• C Novo mesto
  • 02:17
  • Sob, 13.08.2022

Hidracija telesa: ste poskrbeli zanjo?

Ste žejni? Niste edini. Ogromno ljudi trpi za kronično dehidracijo, ki vpliva tako na zdravje kot na splošno dobro počutje.

Včasih je obstajalo pravilo, da moramo na dan popiti 8 kozarcev vode. Z novejšimi raziskavami pa so odkrili, da potrebuje odrasel moški 3,7 litrov vode na dan, odrasla ženska pa nekoliko manj, in sicer 2,7 litrov vode na dan. Seveda pa je količina vode, ki jo potrebujemo za zadostno hidracijo telesa, odvisna tudi od starosti, geografske lokacije, aktivnosti in temperature.

Hidracija: Včasih je obstajalo pravilo, da moramo na dan popiti 8 kozarcev vode.

Čez dan vodo izgubljamo z znojenjem, dihanjem, odvajanjem urina in blata. Zavedati se moramo, da naše telo vode ne proizvaja, zato moramo za zadostno hidracijo poskrbeti s pitjem. Kot smo že ugotovili, na žalost ne obstaja ena in edina magična številka, ki bi ustrezala prav vsem. Vseeno pa lahko stopnjo hidracije telesa nadzorujemo drugače. To najbolj učinkovito storimo tako, da začnemo piti vodo že zjutraj, ko se zbudimo, in potem to počnemo ves dan.

Ko govorimo o ustrezni hidraciji telesa, pa je dobro vedeti tudi to, da pitje vode ni edini način, da v telo vnesemo dovolj tekočine. Vodo dobimo tudi s pitjem čajev, kave,pa tudi  iz sadja in zelenjave.

Hidracija telesa pri sedečem delu

Med sedečimi aktivnostmi, kot sta na primer sedenje za pisalno mizo v službi ali sedenje na pikniku v naravi, se ne boste ravno spotili in izgubili veliko natrija (kot se to dogaja med fizično aktivnostjo). V takšnih primerih je še vedno najboljša pijača prav navadna voda, ki je brez kalorij. Prav nobena pijača ne poskrbi za hidracijo telesa tako, kot to stori voda. Različne športne pijače vsebujejo dodatne kalorije, ki prihajajo iz dodanega sladkorja, in so pri sedečem delu povsem nepotrebne.

Da bi vedeli, če spijete dovolj vode, upoštevajte naslednje pravilo: če občutite žejo, potem ste po vsej verjetnosti že dehidrirani. Zato je zelo pomembno, da s pitjem ne odlašate do takrat, ko že dobesedno hrepenite po vodi. Po drugi strani pa ne smete popiti preveč vode, saj to vodi do hiperhidracije in razredčenja krvi.

Stanje hidracije telesa pa lahko ugotovite tudi po urinu. Pri zadostni hidraciji gre človek na stranišče vsake 2 do 3 ure, barva urina pa mora biti svetlo rumena. Če je urin temne barve, je to dober znak, da pijete premalo tekočin.

Hidracija: Dober pokazatelj tega, koliko vode ste med aktivnostjo izgubili, je ta, da se stehtate pred in po vadbi.

Hidracija telesa med telesno aktivnostjo

V primeru, da se ukvarjate s športom, bo vaš režim hidracije precej drugačen kot med sedenjem. Zelo pomembno je, da za zadostno hidracijo telesa poskrbite že pred samo telesno vadbo, potem pa morate za zadostno pitje tekočin poskrbeti tudi med razgibavanjem in po njem. Če z znojenjem zgubite le 2 odstotka svoje telesne mase, lahko to bistveno vpliva na vaše športne rezultate.

Dober pokazatelj tega, koliko vode ste med aktivnostjo izgubili, je ta, da se stehtate pred in po vadbi. Le tako boste natančno vedeli, koliko tekočine morate popiti, da boste nadomestili nastal primanjkljaj. Pod 3 odstotke izgubljene telesne teže kaže na minimalno dehidracijo. Če pa ste izgubili več kot 5 odstotkov telesne teže, pa lahko govorimo že o resni dehidraciji. Pri športni aktivnosti pa ni dovolj le to, da poskrbite za zadostno pitje navadne vode. V telo morate vnesti tudi elektrolite, ki ste jih med vadbo izgubili. Med potenjem namreč izgubljate natrij, ki je potreben za pravilno krčenje mišic. Zato je najbolj primerno, da posežete po različnih športnih napitkih.

Pripravila: Monika M.