Popolna guacamole omaka v nekaj trenutkih
Guacamole je omaka iz avokada, ki je postala zelo priljubljena v zadnjih nekaj letih. Iz mehiške kulinarike se je preselila v Severno Ameriko in kasneje tudi po svetu, kjer se uporablja predvsem kot priloga in omaka. Pripravili smo nekaj receptov za guacamole omako, vse od klasične omake guacamole do presenečenj. Poleg tega boste izvedeli tudi nekaj dejstev in informacij o guacamoleju. Več o tem smo že pisali tukaj.
Guacamole od začetka do danes
Naziv omake guacamole izvira iz azteškega jezika Nahuatl in izraza ahuacamolli, ki v dobesednem prevodu pomeni omaka iz avokada. Semena avokada so bila najdena že pred deset tisoč leti v dolini Tehuacan sredi Mehike. Ljudstva Srednje Amerike so avokado uporabljale in gojile vse od petega tisočletja pred našim štetjem. William Dampier je v svoji knjigi leta 1697 zapisal tudi prvi recept za guacamole, kar je tudi prva omemba recepta za omako iz avokada (ni bila znana kot guacamole). Guacamole je omaka, ki je del mehiške kulinarike in se je pridno naselila tudi v marsikatero drugo kulinariko.
Ali ste vedeli?
16. september je znan kot dan guacamole omake, ki ga praznujejo v ZDA.
Guacamole je sestavljen iz avokada
Glavna sestavina omake guacamole je avokado. Za pripravo uporabljamo zrelo sredico avokada, ki mu lahko dodamo še paradižnik, čebulo, sol, poper, čili, kislo smetano, baziliko, grah in druge sestavine. Izvirni recepti so narekovali pripravo guacamoleja iz avokada in začimb, kar bi zmešali s pomočjo terilnika (v španščini molcajete y tejolote).
Recept za popolno guacamole omako
Sestavine:
2 avokada
1 paradižnik
1 čebula
Sol
Poper
Čili
Limonin sok
3 žlice kisle smetane
Priprava najboljše guacamole omake
Operemo paradižnik in ga narežemo na drobne koščke. Olupimo čebulo in jo sesekljamo na zelo drobno. Olupimo avokado, ga razpolovimo in odstranimo koščico iz sredine ter ga narežemo na manjše koščke. Lahko ga tudi prepolovimo in notranjost izbrskamo z žlico, odločitev je veliko. Vse sestavine postavimo v skledo in jih pretlačimo z vilico ali zmiksamo s paličnim mešalnikom. Dodamo limonin sok in začinimo po željah in okusu (sol, poper, čili). Dodamo še kislo smetano in ponovno zelo dobro premešamo. Omaka Guacamole je zdaj pripravljena.
Energijska lestvica guacamole omake
Sto gramov guacamole omake vsebuje približno 115 kcal, če jo pripravljamo po zgornjem receptu. Največ je maščob, ki sestavljajo skoraj 10 gramov, od tega jih je le dva grama nasičenih maščobnih kislin. Beljakovin je manj kot dva grama, vlaknin približno tri grame in pol, ogljikovih hidratov pa je približno šest gramov. Guacamole vsebuje še nekaj magnezija, kalija, kalcija, selena, fosforja in vitaminov – A in C.
Omake podobne guacamoleju
V uporabi sta tudi dve omaki, ki sta precej podobni guacamoleju, a jih poznamo pod drugim imenom in ustvarimo nekoliko drugače. To sta guacasaca in mantequilla de pobre. Kako naredimo vsako?
Guacasaca
Guacasaca je venezuelska omaka iz avokada, ki mu dodamo olivno olje, sol, poper, limetin sok ali kis, koriander, peteršilj, čebulo, česen, čili, papriko in worcestersko omako. Poznamo jo tudi pod imenom wakasaka in je najpogosteje priloga jedem iz pečenega piščanca.
Mantequilla de pobre
Če bi izraz prevedli iz španščine bi dobili naziv reveževo maslo, a zaradi svoje zgodovine in sestavin ni mišljena kot nadomestek dejanskemu maslu. Omako naredimo iz mešanice avokada, paradižnika, olja in citrusovega soka.
10 skrivnosti za izjemno guacamole omako
Da bi lahko pripravili najboljši guacamole na svetu, moramo poznati tudi nekaj skrivnosti. Spodaj najdete nekaj nasvetov, ki vas bodo dvignile iz amaterskega v profesionalnega pripravljalca omake guacamole.
Izberite perfekten avokado. Nič ni hujšega kot izbira napačnega avokada za omako, saj je prav avokado bistvena sestavina. Izberite prelep, zelen in predvsem zelen avokado, ki ima ob stisku nekaj odgovora.
Avokado naj ostane zrel. Če ste si slučajno želeli pripraviti guacamole, a so se vam načrti zamaknili, bo potrebno avokado ohraniti popoln. Lahko kupite nezrel avokado in počakate, da postane pravi. Če pa ste že kupili zrel avokado, lahko njegovo zrelost nekoliko podaljšate tako, da ga postavite v hladilnik.
Uporabite sveže sestavine. Za najboljši okus guacamole omake uporabite sveže sestavine. Vse od zelišč do čebule, paradižnika in limone oziroma drugega citrusa, ki ste ga izbrali.
Ne bojte se malo pekočega. Bistvo omake guacamole je mešanica okusov, med katere lahko dodate tudi nekaj pekočega. Lahko se odločite za sesekljane feferone ali dodatek kajenskega popra ali čilija. Odločitev je vaša, vsekakor pa bo to še nekoliko popestrilo celotno omako.
Uporabite dovolj soli. Tudi najboljši avokado ne bo ustvaril popolne guacamole omake, če ta ne bo dovolj soljena in začinjena. Prav sol je tista, ki bo iz avokada potegnila njegov najboljši okus. Iz tega razloga s soljo ne varčujte, a jo vseeno uporabite v mejah normale.
Pazite na konsistenco guacamole omake. Mikser ali palični mešalnik bo delo opravil veliko hitreje, a bo tudi precej zmlel vse sestavine. Svojo guacamole omako zmečkajte z vilico, da bodo okusi veliko bolje prepleteni in pomešani.
Pripravite jo pravočasno. Omako guacamole po pravilih pripravite tik pred uporabo oziroma zaužitjem. Takrat bo najboljšega okusa, saj sestavine ne bodo bledele in izgubljale svojih lastnosti. Če se pripravljate na družabni večer, je najbolje, če guacamole naredite tik pred prihodom gostov.
Vedno naj bo zelena. Omaka mora biti zelena, kar je znak njene svežine in kakovosti. Nikakor ne sme postati rjava, saj se takrat že stara. Če boste morali guacamole shraniti v posodo, lahko preostanek posode do pokrova napolnite z vodo in jo pred uporabo odlijete proč.
Si želite paradižnike? Veliko receptov guacamoleja ima vključene paradižnike, a ni nič narobe, če se odločite, da jih vi ne bi imeli zraven. Paradižniki bodo ustvarili bolj grobo omako, medtem, ko bo brez njihovega dodatka omaka veliko bolj gladka.
Lahko uporabite tudi salso. Če na dosegu rok nimate paradižnikov in paprik, lahko uporabite tudi omako salso. Vaša omaka guacamole bo dobila novo teksturo in nov okus, ki ga je vredno preizkusiti.
Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com