• C Novo mesto
  • 12:43
  • Sob, 15.06.2024

Planica: gostiteljica letošnjega svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju

godba

Slovenci veljamo za izjemno športni narod, ki svoje predstavnike srčno in ponosno spremlja ter podpira na vsakem koraku in v vsakem športnem tekmovanju. Ravno zaradi tega ne preseneča dejstvo, da se v zadnjem času Slovenija omenja tudi v povezavi z večjimi in pomembnejšimi tekmovanji in to celo v vlogi gostiteljice, trenutno pa je v ospredju seveda ena in edina Planica.

Zraven veliko znanih imen, ki na svetovni ravni dnevno zastopajo barve Slovenije in pomembno vplivajo na vedno večjo prepoznavnost ter promocijo naše lepe dežele pod Alpami, se letos Slovenija pogumno podaja tudi v organizacijo Nordijskega svetovnega prvenstva, ki ga gosti prav Planica. Omenjeno prvenstvo bo vsekakor predstavljalo pravi vrhunec zime v Sloveniji.

Kljub temu, da se sezona svetovnega pokala praktično vsako leto zaključi prav na planiški velikanki, se nam letos obeta še prav poseben dodatek v obliki svetovnega prvenstva. To se bo v dolini pod Poncami odvijalo med 22. februarjem in 5. marcem 2023. V naslednjih dneh bomo tako dobili nove svetovne prvake v smučarskih skokih, v teku na smučeh in v nordijski kombinaciji.

Slovenci si lahko z razlogom obetamo odličja naših tekmovalcev

Na svetovnem prvenstvu se bodo za odličja borili tekmovalci v treh različnih disciplinah. V smučarskih skokih bo podeljenih 7 kompletov medalj, v teku na smučeh 12 in v nordijski kombinaciji 5. Tudi naša država ima med tekmovalci kar nekaj kandidatov, ki lahko resno posežejo po najvišjih mestih in upajo na to, da si okoli vratu nadenejo eno izmed odličij.

Organizatorji pričakujejo veliko udeležbo, prav tako se pričakuje velik obisk in podpora gledalcev. V dolini pod Poncami pričakujejo med 150.000 in 200.000 obiskovalci, temu primerno so se organizatorji tudi prilagodili z vsemi možnimi sredstvi.

Slovenskih predstavnikov je razumljivo kar nekaj. Pri smučarskih skakalcih se bodo v barvah Slovenije borili Anže Lanišek, Timi Zajc, Žiga Jelar, Domen Prevc, Peter Prevc in Lovro Kos. Ženske predstavnice so Ema Klinec, Nika Križnar, Nika Prevc, Maja Vtič in Katra Komar.

Na svetovnem prvenstvu v Planici se bodo za odličja borili tekmovalci v treh različnih disciplinah

Zasedba smučarskih tekačev je naslednja: pri moških nas bodo zastopali Miha Šimenc, Miha Ličef, Anže Gros, Vili Črv, Jošt Mulej, Boštjan Korošec in Izidor Karničnik, medtem ko so ženske predstavnice Eva Urevc, Neža Žerjav, Lucija Medja, Nika Ljubič, Klara Mali, Anja Mandeljc in Anita Klemenčič.

V nordijski kombinaciji imamo prav tako kar nekaj predstavnikov. To so pri moških Matija Zelnik, Matic Hladnik, Gašper Brecl, Matic Gerbajs in Erazem Stanonik ter pri ženskah Ema Volavšek, Silva Verbič in Teja Pavec.

Na otvoritvi svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju je slovensko zastavo vihtel najstarejši med našimi zastopniki Peter Prevc, medtem ko so mu ostali rojaki ponosno sledili. Omenjeno prvenstvo je nedvomno velik športni dogodek za mlade športnike, njihove družine in seveda njihove navijače, ki že nestrpno čakajo na nove bodoče svetovne prvake v različnih disciplinah.

Po otvoritvi svetovnega prvenstva pa se govori predvsem o skladbi Oj, Triglav, moj dom, ki jo je svetovno znana glasbena skupina Laibach pripravila v sodelovanju s Silence, ki ga sestavljata Boris Benko in Primož Hladnik, zraven pa so sodelovali tudi drugi znani obrazi, kot so Severa Gjurin, Tomi Meglič, člani Zbora SLovenske filharmonije in pihalno-trobilska sekcija Simfoničnega orkestra RTV Slovenije.

Obiskovalce so razveselili tudi na Slovenskih železnicah. Tam so namreč sporočili, da imajo vsi obiskovalci FIS svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju med 22.2. in 26.2. ter med 28.2. in 5.3. možnost koriščenja brezplačnega kombiniranega povratnega prevoza od katerekoli železniške postaje v Sloveniji do Planice in nazaj, to pa velja tudi za nekatere avtobuse.

Planica je dobila zeleno luč za organizacijo že leta 2018

Pravkar začeto svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju bo zagotovo pritegnilo veliko pozornosti že zaradi dejstva, da bo to največji športni dogodek v zgodovini Slovenije. Če samo pogledamo športne dosežke naših predstavnikov v zimskih nordijskih športih, lahko potegnemo črto, da smo si Slovenci enostavno zaslužili to čast, da organiziramo tekmovanje oz. prvenstvo takšne razsežnosti.

Planica je leta 2012 vložila prošnjo za takrat prvo kandidaturo na kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) za organizacijo planiškega nordijskega svetovnega prvenstva. Takrat njeni prošnji ni bilo prizaneseno in Planica je ostala brez naziva in funkcije organizatorja Nordijskega svetovnega prvenstva.

Po kasneje še dvakrat neuspešni kandidaturi je nato leta 2018 vendarle dosegla svoj namen in začela se je obsežna akcija, da v naslednjih petih letih pripravi vse potrebno za nepozaben spektakel. Ta spektakel se je zdaj končno tudi uradno začel.

V zadnjih petih letih je tako Planica dihala z enim velikim ciljem. Tekmovalce, Planico in praktično celo našo državo pripraviti na veliki dogodek, ki se sedaj resnično začenja. Ob začetku Nordijskega svetovnega prvenstva je Slovenija lahko pomirjena – Planica je več kot dobro pripravljena na izvedbo letošnjega zimskega spektakla.  

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Instagram, Pexels, YouTube