• C Novo mesto
  • 05:39
  • Sob, 23.09.2023

Na to jadransko plažo moškim ni dovoljen vstop! To je razlog …

Kljub temu da se poletje bliža h koncu, še vedno v medijih zasledimo kakšno posebno plažo. Naslednja pa je posebna po tem, da je rezervirana le za ženske. Ženska plaža se nahaja v zalivu med Malo in Veliko plažo v Ulcinju, sicer priljubljeni turistični destinaciji na samem jugu Črne gore. Zaradi njene naravne lepote jo je CNN uvrstil med najlepše nudistične plaže na svetu. Vendar pa moški obiskovalci tukaj niso dovoljeni. V obdobju od maja do oktobra moški ne smejo stopiti na to majhno plažo, ki jo pred pogledi skriva borov gozd.

Ženske z vsega sveta jo obiskujejo zaradi izvira mineralne žveplove vode v morju, ki naj bi »pomagala pri zdravljenju neplodnosti ter ginekoloških in kožnih bolezni ter težavah z dihali«. Trditve o »zdravilnih lastnostih vode« so se pojavile v 20. stoletju in od takrat so na ta kraj pritegnile številne ženske, poleg vode in sproščujočega vonja borovcev pa je tu tudi mineralno blato, ki služi kot odlična piling kože za kopalce ženskega spola.

Legenda

Številne legende so povezane z žensko plažo v Ulcinju, mestu, nekoč znanem po piratih. Ena od legend je zgodba o veliki ljubezni Unuča Alije in njegove žene. Bil izjemno močan človek. Imel je ženo Sultaneto, ki jo je oboževal, a ni mogla ostati v drugem stanju. Po običajih tistega časa jo je moral zapustiti in se poročiti z drugo, ki bi mu lahko dala potomce. Alija si ni mogel predstavljati, da ženska, ki jo ljubi, pripada nekomu drugemu, in svoje življenje nadaljuje z drugo žensko. Zaradi tega se je odločil, da jo ubije, kar je povedal svoji materi in ji rekel, da bo to storil, ko se vrne s potovanja, s katerega je pravkar odšel.

Tašči pa se je smilila snaha, ki jo je imela zelo rada. Starka je več dni žalovala zaradi hude usode, nato pa se ji je neke noči v sanjah prikazal angel in ji naročil, naj snaho odpelje na rt, kjer »voda diši«, da ji snaha bi se kopala v tej vodi in da bi sultaneta tako zanosila. Naslednje jutro je tašča prijela snaho za roko in šla z njo do jame, kjer izvira tista voda. Trikrat na dan, 21 dni, se je Alijeva žena kopala v žvepleni vodi po obredu, ki ju je naučil angel. Na veselje vseh sje možakar  s svojo ljubljeno ženo naposled imel otroke.

N. D.; Foto: google