• C Novo mesto
  • 13:46
  • Pet, 19.04.2024

Koranti in Prforcenhaus že ropotajo

Že več kot 160 let imajo v Kostanjevici na Krki dopust in si v pustnem času kričijo: »Naj živi in se razvija Prforcenhaus in Šelmarija.« Nabavite si vinjete za letošnji pust in začnite odganjati zimo. 

pust

Čas je za našo oblast. Oblast dobre banke.

Oblast v Kostanjevici na Krki v času pusta prevzame Etnološko društvo Prforcenhaus, ki vsako leto poskrbi, da pust pri njih poteka veselo in pod posebnimi pravili. Ne pozabimo, da za vstop v kraj pri njih v tem času potrebujete celo posebno vinjeto. Postali so tako nalezljivi, da jim vrata odpirajo številne občine in posamezniki.

Člani društva so prostovoljci, ki do kraja čutijo veliko pripadnost in s ponosom širijo ter nadaljujejo tradicijo, ki je za Kostanjevico na Krki izrednega pomena. V času pusta obiščejo krajane domov starejših občanov, tržnice, nakupovalna središča, občine, vrtce in šole.

pust

Litanije za vse zbrane.

Šelmarija bo letos v Kostanjevici na Krki potekala od sobote 11. februarja 2023 pa vse do pokopa pusta v sredo, 22. februarja 2023. V tem vikendu so Koranti iz Markovcev, ki so pobrateni z Etnološkim društvom Prforcenhaus obiskali sosednje občine in naznanili, da na vrata trka pust, zimo pa bo potrebno odgnati.

pust

Koranti iz Markovcev.

Etnološko društvo Prforcenhaus ima svojo Restavracijo, v kateri po degustaciji številnih vzorcev Cvička – ki ga prinesejo člani društva, izbere Cviček, ki se pri njih pije celo Šelmarijo. V petek, 17.2.2023 bo potekala otvoritev Ambasade v Šentjerneju, glavni dogodek pa se dogodi na pustno nedeljo, 19.2.2023, ko društvo svoj dan začne z budnico in oklicem kurenta, ter organizira veliko pustno povorko ob 14h. Veselo dogajanje s tem seveda pri njih še ni končano. Člani omenjenega društva so člani, ki temu posvečajo veliko osebne odgovornosti in imajo v času pusta najraje dopust. Po pustni povorki se v ponedeljek zgodi Baklada, občni zbor članov, izvolitev novega predsednika, ples v maskah, gonjenje medveda, oranje in sejanje, na koncu pa še kot se spodobi pogreb. Z njim društvo tudi izgubi oblast v kraju.

pust

Vabilo na Šelmarijo 2023.

In če boste v teh dneh želeli doživeti res kaj edinstvenega, kar se ohranja v tradiciji že več kot 160 let, bo obisk tega kraja in članov društva Prforcenhaus pristen naslov, za pustno doživetje,  kjer se ohranja kulturna dediščina s krikom: »Naj živi in se razvija Prforcenhaus in Šelmarija.«

Vir in foto: Sergeja B.

Koranti in Prforcenhaus že ropotajo
1 od 9
Društvo v domu starejših občanov.
Opis likov iz duštva.
Po ulicah mesta.
Veselje ljudi.
Kostanji za pivo.
Litanije.
Prva dama.
Srečanje z župani.
Naša oblast.
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.