• C Novo mesto
  • 11:21
  • Čet, 22.02.2024

Coco Chanel – ena najbolj znanih modnih oblikovalk

Coco Chanel je bila modna oblikovalka, ki je ustvarila unikatno blagovno znamko, za katero so bili med drugim značilni unikatni kostimi in kratke črne obleke. Njihov brezčasen design je priljubljen še danes. Delovala je v 20. letih prejšnjega stoletja, ko je lansirala svoj prvi parfum. Obleke za ženske je oblikovala z namenom, da bi jim bile te bolj udobne. Njena oblačila so preprostega videza, a prefinjena. Velik poudarek je dajala tudi modnim dodatkom. Še posebej všeč so ji bili biseri.

Pri 12 letih je izgubila mamo in pristala v sirotišnici

Coco Chanel se je sicer rodila kot Gabrielle Bonheur 19. avgusta 1883 v Saumurju v Franciji. Njeno oroštvo je bilo vse prej kot lepo. Ko je bila stara 12 let, ji je umrla mama. Takrat jo je dal oče, ki je delal kot trgovec, v sirotišnico.

Coco Chanel so tako nekaj časa vzgajale nune, ki so jo naučile tudi nekaterih ročnih spretnosti; med drugim šivanja. To ji je v njeni nadaljnji karieri prišlo zelo prav. Ko si je kot mlada ženska želela zaslužiti nekaj denarja zase, je za kratek čas kot pevka nastopala v klubih. Tam so jo ljudje zaradi ene izmed pesmi začeli klicati Coco.

Ko je bila Coco Chanel stara 20 let, je začela zvezo z Etiennenom Balsanom. Ta ji je ponudil pomoč pri odprtju trgovine s klobuki v Parizu. Kmalu je Balsana Coco Chanel zapustila in ga zamenjala z njegovim bogatejšim prijateljem, ki je prav tako igral pomembno vlogo pri njenih prvih korakih v svet mode.

Najprej je odprla trgovino s klobuki, nato nadaljevala z oblačili

Trgovino s klobuki je Chanel odprla leta 1910. Kasneje je odprla še dve poslovalnici. Ob klobukih pa je začela izdelovati tudi oblačila. Na nek hladen dan je prišla na idejo, da bi obleko izdelala kar iz odrabljenega puloverja. Tako je zunaj ne bo zeblo. Nad kreacijo so bili številni mimoidoči navdušeni in spraševali so jo, kje jo je dobila.

Coco Chanel je postala kmalu priljubljena osebnost v pariškem literarnem in umetniškem svetu. Oblikovala je kostime za eno od iger, med njenimi prijatelji pa je bil tudi Pablo Picasso.

Pomembna prelomnica v njeni karieri se je zgodila, ko je predstavila svoj prvi parfum; Chanel no. 5. Chanel je nekoč pojasnila, da je sišava neviden, nepozaben in vrhunski modni dodatek, ki napoveduje vaš prihod in podaljša vaš odhod. Parfum je med drugim podprl tudi Pierre Wertheimer. Med njim in Coco Chanel se je kasneje razvilo tesno prijateljstvo.

Od prodaje parfuma Chanel no. 5 je dobila zgolj 10 odstotkov

Chanel 5 je med drugim podprla tudi veleblagovnica Théophile Bader. Z njo je Coco Chanel sklenila ponujeno pogodbo. Podjetje Wertheimer je ponudilo proizvodnjo parfuma v njihovih tovarnah in s tem pridobilo 70 odstotkov od prodaje, Bader je prevzel 20 odstotkov, Chanel pa zgolj 10 odstotkov. Kasneje je Coco Chanel večkrat obžalovala, da se ni bolj pogajala za višje procente.

Leta 1925 je Coco Chanel predstavila obleko s suknjičem brez ovratnika in dobro prilegajočim krilom. Za tisti čas je šlo za revolucionarne modele. V tistih časih so ženske namreč nosile precej neudobne steznike in naredile vse zgolj, da bi ugajale. Modni trendi, ki jih je zasnovala Chanel, so ženskam omogočili, da so te še vedno izgledale dobro, pri tem pa jim je bilo tudi udobno.

V tistem obdobju je Chanel zasnovala še eno izjemno inovacijo; malo črno obleko. Izbrala je barvo, ki je bila nekoč rezervirana za žalovanje in ženskam pokazala, kako primerna je obleka v njeni barvi za večerno nošenje.

coco chanel parfum

Njen parfum Chanel no. 5 je požel velik uspeh.

Ob začetku druge svetovne vojne je morala zapreti trgovine

Gospodarska depresija v tridesetih letih je negativno vplivala na dejavnost Coco Chanel. Ob izbruhu druge svetovne vojne je morala prekiniti z njo. Odpustila je delavce in zaprla trgovine.

V času nemške okupacije se je Chanel zapletla z nacističnim vojakom Hansom Guntherjem von Dincklageom in dobila posebno dovoljenje za bivanje v pariškem stanovanju, kjer je deloval tudi nemški vojaški štab.

Ko se je vojna končala, je bila Coco Chanel zaslišana glede njenega odnosa s Hansom, vendar ni bila spoznana kot kriva. Vseeno jo je javnost obravnavala kot izdajalko. Kmalu je Chanel zapustila Pariz in nekaj let preživela v Švici, kjer je bila v nekakšnem izgnanstvu.

Coco Chanel se ni nikoli poročila

Ko je dopolnila 70 let, se je Coco Chanel zmagoslavno vrnila nazaj v svet mode. Kljub temu da je bila sprva deležna ostrih kritik njenih kosov oblačil, so ta kmalu prevzela kupce po vsem svetu.

Coco Chanel je umrla 10. januarja 1971 v svojem stanovanju v hotelu Ritz. Nikoli se ni poročila. Kot je dejala, ni želela obremenjevati moških. Na njenem pogrebu v cerkvi Madeleleine se je zbralo na stotine ljudi, ki so se želeli posloviti od modne ikone. Da bi se ji poklonili, so na slovesnosti nosili obleke, ki jih je oblikovala.

Njeno podjetje prevzela družina Wertheimer, ki na ta račun ustvarja izjemne prihodke

Malo več kot deset let po smrti Coco Chanel se je oblikovalec Karl Lagerfeld odločil nadaljevati njeno zapuščino. Danes istoimensko podjetje vodi družina Wertheimer in naprej razvija njen slog. Vsako leto s prodajo ustvari izjemne prihodke.

Coco Chanel nikakor ni utonila v pozabo. Njena življenjska zgodba je postala navdih za gledališke predstave in ustvarjalce filmov. Na to temo je bilo napisanih tudi več njenih življenjepisov.

Chanel je torej modna ikona, ki je ne bomo pozabili. Njeni parfumi so še vedno zelo prodajani in zanje naj bi veljalo, da so res nekaj posebnega. Ženski naj bi dodali tisto gracioznost in nepozabnost. Tudi oblačila in njihov slog se nosijo še danes. Ženske so se hitro navdušile nad kombinacijo udobja in elegance.

NaDlani.si, vir slik: Pixabay

Coco Chanel – ena najbolj znanih modnih oblikovalk
1 od 2
Pixabay
Coco Chanel parfum
Coco Chanel
Coco Chanel
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.