• C Novo mesto
 • 02:19
 • Pon, 23.05.2022

Česen: strok na dan odžene doktorja stran?

Česen ni le okusen dodatek najrazličnejšim jedem, vse od juh, omak, solat in glavnih zelenjavnih in mesnih jedi, ampak ima že tisočletja znane dobrodejne učinke na naše zdravje in dobro počutje. Ali veste, kako česen vpliva na vaše telo, katere vitamine in minerale vsebuje in zakaj so dobri? Berite dalje …

Od kje sploh izvira česen?

Že stari Egipčani so uporabljali česen kot dodatek svojim jedem, zavedali pa so se tudi njegovih številnih dobrih učinkov na zdravje, prav tako kot tudi Babilonci in Kitajci. Podobno je bilo tudi na Zahodu: že Hipokrat je z njim zdravil najrazličnejše bolezni in simptome, ki so pestili njegove sodobnike.

Čeprav česen izvira iz vzhoda, ga v Evropi torej s pridom uporabljamo že tisočletja. Danes večina česna, ki ga v kulinarične in zdravstvene namene uporablja svetovna populacija, prihaja iz Kitajske – pa vendar česen lepo uspeva tudi v našem podnebju, zato se ga splača posaditi na domačem vrtu, če le imamo možnost za to.

Česen je bogat vir …

 1. vitamina B6, ki ga vaše telo ne more tvoriti samo (zato ga morate zaužiti skozi hrano), vendar je pomemben, saj vašemu telesu pomaga tvoriti nove rdeče krvničke;
 2. vitamina B1, ki pomaga pri delovanju živcev, mišic in srca, obenem pa telesu pomaga pretvarjati ogljikove hidrate v energijo;
 3. vitamina C, ki pomaga krepiti imunski sistem, spodbuja pa tudi celjenje ran ter skrbi za zdravje vaših zob in kosti;
 4. mangana, ki pozitivno vpliva na delovanje vaših jeter;
 5. selena, ki pomaga ohranjati kognitivno sposobnost in spodbuja plodnost;
 6. kalcija, ki je ključen za zgradbo kosti in zob ter sposobnost krčenja mišic;
 7. fosforja, ki je tako kot kalcij ključen za zgradbo kosti in zob, obenem pa telesu pomaga pri rasti in obnavljanju različnih tkiv;
 8. železa, ki je ključen za zgradbo hemoglobina; ta po vašem telesu raznaša kisik.

Čeprav je česen tako zelo bogat s hranili, ima zelo nizko kalorično vrednost. Česen lahko zniža vaš krvni pritisk in raven negativnega (LDL) holesterola, po drugi strani pa lahko pomaga tudi pri borbi proti čisto običajnemu prehladu, saj bo okrepil vaš imunski sistem.

Redno uživanje česna je prav tako priporočljivo za starejšo populacijo, saj je bogat z antioksidanti, ki zmanjšujejo tveganje za nastanek Alzheimerjeve bolezni in demence.

Česen je najbolje uživati svež, bodisi narezan ali pa strt s leseno kuhalnico; skupaj z hladno stiskanim olivnim ali bučnim oljem in nekaj soli predstavlja odličen dodatek različnim aktualnim poletnim solatam in drugim jedem.

Kaj pa, če želim posaditi česen v svoj zelenjavni vrt?

To je odlična ideja, tudi če s sajenjem in vrtnarjenjem nimate posebnih izkušenj. Česen je namreč zelo samostojna in odporna rastlina in lahko raste v različnih letnih časih. Ustreza mu dokaj milo in zmerno podnebje brez ekstremnih temperatur.

Recept za okusno hladno juho gazpacho

Česen lahko dodajamo najrazličnejšim jedem, vendar se odlično poda prav k svežemu sadju in zelenjavi. Gazpacho je slastna tradicionalna juha, katere prednost je to, da je hladna (recept je nastal pod vročim andaluzijskim podnebjem na jugu Španije, največ pa ga uporabljajo prav Španci in sosednji Portugalci).

Dobra stran gazpacha je tudi to, da je zelo preprost za pripraviti.

Potrebujete: 

6 srednje velikih paradižnikov; 

olivno olje;

1 limono; 

kis;

1 česen; 

2 manjši rdeči čebuli;

1 manjšo rdečo papriko;

1 kumarico;

timijan; 

peteršilj;

morsko sol; 

blender.

