• C Novo mesto
  • 13:29
  • Pet, 19.04.2024

Ojoj, že poznate limke in gaserje? To je nov trend med mladimi v Sloveniji

Najstniške družbe v Sloveniji so očitno polne limk in gaserjev. Izraza za mladino,  katera naj v zadnjih dneh servirajo mediji.  »Limka je izraz za žensko, običajno najstnico, gaser pa za moškega, običajno najstnika, ki po nekaterih značilnostih – tako zunanjih kot karakternih – izstopata iz družbe. Gaser in limka torej pomenita približno podobno, tipične značilnosti pa bom v nadaljevanju razložila na primeru gaserja. Gaserjeva zunanjost oziroma stil oblačenja je ohlapna trenirka, ki je ponavadi znamke Nike ali Adidas, njegova obutev pa so nogavice in japonke skupaj. Limk in gaserjev družba običajno ne mara in ima nekaj proti njim. Poslušajo balkansko glasbo in jo po možnosti tudi vsiljujejo drugim,« navaja spletni portal za mlade Časoris.

@rtvslo.si [INSTAKETA] Kdo so gaserji in kdo limke? Kako se oblačijo in predvsem, kaj je značilno za to subkulturo, ki že nekaj časa dviguje taliko prahu? #anketa #instaketa #mladi #gaser #limka #trap #drill #matter #cajke #nike #airmax #ljubljana #moda #gaserka #narodnjaci #paracin #popsmoke #balkan #punca #oblacila #mcdonalds #subkultura #rtv #rtvslo #mmc #kranj #trzic #srbija #paracin #mladi #urbano #armani #airmax #nike #calvinklein #vape #skiro #muzika ♬ original sound – RTVSLO.SI

Velik ego in agresiven značaj

»Nosijo napihnjeno jakno North Face v kombinaciji s trenirko Nike in čevlji air max 97. Uporabljajo sleng kot ‘ide gas, buraz, brate’. Ponavadi imajo vojaško ‘buzz cut’ pričesko ali pobrito glavo. Imajo velik ego in agresiven značaj. Kadijo vape in se okoli vozijo na e-skiroju. Limke so ženske različice gaserjev, ponavadi imajo pobarvane blond ali pa črne lase, nosijo dolgo puhovko brez rokav in veliko črno torbico ali ponarejena dizajnerska oblačila. Limke in gaserji se radi zadržujejo pri McDonaldsu, ‘meku’, in radi poslušajo balkansko glasbo. Limke imajo rade ‘frke’, prepire.« pove za Delo N. K., dijakinja Ekonomske gimnazije in srednje šole Radovljica.

V sociologiji je subkultura kultura ali skupina ljudi s posebnimi vzorci vedenja in prepričanji znotraj večje kulture. Bistvo subkulture, ki jo ločuje od drugi družbenih skupin, je njeno zavedanje sloga in drugačnosti v slogu, oblačilih, glasbi ali v drugih interesih.

N. D.; Foto: RTV Slovenija