• C Novo mesto
  • 00:31
  • Čet, 01.06.2023

Ali veste, kaj so vetrovi v nožnici? Nekateri ga imenujejo ‘queef’ in je normalen pojav pri ženskah

Vulva je zunanji del ženskih spolnih organov, ki ga ljudje pogosto zamenjujejo z ženskimi spolovili. Znan tudi kot “queef”, gre za izraz, ki opisuje izpust zračnega mehurčka iz nožnice. Običajno se zgodi med vadbo ali penetrativnim seksom, ko v nožnici ostane nekaj zraka, ki se izloči z zvokom, podobnim vetru iz črevesja. Vetrovi v nožnici so pogost pojav in niso škodljivega. So pa tu še ostala dejstva o ženskih genitalijah, ki jih nekateri ljudje ne poznajo

Ženske ne urinirajo iz nožnice

Neimenovana medicinska sestra se je spomnila 25-letne deklice, ki je živela v prepričanju, da ne more urinirati, ko nosi tampon, ker ‘ženske urinirajo iz nožnice’. In naj se zdi ta nevednost nenavadna, pogostejša je, kot si lahko predstavljamo. Ženske ne urinirajo iz nožnice, temveč iz sečnice, ki je ena od treh odprtin ‘tam spodaj’. Sečnica se nahaja na pol poti med klitorisom in nožnico in je kanal, ki povezuje sečni mehur z zunanjim svetom in po njem izstopa urin. Spodaj so genitalije – tja, kamor penis vstopi med vaginalnim odnosom in kjer med menstruacijo teče kri. Tretja odprtina je anus, skozi katerega praznimo črevesje.

Kaj pravzaprav je vulva?

Vulva je zunanji del ženskih spolnih organov, ki ga ljudje pogosto zamenjujejo z ženskimi spolovili. Odprtina vagine je pravzaprav le en element vulve, ki vključuje velike in male sramne ustnice, klitoris, Bartholinijeve žleze in dve majhni žlezi na obeh straneh vagine. Vloga vulve je, da pokriva in ščiti spolni organ in sečnico.

Svet vulve je zelo barvit

Povpraševanje po labioplastiki (estetski poseg, s katerim spremenimo videz sramnih ustnic) pa je vsako leto večje. Samo med letoma 2015 in 2016 je število žensk, ki so opravile ta poseg, naraslo za kar 45 odstotkov, poroča iflscience.com. Toda kljub vsej tej ‘filozofiji popolnih genitalij’ in predstavitvi te teme v pornografiji in celo v učbeniških risbah, tipična vulva v resnici ne obstaja. Pravzaprav je glede na študijo, objavljeno v reviji za porodništvo in ginekologijo BJOG, precej nesmiselno sploh poskušati ‘servirati’ povprečno velikost ali obliko, ker je razpon oblik in velikosti tako velik. Na spletni strani Labial Library lahko dobite predstavo o tem, kako barvit je v resnici svet vulve.

Seks ne bo ‘požrl’ porodnega kanala

Veliko seksa ali veliko spolnih partnerjev ne bo “zrahljalo” nožnice, saj je spolni odnosi ne raztegnejo trajno. Mišice nožnice se med vzburjenjem razširijo in sprostijo, po spolnem odnosu pa se ponovno skrčijo. Nasprotno, če je »pretesno«, je to verjetno zato, ker ženska ni tako vznemirjena, kot bi morala biti, ali je seks trenutno ne zanima ali pa nima dovolj časa za »ogrevanje«. Samo dve stvari lahko vplivata na elastičnost nožnice, in sicer porod in staranje.

Tampon ne bo zašel

Ženske ne morejo zadrževati menstruacije nič več kot urina – preprosto mora priti ven, prej ali slej. Prav tako se tampon ne more izgubiti v ženskem telesu. Maternični vrat, poznan kot tkivo, ki povezuje porodni kanal z maternico in mestom vstavitve tampona, je dolg le nekaj centimetrov in je pravzaprav kot slepa ulica. To pomeni, da če vstavite tampon, nima kam iti.

N. D.; Foto: Pixbay