Priprava:

 1. korak: začnite s paradižniki. V svojem gazpachu nočete paradižnikove kože, zato jih najprej skrbno olupite. En paradižnik shranite na stran za kasneje.
 2. korak: nasekljajte rdečo čebulo na manjše koščke (kvadratke). Polovico ene čebule shranite na stran. Dodajte svež peteršilj (raje bolj darežljivo kot manj), dve zvrhani jedilni žlici olivnega olja, dve jedilni žlici kisa in radodaren ščepec morske soli.
 3. korak: s plosko stranjo lesene kuhalnice strite nekaj strokov česna (med 3-5, odvisno od velikosti). Na koncu prerežite še limono in mešanici v blenderju dodajte njen sok (pazite, da v blender ne pridejo limonina semena).
 4. korak: zdaj pride trenutek, ko zmešate vse sestavine, dokler ne bo mešanica gladka. To pa še ni konec; pravi gazpacho nima gladke strukture, ampak lahko v njem vedno najdemo manjše koščke zelenjave.
 5. korak: vzemite preostali paradižnik in ga narežite na manjše koščke. Vzemite manjšo kumarico (če je zelo velika, uporabite samo polovico, preostanek pa shranite v hladilnik) in jo narežite na manjše koščke. Vzemite papriko, iz nje odstranite semena in jo prav tako narežite na manjše koščke. Vzemite preostalo polovico rdeče čebule in jo prav tako nasekljajte na manjše koščke.
 6. korak: vso nasekljano zelenjavo, peteršilj in timijan dodajte gazpachu in skrbno premešajte. Spravite v hladinik in postrezite ohlajeno, okrašeno s svežim peteršiljem (tudi bazilika lepo pristaja). Nekateri kuharji radi okrasijo gazpacho tudi z delom zelenjave iz 5. koraka, ki ga položijo na kupček na sredo juhe.

Gazpacho ne vsebuje nobenega izdelka živalskega izvora, tako da je zelo primeren recept tudi za vegane. Če ga shranite v hladilnik, ga lahko jeste še tri dni po pripravi, vendar se ga splača pojesti čimprej – sveža zelenjava ima najboljši okus.

Kako narediti svoje lastno česnovo maslo

Recept za česnovo maslo je zelo preprost, lepota končnega izdelka pa leži v tem, da ga lahko uporaljamo z vrsto različnih jedi. Zelo dobro se sklada predvsem s pečenim krompirjem, pa tudi z različnimi vrstami zelenjave!

Vse, kar potrebujete, je:

 1. maslo (150 gramov);
 2. manjši česen; 
 3. svež peteršilj in bazilika.

Priprava:

 1. korak: maslo naj bo segreto na sobno temperaturo, zato ga malce pred pripravo vzemite iz hladilnika. V vročih poletnih dneh se bo zelo hitro ogrelo.
 2. korak: nato se lotite česna. Olupite pet manjših strokov (ali tri velike) in jih strite na drobne koščke s plosko stranjo lesene kuhalnice ali pa v terilniku.
 3. korak: nasekljajte peteršilj in baziliko na drobno. Nekako tri jedilne žlice zelišč bodo zadostovale. Če želite, lahko dodate tudi malo timijana.
 4. korak: dodajte ščepec morske soli.
 5. korak: skrbno zmešajte zmehčano maslo, nasekljana zelišča, sol in česen v skledi, v kateri boste česnovo maslo ponudili  gostom kot prilogo glavni jedi (na primer pečenemu krompirju).

Lepota česna leži prav v tem, da je zelo vsestranski dodatek. Glede na njegove zdravstvene učinke se ga splača jesti bolj redno in zavestno. Razmislite, v katere svoje priljubljene recepte ga še lahko dodate. Najboljše učinke ima, če ga zaužijete čim bolj svežega, takoj ko ga olupite in zdrobite oz. narežete.

Dobro se sklada z vsemi solatami in juhami, ne glede na to, kakšna zelenjava je v njih. Načeloma pristaja povsod, kamor gre tudi čebula – izhajata iz iste družine.

A. K. 

Vir fotografij: Unsplash

dolenjske lekarne
Česen: strok na dan odžene doktorja stran?
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.