• C Novo mesto
  • 22:44
  • Čet, 30.03.2023

5 znakov odraslosti, ki so potrebni za dolgotrajno razmerje

V ljubezni tako kot pri vseh ostalih življenjskih vidikih iz dneva v dan rastemo. To velja še posebej takrat, ko v razmerje vlagamo veliko časa, ljubezni, naklonjenosti in predanosti. Gre predvsem za izkušnje, lastne in tudi tuje, iz katerih se iz dneva v dan učimo in osvajamo nove, morda do sedaj nepoznane vidike.

Ljudje smo bitja, ki smo za uspeh pripravljeni marsikaj žrtvovati in predvsem tvegati. Če se ozremo nazaj v našo preteklost, zagotovo vsak izmed nas vidi vsaj eno veliko spremembo, ki jo je moral vnesti v svoj vsak dan, da je danes takšen človek, kakršen je. Glede na vse povedano lahko pridemo do zaključka, da ljudje skozi leta odrastemo, skozi življenjske izkušnje pa se izoblikujemo tudi kot partnerji v ljubezenskih razmerjih.

Ker smo si pa ljudje med seboj zelo različni, pa ne preseneča dejstvo, da vsak ob svojem času doseže neko zrelo mero odraslosti. Nekateri že v rani mladosti, nekateri kasneje, spet drugi morda nikoli ne odrastejo v celoti. Katere lastnosti naj bi imeli, na podlagi katerih bi lahko sklepali, da smo dovolj odrasli za resno, dolgotrajno razmerje?

Samokontrola

Za dolgotrajno razmerje je nujno potrebna zdrava mera samokontrole. Potreba po tem, da svojega partnerja kontroliramo, za zvezo pomeni strup, ki na dolgi rok zagotovo ne more funkcionirati. Potrebno se je naučiti samokontrole, da bi tudi razmerje v prihodnosti boljše in trdnejše delovalo.

Konstantna komunikacija

Brez komunikacije zveza na dolgi rok najverjetneje ne bo prav dolgo delovala. Pogovor in predvsem medsebojno zaupanje bo v razmerje vneslo potrebno mero povezanosti, s pomočjo katere bo zveza tudi boljše delovala.

Znati oprostiti in tudi pozabiti

Normalno je, da v vsakem razmerju kdaj pa kdaj pride do nesoglasij in prepirov. V takih primerih je še bolj pomembno, da se znamo med seboj odkrito pogovoriti, si oprostiti morebitne napake in stvar v celoti zaključiti. Stare zamere, ki se konstantno obujajo in spominjajo, ne bodo pripomogle k dolgotrajnemu razmerju.

Čas in pozornost

V hitrem tempu, ki nam ga nalaga življenje, si je potrebno vzeti čas zase in za svoje razmerje. Brez tega se bo zveza hitro znašla na preizkušnji, ki je najverjetneje ne bo sposobna prestati. Vzemimo si čas za drug drugega in si izkažimo naklonjenost in pozornost, saj ravno takšne majhne stvari delajo razmerje veliko in srečno.

Intima pred poželenjem

Globoka, fizična in intimna povezanost med partnerjema bo njuno razmerje še dodatno ponesla na nek višji nivo. Nezrele in nedorasle osebe se po navadi osredotočajo zgolj na fizično poželenje, kar pa na dolgi rok ne more zagotavljati srečnega razmerja, saj gre v tem primeru za preveč površinski odnos.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pixabay