko bolj priročno kot pritrditev adapterja, temveč je tudi pomemben prihranek stroškov, če upoštevamo, kako neprimerno drag je bil Xbox 360 Wi-Fi adapter.

Trdi disk Xbox 360 250 GB je, tako kot njegov predhodnik, odstranljiv. Uporabnikom je moteče to, da je trdi disk ponovno v lastniškem vložku, čeprav vhod ni več po meri. Preprosto obstaja vrzel, ki izpostavlja konektor SATA na trdem disku. Razlog, zakaj se Microsoft ni podal po poti Sony PS3, da bi dovolil uporabo katerega koli trdega diska, ni znan.

Medtem, ko se je postavitev strojne opreme spremenila, so osnovni podatki Xbox 360 250 GB ostali popolnoma nespremenjeni. Kljub temu so poznavalci povedali, da je Xbox 360 250 GB najboljši Xbox Microsoft. Bolje je opremljen, saj vključuje več USB vhodov in vgrajeno brezžično omrežje, bolj energetsko učinkovita notranjost pa pomeni, da je konzola tišja in porabi manj energije kot njeni predhodniki.

Xbox 360. FOTO: janeb13/Pixabay

Je Xbox v letu 2020 vreden nakupa?

Igralni konzoli Xbox One S in Xbox One X se zelo razlikujeta od prvotnega Xboxa, ki je bil predstavljen v letu 2013. Obstajajo nove funkcije in, ko gre za zabavo in igre, je težko premagati vrednost, ki jo lahko dobite od 299$ Xbox One S. Najdejo se tudi ponudniki, ki so ceno igralne konzole znižali na 199$. Za nakup so na voljo tudi različni Xbox One S paketi, ki vključujejo vsaj eno igro. Tako Xbox One S kot Xbox One X podpirata igranje HDR in podpirata vse igre Xboxe One. Prav tako imata igralni konzoli dostop do tone Xbox 360 iger in celo nekaterih starejših Xbox iger zahvaljujoč združljivosti za nazaj.

Poleg igranja iger lahko Xbox One uporabljate tudi za gledanje najljubših filmov in serij na portalih Netflix, Hulu, Fox Sports Go, HBO, Showtime in uporabljate številne druge zabavne aplikacije, s katerimi lahko nadgradite svoj zabaviščni center in izpolnite svoje želje po igranju iger.

Kljub pozitivnim mnenjem poznavalcev o nakupu Xboxa v letu 2020, pa se po drugi strani odsvetuje nakup avdiovizualnega igralnega dodatka Kinect. Ta Microsoftova avdiovizualna naprava je bila najhitreje prodajana potrošniška elektronika vseh časov, z več kot 10 milijoni prodanih enot v prvih šestih mesecih po izdaji. Kljub temu pa je po mnenju mnogih to mrtva dodatna oprema, ki jo je tudi Microsoft preklical. Čeprav bo rabljena enota še vedno delovala z majhno knjižnico razpoložljivih iger in nudila skromno podporo glasovnim ukazom, poznavalci predlagajo nakup drugega isto namenskega dodatka, ki bo služil bolje.

Avtor: Ana Nikolić

2
280 SEK